Anayasa Mahkemesi'nden MİT tartışmasına son nokta

Güncelleme Tarihi:

Anayasa Mahkemesinden MİT tartışmasına son nokta
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2013 17:08

Anayasa Mahkemesi CHP'nin, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın KCK şüphelisi sıfatıyla ifadeye çağrılmasının ardından çıkarılan, MİT mensuplarının ve Başbakan'ın özel olarak görevlendirdiği kamu görevlilerinin terör suçlarında bile Başbakan izniyle soruşturulabilmeleri düzenlemesinin iptali istemini reddetti.

Haberin Devamı

CHP'nin kişiye özel düzenleme diye itiraz ettiği MİT Yasası değişikliği anayasa vizesi aldı. TMK savcıları bile MİT mensuplarına ve Başbakan'ın özel görevlendirdiği kişilere işlem yapmak için Başbakan'dan izin alacak.  AYM iptal kararı verseydi, MİT mensupları ve Başbakan'ın gözel görevlendirdiği kişilere yargılama zırhı iptal edilmiş olacaktı.

YASA NEDEN ÇIKARILDI

Kürt sorununun çözümü için PKK yöneticileri ile MİT görevlileri arasında Oslo'da yapılan görüşmelere, o dönemde Fidan Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı olarak katılmıştı. Fidan daha sonra MİT Müsteşarı olarak atanmıştı. Bu görüşmeleri yapan MİT görevlileri hakkında İstanbul Cumhuriyeti Başsavcılığı soruşturma açmıştı.  KCK soruşturmasını sürdüren dönemin Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Sadettin Sarıkaya, MİT Müsteşarı Fidan, eski MİT müsteşarı Emre Taner ve Yardımcısı Afet Güneş ile İstanbul MİT Bölge Başkan Yardımcıları Yaşar Yıldırım ve Hüseyin Kuzuoğlu'nun şüpheli sıfatıyla ifade çağırmıştı.

/images/100/0x0/55ea6265f018fbb8f87c7257
JET HIZIYLA DEĞİŞİKLİK

Savcılığın bu girişimi üzerine harekete geçen hükümet geçen Şubat'ta MİT yasası'nda değişikliğe gitmişti. MİT yasasında "soruşturma izni"
başlığını taşıyan maddesinde yapılan değişiklikle Fidan'ı da kapsayacak şekilde  "belirli bir görevi ifade etmek üzere kamu görevliler arasında Başbakan tarafından görevlendirilen" kişilerde hakkında soruşturma açılabilmesi de Başbakan'ın iznine bağlanmıştı.

CHP DAVA AÇTI


CHP, söz konusu düzenlemenin kişiye özel yapıldığı gerekçesiyle maddede yer alan "... veya belirli bir görevi ifa etmek üzere kamu görevlileri arasından Başbakan tarafından görevlendirilenlerin ..."

ibaresi ile "... ya da 5271 sayılı CMK'nun 250. maddesinin birinci fıkrasına göre kurulan ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçları işledikleri iddiasıyla ..." ibarelerinin iptalini istedi.

Anayasa Mahkemesi bu yasaya ilişkin iptal talebini jet hızıyla bu sabahki gündemine aldı ve görüştü.

ÖNCE RAPOR OKUNDU

Heyette önce Anayasa Mahkemesi Raportörünün  "CHP'nin iptal isteminin reddi" yönünde görüş bildirdiği raporu okunup değerlendirildi. Daha sonra başvuruyu esastan görüşülerek karara bağlandı.

YÜRÜRLÜĞÜ DURDURMAYA DA İPTALE DE RET


Anayasa Mahkemesi, kanunun yürürlüğünün durdurulması ve iptal istemini reddetti. Kanun, 1 Kasım 1983 tarihli ve 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nun 26. maddesi başlığıyla birlikte şöyle değiştiriyor:

 "Soruşturma izni
 Madde 26 - MİT mensuplarının veya belirli bir görevi ifa etmek üzere kamu görevlileri arasından Başbakan tarafından görevlendirilenlerin; görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı ya da 5271 sayılı Kanun'un 250. maddesinin birinci fıkrasına göre kurulan ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçları işledikleri iddiasıyla haklarında soruşturma yapılması Başbakanın iznine bağlıdır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!