'Alo' diyene devlet yetişti

Güncelleme Tarihi:

Alo diyene devlet yetişti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2006 00:00

Doğu ve Güneydoğu Anadolu başta yurdun tüm bölgelerinde kara kış bütün şiddetiyle hüküm sürerken, hastaların sağlık merkezlerine nakillerinde de büyük güçlükler yaşanıyor, hastalar, hamileler ve yaralılar kar üzerinde saatler süren zorlu yolculuklarla hastanelere ulaştırılabiliyor.

DOĞUM YAPTI

ARDAHAN'
a 35 kilometre uzaklıktaki yolu kardan kapalı olan Tunçoluk Köyü'nde 9 aylık hamile 27 yaşındaki Döne Ateş'in doğum sancıları tutunca, eşi Kadir Ateş, Valiliği arayarak yardım istedi. Köy Hizmetleri'ne bağlı ekipler, bir greyder, rotatif, kepçe ve bir ambulansla yola çıktı. Kar kalınlığı yer yer 3 metreyi bulan bölgede 35 kilometre uzaklıktaki köye tam 3 saat sonra ulaşmayı başaran ekipler, Döne Ateş'i ambulansa alarak 2 saat sonra Ardahan Devlet Hastanesi'ne getirdi. Ateş, sağlıklı bir erkek bebek dünyaya getirdi.

AYAĞI KIRILDI

MUŞ
merkeze 40 kilometre uzaklıkta, yolları kardan kapanan Sarıdal Köyü’nde futbol oynarken arkadaşıyla çarpışan 16 yaşındaki Yılmaz Kızılsoy'un bacak kemiği iki yerden kırıldı. Yardım çağrısı üzerine Muş Kriz Merkezi Müdürlüğü, Sivil Savunma ve 112 Acil Servis ekipleri, bir ambulans ve iki jet-ski ile yola çıktı. Ancak iki jet-ski’den biri yolda arıza yaptı. Köye ulaşmayı başaran diğer jet-ski Yılmaz Kızılsoy’u sedyeye yatırarak ambulansın beklediği Boyuncuk Köyü’ne getirdi. Kızılsoy, ekiplerin 6 saatlik çalışması sonucu Muş Devlet Hastanesi’ne getirilip ameliyat edildi.

AĞRILARI TUTTU

SAMSUN’un Tekkeköy İlçesi'nin yolları kar nedeniyle kapalı olan Yazılar Köyü’nde kanser hastası, 7 çocuk, 48 torun sahibi 67 yaşındaki Havva Aydın'ın ağrıları şiddetlendi. Eşi 70 yaşındaki Dursun Aydın, Kaymakam Kamil Kıcıroğlu’nu arayarak yardım istedi. Kaymakam Kıcıroğlu iş makinelerini takip ederek köye hareket etti. 9 kilometrelik yol 2 saatte güçlükle açılarak köye ulaşıldı. Kaymakam Kıcıroğlu'nun da bulunduğu ekip Havva Aydın’ın evine gitti. Bir minübüse bindirilen Havva Aydın, Tekkeköy Sağlık Ocağı’ndaki müdahalenin ardından Samsun'a götürülerek Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji Merkezi'nde tedaviye alındı.

Ekmeksiz köye ekmek servisi

YOĞUN kar yağışı nedeniyle Ardahan'da yolları kapanan 60 köy yolunu açma çalışmaları da devam ediyor. Üç gündür ekmeksiz kalan Çalabaş Köyü sakinleri, 5 kilometre yolu yürüyerek ulaştıkları karayolunda Köy Hizmetleri ekiplerinden yardım istedi. Köy yolunu açtıran köylüler yoldan geçen otomobillerle gittikleri Ardahan kent merkezinden köye ekmek taşıdılar. Hasköy Köyü yolunda yoğun kar nedeniyle mahsur kalan araçlar da Köy Hİzmetleri’ne bağlı ekipler tarafından kurtarıldı.

15 dakika gecikse karda doğuracaktı
/images/100/0x0/55eaafe5f018fbb8f8904a68


KASTAMONU’nun İnebolu İlçesi’ne 40 kilometre uzaklıkta, yolu kardan kapalı olan Akgüney Köyü’nde 25 yaşında 6. çocuğuna hamile olan Fatma Taşdelen’in önceki sabah saatlerinde doğum sancıları tuttu. Sancılar gece de devam edince dün sabah Köy Muhtarı Hayri Erdoğan jandarmaya ve Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü’ne haber verdi. Köy Hizmetleri ekipleri, ilçenin en uzak ve yüksek köylerinden olan Akgüney’in yolunu uzun uğraşlardan sonra açtı. Fatma Taşdelen köydeki bir minibüsle hemen İnebolu Devlet Hastanesi’ne götürüldü ve 15 dakika sonra Sevgi adı verilen bir kız bebek dünyaya getirdi.

Doğaya destek

YOĞUN kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle aç kalma tehlikesiyle karşı karşıya olan kanatlılar ve yaban hayvanları için Türkiye'nin hemen her yanında doğaya yem bırakıldı. Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri, kanatlılar için yem, yaban hayvanları için de, doğal alanlara ot, sakatat ve et bıraktılar.

Donduran manzaralar
/images/100/0x0/55eaafe5f018fbb8f8904a6a


İstanbul'da kar yağışı durdu, durmakla da kalmadı zaman zaman yüzünü gösteren güneş nedeniyle erimeye bile başladı. Ancak buna rağmen soğuğun sürmesi eriyen karların yeniden donmasına neden oldu. Bu da Büyükçekmece Gölü'ndeki teknelerin doyumsuz bir görüntü almasını sağladı. Edirne'de Tunca Nehri soğuk nedeniyle dondu. Balıkçılar kayıklarını kurtarmak için baltalarla buzu kırmaya çalışıyor. Trakya'da yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşıma kapanan D-100 karayolu dün sabah saatlerinden itibaren ulaşıma açıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!