Amblem hilesini Tantan bozdu

Güncelleme Tarihi:

Amblem hilesini Tantan bozdu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Melih Gökçek'in Ankara amblemini değiştirme oyunlarını İçişleri Bakanlığı boşa çıkardı. Valiliğin itirazına rağmen Hitit Güneşi Kursu'nu değiştirerek dini sembolize eden bir amblemi kullanan Gökçek, yetkisi olmadığı halde amblem referandumu yapmak istemişti.

ANKARA Büyükşehir Belediye Meclisi'nin, Başkent'in amblemini referandum ile belirleme kararına İçişleri Bakanlığı el koydu. Bakanlık, Belediyelerin amblem ve kenti temsil edecek bayrakla ilgili referandum yapma yetkisine sahip olmadığını dün Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökcek'e bildirdi ve kararı iptal etmelerini istedi.

Başkent'in amblemi ile ilgili tartışmayı Hürriyet Ankara Bölge Gazetesi gündeme getirmişti. Daha önce Başkent'in amblemi olarak kullanılan Hitit Güneşi Kursu'nu, FP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, tanımadığını belirtip, kendisinin hazırlattığı amblemi kullanmaya başlamıştı. Ancak bir önceki Vali Erdoğan Şahinoğlu, Gökçek'in amblemine onay vermemiş ve hiçbir yerde kullanmasına da izin verilmeyeceğini bildirmişti. Ancak Gökçek, uygulamaya devam etmişti.

Uzun süredir tartışması süren bu konu, önceki gün yapılan Büyükşehir Belediye Meclisi'nin gündemine geldi. Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, DSP ve CHP'lilerin amblemle ilgili önerge vereceğini gören Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Hitit Güneşi Kursu ile kendisinin yaptırdığı amblemi 27 Ağustos'ta referanduma götürme önergesi verdi. Gökçek, referandumun belediyeye ait ASKİ ve EGO tesislerine konulacak sandıklarla gerçekleşmesini içeren bu önergesini süratle oylattı ve Meclis'in oturumu bitirdi. Bu durum referandumun ‘‘Gökçek'in denetimindeki sandıklarda gerçekleşeceği’’ yönünde eleştirilere yol açarken, İçişleri Bakanı Sadettin Tantan dün olaya el koydu.

Mahalli İdareler Genel Müdürü Zeki Şenal, ‘‘Ben büyükşehirlerin referandum yapma yetkisinin olmadığını Sayın Gökcek'e de ilettim’’ açıklamasında bulundu. Gökçek'in kendisine ‘‘Bu referandum değil sadece bir eğilim yoklaması olacak’’ dediğini de aktardı.

Belediyenin amblem tescil yetkisi yok

Mahallİ İdareler Genel Müdürü Zeki Şenal, dün Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'i arayıp, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin aldığı referandum kararını istedi. Şenal, dün Hürriyet'in sorularını yanıtlarken şunları söyledi:

‘‘1986 yılında Tanıtıcı Bayrakların Kullanımı ve Tesciline ilişkin yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlanmış bulunuyor. Buna göre kullanılacak bayrak ve amblemlerin tescili ancak valilikler tarafından yapılabiliyor. Hatırladığım kadarıyla bir önceki Valimiz Sayın Erdoğan Şahinoğlu, Sayın Gökcek'in kullanmak istediği ambleme onay vermedi. Dolayısıyla bu amblem zaten kullanılamaz.’’

Şenal, ayrıca Büyükşehir Belediyelerinin referandum yapma gibi bir yetkilerinin de bulunmadığını vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!