Altın Portakal'da özlenen Yeşilçam havası

Güncelleme Tarihi:

Altın Portakalda özlenen Yeşilçam havası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2009 12:15

46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, uzun yıllardan sonra Yeşilçam dönemini, dönemin sanatçılarına ve halka yeniden hatırlatıyor.

Haberin Devamı

FESTİVALE KATILAN ÜNLÜ İSİMLER

Antalya Kültür Sanat Vakfı'nın 6 Haziranda yaptığı genel kurulun ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde başlayan ve gece gündüz üç ay süren çalışmayla oluşturulan 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 10 Ekimden bu yana kentle sinemayı birçok noktada buluşturuyor.
Ulusal uzun metrajlı film yarışmasında 8'i ilk film 16 Türk filmi, uluslararası uzun metrajlı film yarışmasında Avrupa ve Asya sinemalarından 12, ulusal kısa filmde 26 ve ulusal belgesel ise 25 filmin yarıştığı toplam 520 bin TL para ödülü festivalde, geçmişten günümüze Türk ve dünya sinemasından 180 film de özel gösterimle sinemaseverlerle buluşuyor.
Bu yıl 10 Ekimde başlayan ve beşinci gününe giren festival, son yıllarda ağırlıklı olarak ABD'li dünya starlarını ağırlarken, bu yıl ise “Sinemamızın 60'lı Yılları” ana temasıyla, Yeşilçam dönemi Türk Sineması'nı ve dönemin yıldızlarını yeniden taçlandırıyor.

Kortejde Yeşilçam geçidi

“Halkın Festivali” sloganıyla her etkinliği daha çok halka yayma hedefini taşıyan festival, Yeşilçam dönemi sinemasını var eden aktör, aktrist ve yönetmenleri uzun bir aradan sonra yeniden Antalyalılarla buluşturdu. Yıllar sonra Eşref Kolçak, Tarık Akan, Bulut Aras, İlyas Salman, Tanju Gürsu, Mustafa Alabora, Ekrem Bora, Devlet Devrim, Ediz Hun, Mine Soley, Salih Güney, Parla Şenol, İzzet Günay, Ekrem Bora, Suna Selen, Tijen Par, Eşref Kolçak, Suzan Avcı, Nilüfer Aydan, Gönül Yazar, Yusuf Sezgin, Süleyman Turan, Selma Güneri, Halit Akçatepe, Kuzey Vargın, Fatma Karanfil ve Engin Çağlar gibi unutulmaz sanatçıları ikinci gün düzenlenen geleneksel festival kortejinde gören Antalyalılar, eski festivalleri bilenlere nostalji yaşatan üstü açık ciplerle, yeniden karşılarına çıkan bu sanatçıları özleyen gözlerle caddelerde karşıladı.

Haberin Devamı

Unutulmayan sanatçılar, Antalya Kültür Merkezi'nde ve çeşitli sergilerde düzenlenen bazı etkinliklere de katılarak kent halkıyla özlem giderirken, festivalde yarışan film ekiplerin dışında televizyondan tanınan popüler sanatçıların olmayışı dikkati çekiyor. Yeni dönem Türk Sineması'nı yarıştıran, uluslararası boyuta taşınan, bunun yanında da geriye dönerek Yeşilçam kültünü yeniden hatırlatan festival, Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Fikret Hakan, Filiz Akın, Fatma Girik gibi döneme ve Türk Sineması'na iz bırakan bazı sanatçıların ise çeşitli gerekçelerle gelmemelerinin eksikliğini hissettiriyor.

Ücretsiz otobüsler, indirimli bilet

Haberin Devamı

Sinemayı kente yayma hedefiyle kent merkezi ve merkeze bağlı Muratpaşa, Konyaaltı, Aksu, Döşemealtı ve Kepez ilçelerinde 50'yi aşkın noktada dev ekranlarda film gösterimleri yapılırken, Antalya Kültür Merkezi ve çeşitli sinemalardaki yarışma adayı ve özel gösterimi yapılan filmlerin daha çok kitle tarafından izlenmesi için her akşam ücretsiz otobüs seferleri düzenleniyor. Bu seferlerle vatandaşlar 19.00-23.00 saatlerinde Aksu, Varsak ve Döşemealtı bölgelerinden Antalya Kültür Merkezi'ne kadar gelebiliyor.

Festivalde sinemaseverlerin ilgiyle takip ettiği yarışma adayı filmlerin geçen yıl 8 TL olan bilet fiyatları, daha çok izlenebilmesi amacıyla bu yıl 5 TL'ye indirilirken, emekliler ve öğrenciler de filmleri 3 TL'ye seyrediyor. Gala gösterimleri ve sinemalardaki ulusal ve uluslararası filmlerdeki izleyici doluluğu, festivalin sinemaseverlerin sayısında her geçen yıl artış yarattığını da ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Türk ve Avrupa sinemasını birçok yönüyle karşılaştırmalı olarak ele alan sanatçılar ve sektör temsilcilerin katıldığı panel ve söyleşiler de festivalde sürüyor.
Halkın ve gençlerin film üretim sürecine katılmaları amacıyla “Halkın Portakalı” adıyla düzenlenen yarışmada 10 kısa film, 20 gün boyunca ders verilen amatör sinemacılar tarafından çekilirken, bu filmler için oluşturulan “Halkın Portakalı Jürisi”nin değerlendirmesi sürüyor.

Öte yandan yönetmen Işıl Özgentürk'ün koordinatörlüğünde, Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü, Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Bölümü ve Akdeniz Üniversitesi Sinema Kulübü öğrencilerinin katılımıyla kısa film atölye çalışmaları da devam ediyor.

Sergiler

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb2507f018fbb8f8ae27e3
46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Festivali'nde 12 Ekim Pazartesi günü 7 ayrı mekanda açılan 7 ayrı sergi de halkın ilgisiyle karşılaştı.

Alican Sekmeç'in “Bir Şenliktir Yeşilçam” fotoğraf sergisi ile Ayhan Öçgüç'ün “60'ların Kamera Arkası” fotoğraf sergisi AKM Fuayesi, Müjdat Gezen, Mustafa Alabora, Yaman Tüzcet ve 2007 yılında yaşamını yitiren sanatçı Savaş Dinçel'in eserlerinin yer aldığı Banu Zeytinoğlu'nun “4 Aktör Ressam Rolünde” resim sergisi Suna İnan Kıraç Müzesi Sergi Salonu, Vadullan Taş'ın “40 Yılın Anısına 40 Kadir İnanır Filmi” afiş sergisi Özdilek Alışveriş Merkezi, Filmsan-Bülent Umut'un “Benim Yüzüm Sinema” sergisi Muratpaşa Belediyesi Sergi Salonu, Kamil Masaracı'nın “10 Dakika Ara” Karikatür Sergisi Akdeniz Üniversitesi Olbia Kültür Merkezi, Ali İhsan Görmez'in “Eski Antalya Fotoğrafları” sergisi de Cumhuriyet Meydanı Sergi Panoları'nda halkla buluşuyor.

Haberin Devamı

Antalya Kültür Sanat Vakfı'nın bu yıl yayınladığı festival kitapları arasında, onur ödülü verilecek Vedat Türkali, Ülkü Erakalın, Yalçın Tura, Sevda Ferdağ; bir süre önce aramızdan ayrılan AKSAV Kurucu Üyesi sinema sanatçısı Aykut Oray adına yayınlananların yanı sıra “Sinemamızın 60'lı Yılları” ve “Türk Sinema Tarihi” adlı kitaplar da yer alıyor.

Üniversitelerin sinema-tv, iletişim ve yönetim bilimlerinden oluşan genç bir kadronun da katılımıyla hazırlanan festival programı, 17 Ekimde yapılacak kapanış galasına kadar sinema ve sanat dolu günleri sinemaseverler ve halkla buluşturmayı sürdürüyor.

İŞTE DİĞER ALTIN PORTAKAL HABERLERİ;

AMERİKA'DA KİMSE BÖYLE FİLM YAPAMAZ

ZANUSSİ BEYAZ PERDE'DE KAPİTALİZMİ ELEŞTİRDİ

ALTIN PORTAKAL'DAN RENKLİ GÖRÜNTÜLER - FOTO GALERİ

ÜNLÜ YÖNETMEN THEO ANGELOPOULOS ALTIN PORTAKAL'DA

TÜRK SİNEMASI MASAYA YATIRILDI

ANTALYA'DAN REFİĞ CENAZESİ İÇİN UÇAK KALDIRILMASINI KABUL ETMEDİLER

KADİR İNANIR'DAN SİYASİ AÇIKLAMALAR

KADİR İNANIR'A ONUR ÖDÜLÜ

RAHİBE VE MÜEZZİNİN AŞKINA BÜYÜK İLGİ

FESTİVALDE GÖRÜCÜYE ÇIKAN FİLMLER

ALTIN PORTAKAL PROGRAMI AÇIKLANDI

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!