Amasya'daki mumyalar taşındı

Güncelleme Tarihi:

Amasyadaki mumyalar taşındı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2011 17:55

Amasya Müzesi bahçesindeki Sultan I. Mesut Türbesi'nde sergilenen mumyalar, müzede iklimlendirme cihazı yerleştirilen özel bölüme taşındı.

Müze Müdürü Celal Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müze bahçesindeki Sultan I. Mesut Türbesi'nde 6 sanduka içinde sergilenen 8 adet Selçuklu-İlhanlı dönemine ait mumyayı daha iyi şartlarda korunması için müzenin ikinci katında iklimlendirme cihazları yerleştirilen ve kameralarla donatılan özel bölüme yerleştirdiklerini söyledi.
Özdemir, 14. yüzyılda hüküm sürmüş İlhanlı Dönemi şahsiyetlerinden Anadolu Nazırı Şehzade Cumudar, Amasya Emiri İşbuğa Noyin, İzzettin Mehmet Pervane Bey, hanımı, erkek ve kız çocuklarına ait olan mumyaların taşınması sırasında, mumyalara zarar vermemek için büyük titizlik gösterdiklerini anlattı.
“Mumyaları daha sağlıklı daha hijyen bir ortamda özellikle ısı ve iklimin sabit tutulacağı bir nem ortamında daha uzun süreli koruyacağımızı tahmin ediyoruz” diyen Özdemir, şunları kaydetti:
“Mumyaları özel olarak hazırlanan modern müzenin mumyalar salonuna taşıdık. Her bir mumya özel korunmalı fanuslu iklimlendirmelerinin yapıldığı bir ortamda muhafaza edilecek. Bunun dışında mumyaların tanıtımına daha çok ağırlık vereceğiz. Mumyaların alındığı Sultan I. Mesut Türbesi'nde ise Osmanlı döneminden kalma mermer sandukalar sergilenecek.”

MUMYALARIN TAŞINMA SERÜVENİ

Özdemir, Anadolu Nazırı Şehzade Cumudar, Amasya Emiri İşbuğa Noyin, İzzettin Mehmet Pervane Bey, hanımı, erkek ve kız çocuklarına ait olan mumyaların ilk defa 1855 yılında Fethiye Camisi bodrumunda tesadüfen bulunduğunu ve buradan Burmalı Minare Camisi'ne götürüldüğünü söyledi.
Burada 1928 yılına kadar teşhir edilen mumyaların Sultan Bayezıd Cami Medresesi'nin müze olarak açılmasının ardından medresenin bir odasında sergilenmeye başladığını anlatan Özdemir, 1952 yılında Yeşilırmak'ın taşması sonucu sular altında kalan mumyaların ciddi zarar gördüğünü vurguladı.
Özdemir, 1966 yılında müze olarak hizmet vermeye başlayan Gökmedrese Camisi'ne taşınan mumyaların 1980 yılında bugünkü modern müzenin inşa edilmesiyle Amasya Müzesi'ne getirilerek müzenin bodrum katında bir kaç yıl teşhir edildiğini, daha sonra ise müze bahçesinde bulunan Sultan I. Mesut Türbesi'nde günümüze kadar sergilendiğini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!