Anayasa masasına dönüş için 3 şart

Güncelleme Tarihi:

Anayasa masasına dönüş için 3 şart
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2016 22:56

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın, ‘Anayasa masasına davet’ mektubuna, bugün yine bir mektupla yanıt verecek.

Haberin Devamı

Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun 16 Şubat’taki üçüncü toplantısında, CHP’li üyelerin “kurucu ilkeler ve parlamenter sistemden ödün vermeyeceklerine” yönelik tavırları üzerine TBMM Başkanı İsmail Kahraman, “Bu komisyon nihayete ermiştir” diyerek toplantıyı sonlandırmıştı. Ancak Kahraman daha sonra liderlere mektup yazarak, dağılan masaya yeniden davet etti.

Kılıçdaroğlu, yanıt mektubunda, üç temel noktaya dikkat çekecek. Kılıçdaroğlu’nun mektubunda anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili kırmızı çizgisini koruyarak, kurucu ilkelerin ve hukuk devletinin tartışılmasına asla izin verilmeyeceğini vurgulayacağı öğrenildi.
İkinci kırmızı çizginin ise parlamenter sistem olacağı belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun yanıtta; yeni anayasanın parlamenter sistemi güçlendirecek bir çerçevede yazılması halinde katkı sunacaklarını belirteceği, başkanlık sistemi gibi kabul etmeyecekleri bir sistemle ilgili çalışma yürütülmesinin vakit kaybı olacağını bildireceği ifade edildi.

Haberin Devamı

HİÇBİRİ OLMAZSA 60 MADDE

Üçüncü unsur olaraksa Kılıçdaroğlu’nun, AK Parti’nin başkanlık sisteminde ısrarcı olması halinde, aynı masada oturmanın bir manası olmayacağını vurgulayarak, bunun yerine halkın demokratik anayasa beklentisini karşılamak amacıyla 24. Dönem kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda mutabık kalınan 60 maddeye, yargının bağımsızlığını güçlendirecek yeni maddeler ekleyerek kabul etmeyi önereceği kaydedildi.
HDP’nin ise Meclis Başkanı Kahraman’a önümüzdeki hafta yanıt vereceği belirtildi. HDP’nin yanıtında, başkanlık sistemiyle ilgili ısrarın “dayatma” olarak değerlendirilerek, başkanlık tartışmasının Anayasa Uzlaşma Komisyonu masasını bloke ettiğine dikkat çekeceği öğrenildi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!