Analara hakaret

Güncelleme Tarihi:

Analara hakaret
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Siyasal İslamın ideolojik bayraktarlığını yapan ve her fırsatta Cumhuriyet’e kin kusan Akit Gazetesi, dün de bu ülkenin annelerini karşıt gruplara ayırmaya çalıştı. Gazete, türban takan kadınları ‘Ana’ olarak nitelendirirken, başı açık anaları ise argoda, ‘‘Kadın satıcısı’’ yerine kullanılan, ‘‘Mama’’ sözleriyle tanımladı. Gazetenin dün birinci sayfasından verdiği ‘Analar ve ‘Mama'lar’’ başlıklı haberde, türban kışkırtıcısı FP İstanbul Milletvekili Merve Kavakçı'yla ilgili basın toplantısı yapan Atatürkçü kadınlar hedef gösterildi. İstanbul'da önceki gün basın toplantısı düzenleyen Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) üyesi kadınları, toplantıyı izleyen Akit muhabirleri sorularıyla taciz ettiler. Tehlikeli bir kamplaşma yaratmak isteyen gazete, Anneler Günü'nde PKK'nın şehit ettiği çocuklarının mezarlarına giden başörtülü annelerle, şeriata karşı mücadele veren ADD'li kadınları karşı karşıya getirmeye çalıştı.

MAMA, DEDİLER

Akit, şeriata karşı mücadele veren ve İran destekli Kavakçı'yı eleştiren ADD'li kadınlara, ‘Mama’ adını taktı. Cumhuriyet'in kurum ve değerlerine tahammülü olmayan zihniyetin ürünü olarak basılan Akit, önceki gün Taksim'de türbana ve şeriata karşı yürüyüş yapan kadınlara da, ‘Kokona’ diye hakarette bulundu. Sözde aydınların ve entelektüllerin savunduğu siyasal İslamcıların gerçek yüzü de bu haberle ortaya çıktı. ‘Demokrasi’ diyerek, Cumhuriyet'in özgür insanlarının geleceğini karartmaya çalışan ‘örümcek kafalara’ siper olan ‘entel zihniyet’, Akit gibi gerici yayın organlarının çağdaş kadınlara ‘Mama’ diye aşağılayıcı sözlerle sataşmasını, hangi entellektüel değerlendirmeye tabi tutacak, merak konusu oldu.

İBDA-C İLANI

Radikal İslamcı terör örgütü İBDA-C de türban krizinin yaratıcısı FP'li Merve Kavakçı'ya destek verdi. Gerici Akit Gazetesi'nde dün yayınlanan, ‘Merve’ler dik durun. 1999 Kurtuluş Yılınız!' başlıklı ilanın altında İBDA-C'nin yanısıra Akamedya Dergisi, Furkan Dergisi, Bediiyyat Dergisi, Akıncı Yol Dergisi ve Kıvam Hukuk Bürosu'nun isimleri yer aldı. Fonda türbanlı bir kadın fotoğrafının bulunduğu teşekkür ilanında, radikal islamcı kesimin kadına bakış açısı da ortaya çıktı. Kavakçı'dan, ‘Anamızı, bacımızı, kızımızı ve toplumumuzun yüzde 75’ini temsil eden hanımefendi' diye sözedilen satırlarda kadına, ‘eş’ olarak bile yer verilmediği görüldü. İlanda şöyle denildi: ‘‘Asıl ürkeklere; erkekliği, sözde insan hakları savunucularına; asıl hakkı, aslında en demokratik olması gereken Meclis'e; demokrasiyi, halkçı geçinip halkı karşısına alanlara; asıl halkı, asli görevleri asıl provokatörleri bulup cezalandırmak olan, ancak çamur atmayı ve dayanaktan yoksun karalamaları marifet sayanlara; direnme ve mücadeleyi, örtünmenin Allah'ın emri olduğunu ve bu emre inananlara başörtüsünün aç-kapa artema olmadığını gösterdiği için teşekkür ediyoruz.’’

Cumhuriyet'e kin kusanların bayraktarlığını yapan gerici Akit Gazetesi, Türk annelerine ‘‘Mamalar’’ diye hakaret etti. Birinci sayfasından, ‘‘Analar ve ‘Mama'lar’’ diye başlık atan gerici gazete, şehit annesi başı örtülü kadınlarla, Atatürkçü kadınları karşı karşıya getirip, bir kamplaşma yaratmak istedi.

Provokatör Akit'çiler

STKB (Sivil Toplum Kuruluşları Birliği) Platformunun, Merve Kavakçı'nın, ABD vatandaşı olarak TBMM'ye türbanla girmesini sert bir şekilde protesto ettiği toplantısını, sorularıyla provoke etmek isteyen Akit Gazetesi muhabirlerine büyük tepki gösterildi. Akit Gazetesi muhabiri Burak Orkun, ‘1970’li yıllarda belli gazete, dergi, dernek ve vakıflar halkı ve askerleri tahrik edici çeşitli açıklamalar yaparak darbeye ortam hazırlıyordu. STK'lar böyle kurumlar mıdır, görevi orduyla halkı tahrik etmek midir?' diye sordu. Bunun üzerine Birlik Dönem Başkanı Prof. Dr. Bülend Berkarda, Akit Gazetesi'yle yaşadığı davaları anlatarak gazeteyi tanıtmaya çalışırken, muhabirler Burak Orkun ile Sami Altun tepki gösterdi ve soruya yanıt istedi. Berkarda ise soruyu, ‘‘STK Atütürk devrimlerinin laik çağdaş Türkiye'nin idamesi için kurulmuştur’’ diye yanıtladı. Bunun üzerine gerginleşen ortamda bazı STK üyeleri ile Akit muhabirleri arasında sert tartışmalar yaşandı. ‘Türkiye laiktir, laik kalacak’ sloganlarının atıldığı salonda, alkışlarla Türk Bayrağı açıldı ve 10'uncu Yıl Marşı okundu. Muhabirlerin provokatör olduğunu öne süren STK üyeleri, Burak Orkun ve Sami Altun'u toplantı salonundan alkışlar ve marşlarla gönderdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!