Anadilde savunmaya “parti” ayarı

Güncelleme Tarihi:

Anadilde savunmaya “parti” ayarı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2012 11:26

TBMM Adalet Komisyonu’nun alt komisyona gönderdiği anadilde savunma tasarısında AK Parti yönetiminin uyarıları doğrultusunda bazı rötuşlar yapılacak. AK Parti’nin önceki gün toplanan Merkez Yönetim Kurulu’nda ele alınan tasarıyla ilgili olarak iki noktada formül aranıyor. Tasarıya çocuk mahkumlarla ilgili iki önemli düzenleme eklenecek. Tasarıda yer alan “hamilelere infaz ertelemesi” maddesi de tartışılan bir başka hüküm oldu.

Haberin Devamı

TERÖR ÖRGÜTÜNÜN TERCÜMANLARI 

Cezaevlerindeki açlık görevlerinin sona erdirilmesinin önemli adımlarından olan “Kürtçe Savunma Tasarısı”, önceki günkü MYK toplantısının en önemli gündem maddesi oldu. Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in sunum yaptığı toplantıda, AKP yöneticilerinden bazı itirazlar geldi. Toplantıda, “Kendini daha iyi ifade edebileceği dilde savunma hakkı verilmesi” durumunda özellikle PKK’lılar için “örgütün tercüman belirlemesi” sorunun nasıl aşılacağı tartışıldı.

TERCÜMAN DENETİMİ FORMÜLÜ

/images/100/0x0/55eb1d67f018fbb8f8ac1412

Toplantıda, “Terör örgütü tarafından görevlendirilecek tercümanlar sanığa baskı yapabileceği gibi sanığın ifadelerini aslına uygun olarak çevirmeyebilir. KCK gibi davalarda çok büyük sıkıntı yaşayabiliriz. Tercüman getirmediği için dava ertelenir durur. Bunu nasıl denetleyeceğiz?” sorusu yöneltildi. AK Parti MYK üyeleri, tercümanın sanığın ifadelerine sadık kalıp kalmadığını kontrol amacıyla mahkemede ikinci bir tercüman daha görevlendirilmesini önerdi. Bunun, yasal bazı zorluklar yaratacağı belirtilirken, “tercüman denetimi” konusunda farklı formül bulunması istendi.

Haberin Devamı

SUİSTİMAL İÇİN HAMİLE KALIRSA

Tasarıda yer alan “hamilelere infaz ertelemesi” maddesi de tartışılan bir başka hüküm oldu. Hamile kalan kadın mahkumlara verilen bu hakkın suistimal edilmesinin nasıl önleneceği gündeme geldi. Kadın mahkumun, bu süreyi dışarda geçirmek için birden fazla hamile kalması durumuna karşın, sınırlama getirilmesi de önerildi.

Toplantıda gündeme gelen bu konular dün AK Parti Grup Yönetimi ve komisyon üyeleriyle bir kez daha değerlendirildi. Tasarının alt komisyonda görüşülmesi sırasında, bu konularla birlikte bazı maddelerde “parti içi sıkıntıları” giderecek rötuşlar yapılması kararlaştırıldı.

ÇOCUK MAHKUMLARA İKİ SÜRPRİZ GELİYOR

AK Parti, tasarıda bazı yeni düzenlemeler yapmayı da planlıyor. Mevcut düzenlemeye göre, çocuk eğitimevinde toplam cezasının beşte birini tamamlayan, koşullu salıverilmesine bir yıl ve daha az süre kalan iyi halli hükümlüler, denetimli serbestlik kapsamında cezaevinden çıkabiliyor. Tasarıya eklenecek yeni bir hükümle çocuk mahkumların cezasının beşte birini çekme zorunluluğu kaldıracak. Böylece çocuk hükümlüler, cezalarının tamamlanmasını beklemeden denetimli serbestlik kapsamına alınıp salıverilecek.

Haberin Devamı

NAKİL MASRAFLARI DEVLETTEN

Yapılacak ikinci düzenleme de yine çocuklarla ilgili olacak. Mevcut sisteme göre kendi isteği ile cezaevi değiştirmek isteyen çocuklar yol masraflarını kendileri karşılıyordu. Tasarıya eklenecek bir hüküm ile çocukların masraflarının devlet tarafından karşılanması sağlanacak.

BDP’Lİ ÜYE DE ALT KOMİSYONDA

TBMM Adalet Komisyonu dün anadilde savunma tasarısını hiç görüşmeden milletvekillerinden gelen yedi teklifle birleştirerek alt komisyona havale etti. Alt komisyona BDP’li Murat Bozlak da alındı. Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, alt komisyonun en katılımcı şekilde oluşturulması için BDP’den de bir üye alındığını söyledi. İyimaya alt komisyondan raporunu 26 Kasım Pazartesi gününe kadar hazırlamasını istedi ve tasarının salı günü görüşüleceğini belirtti. Komisyon şu dokuz isimden oluştu:

Haberin Devamı

“Yılmaz Tunç, Ali İhsan Yavuz, Recep Özel, Hakan Çavuşoğlu, (AK Parti) Ömer Süha Aldan, Dilek Akagün Yılmaz, Ali Rıza Öztürk, (CHP), Murat Başesgioğlu (MHP), Murat Bozlak (BDP).”

ERGİN, BDP’LİLERLE GÖRÜŞTÜ

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, partisinin Adalet Komisyonu üyesi Adana Milletvekili Murat Bozlak ve Anayasa Komisyonu üyesi Batman Milletvekili Ayla Akat ile birlikte AK Parti Grubu’nda, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’i ziyaret etti. Baluken, görüşmeye çok fazla anlam yüklenilmemesi gerektiğini belirterek, anadilde savunma hakkı tasarısı ile sona eren açlık grevlerini ele aldıklarını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!