Anadolu belediyeleri Vali'yi suçladı

Güncelleme Tarihi:

Anadolu belediyeleri Valiyi suçladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

Anadolu Belediyeleri Grubu başkanları dün Adalar'da yaptıkları beşinci toplantılarında yetkilerini kısıtlayan merkezi yönetime çattı. Toplantıda söz alan Maltepe Belediye Başkanı Bahtiyar Uyanık İstanbul Valisi Erol Çakır'ı da eleştirdi.

ANADOLU Yakası'nın sorunlarına ortaklaşa çözüm üretmek üzere bir araya gelen Anadolu Yakası belediye başkanları beşinci toplantıyı Adalar'da yaptı. Toplantıya aralarında Adalar, Pendik, Maltepe, Şile, Kartal, Tuzla, Ümraniye ilçeleri ile Alemdar, Sarıgazi, Çekmeköy, Çavuşbaşı, Yenidoğan, Ağva, Sultançiftliği, Akfırat beldeleri belediye başkanları ve çok sayıda başkan vekili katıldı. Büyükada Anadolu Kulübü'nde gerçekleşen toplantı Maltepe'de Adalar Belediyesi'nin botlarında buluşulmasıyla başladı ve öğle yemeğiyle sona erdi.

Genelgelerdeki çelişkiler

Anadolu Belediyelerinin bu son toplantısının gündemini belediyelerin merkezi yönetim tarafından kısıtlanan yetkileri oluşturdu. Toplantının basına açık kısmında söz alan Maltepe Belediye Başkanı Bahtiyar Uyanık, son dönemde Ankara'nın belediyelerin elinden aldığı yetkileri sıralarken, İstanbul Valisi Erol Çakır'a da sık sık gönderdiği genelgeler nedeniyle çattı. Bazı genelgelerin merkezi idare kararlarıyla da çeliştiğini belirten Uyanık, bu genelgeleri kitapçık halinde hükümete iletmek için topladıklarını belirterek şunları söyledi:

‘‘Ankara ilçe belediyelerinin kurtarma ekibi kurmasına müsaade etmez ve bu yetkiyi Büyükşehir'e verme kararı alırken, Sayın Vali genelgesinde bizden kurtarma ekibi kurmamızı istiyor. Kurtarma malzemesi alacağız, başımıza bu kez de bunlar için zimmet sorunu çıkacak. Bun sorunlardan, bu teknik kararları alan kişilerin haberi yok tabii. Oysa benim belediye kadrom da, bütçem de kurtarma ekibi kurmaya müsait. Ama yetki Büyükşehir’de.’’

İptal edilen yetkiler

Uyanık son dönemde belediyelerin elinden alınan yetkileri de sıraladı. Buna göre artık belediye başkanları gıda üretimi yapan işyerlerini denetleyemeyecek. Et kesim yerleri Tarım Bakanlığı, su satış istasyonu, fırın, vb. gibi yerler ise Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenecek.

Belediyelerin elinden alınan bir başka yetki de personel alımıyla ilgili. ‘‘Elimizdeki mevsimlik işçiyi kadrolu yapamıyoruz’’ diyen Uyanık, son kararlarla belediye başkanlığının kağıt üstünde kaldığını, memuru terfi ettiremediklerini, örneğin bir planlama müdürü almak için bile Valilik izni gerektiğini kaydetti:

‘‘Bunlara en güzel örnek geçenlerde Kavaklı Belediyesi'nde yaşandı. Belediyeye bir memur almak için bütün Türkiye'de sınavlara girildi. 500 kişinin başvurduğu iş için Beykoz-Kavaklı'ya memur İzmir'den geldi. Olacak iş değil! Bu duruma tepki göstermemiz gerekir.’’

İmar yetkilerinin de büyük ölçüde kısıtlandığını belirten Uyanık, 595 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile bürokratik işlemlerin arttığını, tapu ve benzeri işlemlerin yavaşladığını dile getirdi:

‘‘Kimsenin kaçak yapı yapan vatandaşa ceza verdiği yok. Sorumlu hep belediye başkanları tutuluyor. Oysa kanunumuz kaçak yapı yapan vatandaşa üç ay hapis cezası vermiş. Cumhuriyet tarihinde kaçak yapıdan bu cezayı alan kimse yok. Şimdi özel bürolara yapıları denetlettiriyorlar. Bunlar denetleyecek de ne olacak? Bize kaçak diye bildirim yapacaklar. Biz hangi yapıda kaçak varsa santimi santimine biliyoruz. Sorun vatandaşın taahhüt ettiği projeyi aynen uygulamadığında ne yapılacağı.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!