Alzheimer hastalığı nedir? Nasıl anlaşılır?

Güncelleme Tarihi:

Alzheimer hastalığı nedir Nasıl anlaşılır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2018 10:36

Genellikle 65 yaşın üzerindekilerde görülen alzheimer hastalığı, günlük yaşamsal aktivitelerde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulma gibi semptomlarla kendisini belli etmektedir. Peki, alzheimer hastalığı tam olarak nedir? Nasıl anlaşılır?

Haberin Devamı

Alzheimer hastalığı, halk arasında bunama olarak adlandırılmaktadır. Yaşlılığa veya beyin dokusunda yıkıma bağlı olarak ortaya çıkan kazanılmış yeteneklerin kaybıdır. En sık unutkanlık dile getirilse de, eskiden yapabildiği işleri yapamama, bulunduğu duruma uygunsuz davranışlar gösterme, uyku uyanıklık düzeninin bozulmasıdır. Alzheimer hastalarının bulguları daha çok yakınları tarafından fark edilmektedir. Bozukluğun ilerlemesi ile bilişsel (kognitif) yeteneklerdeki kayıp, frontal ve temporal lob işlevleri ile ilişkili, dil alanlarında işlev kaybı (afazi), beceri gerektiren hareketlerde işlev kaybı (apraksi) ve tanıma fonksiyonlarında bozulmaya doğru uzanım göstermeye başlar.

Altta yatan patolojik sürecin yansıması olarak beyinde limbik sistem ile frontal ve temporal loblar arasındaki bağlantılarda kopmalar olur. Patolojik süreç temporoparietal korteksin yoğun bir şekilde tutulduğu fakat frontal lobu da etkileyen amiloid plak ve nörofibriler yumaklarla karakterize inflamatuvar cevabın birlikteliğinde nöron kaybı ve atrofisini içerir.

Tanısı için neler yapılmalıdır?

Ayrıntılı hikâye alınması, nörolojik muayene ve olası diğer nedenleri dışlamak ve tanıyı desteklemek için beyin manyetik rezonans görüntüleme.

Tedavisi için neler yapılmalıdır?

Hastalığın ilerlemesini engellemek için değişik ilaç grupları bulunmakla birlikte hastanın hastalığına uygun çevre ve koşulların sağlanması önemli yer tutmaktadır.
Tedavisi sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
Hastaların tedaviye uyumları ancak bakım verenlerin desteği ile sağlanabilmektedir. Hastalıkla ilgili Türk Nöroloji Derneği sitesinde ayrıntılı bilgilendirici yazılar bulunmaktadır.

 

 

BAKMADAN GEÇME!