Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi paketi geniÅŸliyor

Güncelleme Tarihi:

Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi paketi geniÅŸliyor
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 03, 2003 12:56

Anayasa Değişikliği Paketi, yürütme ve yargıya ilişkin düzenlemelerin yanı sıra merkezi yönetimin yetkilerinin yerel yöneticilere devrini de içerecek biçimde genişletiliyor.

Haberin Devamı

Anayasa Komisyonu BaÅŸkanı Burhan Kuzu, yaklaşık bir aydan bu yana sürdürdüğü Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi çalışmalarını tamamlama aÅŸamasına geldi. Anayasa'da, CumhurbaÅŸkanı'nın yetkilerinin yeniden düzenlenmesi, yargı organlarının oluÅŸumu ile yasama-yürütme-yargı dengesini yeniden belirlemeye iliÅŸkin maddelerin yanı sıra merkezi yönetimin yetkilerinin yerel yönetimlere devrini öngören deÄŸiÅŸiklikler yapılmasının da isteneceÄŸi öğrenildi.Â
   Â
YARGI ORGANLARININ YENÄ°DEN YAPILANMASI
   Â
Pakette, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun, ''İdari ve adli yargı'' olmak üzere ikiye ayrılması ve bunların, sayısı 21'e çıkartılan bir kurula bağlı olması öngörülüyor. Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı'nın kurul toplantısına katılması, ancak oy hakkının bulunmaması da değişiklikler arasında yer alacak.
  Â
Anayasa Mahkemesi'nin iki ayrı daire halinde çalışması da öngörülüyor. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'ne TBMM'den de üye seçilmesinin öngörüleceği bildirildi.
  Â
Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin kaldırılması yönünde de bir çalışma yürütülüyor.
   Â
ERDOÄžAN'A SUNULACAK
   Â
Uyum yasalarının gerektirdiği diğer düzenlemeler ve teknik olarak düzeltilmesi gereken birkaç madde ile birlikte paketin yaklaşık 40-50 maddeden oluşması bekleniyor.
  Â
Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, önümüzdeki günlerde çalışmalarını tamamladıktan sonra paketi öncelikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunacak. Erdoğan'ın görüşünün alınmasından sonra paket, AKP Grubu'nda değerlendirilecek ve son şeklini aldıktan destek sağlamak amacıyla CHP'ye iletilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!