Almanya'da "Türkiye'deki Patriotlar çekilsin" tartışması

Güncelleme Tarihi:

Almanyada Türkiyedeki Patriotlar çekilsin tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2013 15:26

Türkiye’nin başvurusu üzerine NATO tarafından geçen Ocak ayında Kahramanmaraş’ta Gazi Kışlası’nda görevlendirilen Hollandalı ve ABD’li askerlerle birlikte görev yapan Alman askerlerinin çekilmesi istendi. Almanya’da Sol Parti ardından Sosyal Demokrat Parti de NATO kararı ile Türkiye’ye gönderilen Patriotların çekilmesi için meclisten yeni yetki alınmasını istedi.

Haberin Devamı

Sol Parti’nin Federal Meclis Grup Başkanı Gregor Gysi, Suriye’den gelebilecek saldırılara karşı savunma için Türkiye’nin NATO’dan talebi üzerine Alman, Hollanda ve ABD Patriot füzeleri Türkiye’de konuşlandırıldığını, Kahramanmaraş’taki Alman Patriot füze sisteminde görevli 300 kadar Alman askerin de Türkiye’ye görev yaptığını hatırlattı.

Gysi, Türkiye’deki Alman Patriotlarının derhal çekilmesi gerektiğini söyledi. Almanya’dan gönderilen Patriotların Türkiye’de Suriye sınırında bulunmaya devam etmesi durumunda, askeri bir çatışma halinde Alman ordusunun çatışmanın içine çekilmiş olacağını ifade eden Gysi, "Bu durumda savaşın tarafı oluruz. Askeri müdahale bir daha kontrol altına alınamayacak bir tırmanışa neden olabilir" dedi. DW’nin haberine göre, SPD meclis grubu savunma politikaları sözcüsü Rainer Arnold da, Türkiye’nin Suriye’ye yönelik olası asker? operasyona katılması durumunda Alman Patriot ve askerlerinin çekilmesi ya da meclisten yeni bir yetki alınması gerektiğini belirtti. Arnold, bir gazeteye yaptığı açıklamada şu anda yetkinin Alman ordusu için salt savunma amaçlı bir görev öngördüğünü, Türkiye’nin askeri bir operasyona aktif katılması halinde bu yetkinin temelde geçerliliğini yitireceğini söyledi.

Haberin Devamı

Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Alman ordusunun Türkiye’deki savunma amaçlı görev yapmayı sürdürdüğünü hatırlatırken, Savunma Bakanı Thomas de Maiziere de, Türkiye’deki Alman Patriot füzelerinin şu an için Suriye krizinde kullanılmasının söz konusu olmadığını kaydetti. Füze sistemlerinin kullanımının salt savunma amaçlı olduğunu ve NATO partneri Türkiye’nin korunmasına yönelik olduğunu belirten De Maiziere, "Suriye’deki durum çok ciddi. Bu nedenle ’şöyle olursa ne olur’ gibi spekülasyonlara yer yok" diye konuştu. Savunma Bakanlığı sözcüsü de Türkiye’nin Suriye krizine asker? müdahalesinin Alman ordusu açısından ne tür sonuçlar doğurabileceği’ yönündeki tartışmaları ‘hipotez’ olarak nitelendirdi.

İNCİRLİK'TEKİ ABD RADARI MODERNİZE EDİLDİ
Bu arada Suriye'ye çok uluslu askeri müdahalenin gündeme gelmesiyle birlikte kullanımı söz konusu olan İncirlik Üssü'nde ABD'nin radar sistemi modernize edildi. İncirlik'teki ABD 39'uncu Kanat Komutanlığı'nda görevli askerler yeni hava trafik kontrol sistemini 2 Ağustos'ta aktif hale getirirken, üste konuşlandırılan Hollanda'ya ait Patriot füze savunma sisteminde görevli 400 askerin hafta başında izinlerinin kaldırılmasının yanı sıra takviye uzman personel de geliyor.

Haberin Devamı

DİJİTAL RADAR DEVREDE
1976'da imzalanan Savunma ve İşbirliği Anlaşması ile ABD'nin kullanımına açılan İncirlik Üssü'nde 1960'lı yılların teknolojisiyle üretilen beş üniteli radar sisteminin yerine, AN/GPN-30 adlı dijital havaalanı gözetleme radarı monte edildi. Yaklaşık üç yıldır üzerinde çalışma yapılan yeni radar sistemi, Suriye için geri sayımın başladığı söz konusu edilen günlerde aktif hale getirildi.

İncirlik'teki yeni radar sistemi, eskisine göre arayüzü daha hızlı olduğu için olağanüstü hava koşullarında uçuş güvenliğini arttırma, uçakların havada çarpışmalarını önleme, uçakların daha fazla süreyle havada kalmalarına imkan verme ve yakıt tasarrufu sağlama konularında avantajlı.

Haberin Devamı

Öte yandan ABD'nin bu üsteki 39'uncu Kanat Komutanlığı'nda görevli askerlerin tamamına yakınının katılımıyla dün gerçekleştirilen toplantıda Pentagon'un ve komutanlığın değerlendirmeleri anlatıldı. Ayrıca ek görevler verilen personele bunun nedenleri açıklandı.

İncirlik Üssü'nde dışarıdan gözlenebilen uçuş trafiğinde ise bir değişiklik görülmüyor. Bugün öğle saatlerinde havalanan üç adet F-16 savaş uçağı da yaklaşık bir saatlik rutin uçuşlarının ardından doğu yönünden İncirlik'e iniş yapıp, hangarlara girdi.

PATRİOT UZMANLARININ İZİNLERİ KALDIRILDI
Türkiye'nin Suriye'den gelebilecek olası saldırılara karşı İncirlik Üssü'ne konuşlandırılan ve 26 Ocak'tan bu yana aktif hale getirilen Hollanda'ya ait Patriot füze savunma sistemlerinde görevli askerlerin izinlerinin iptal edilmesi nedeniyle, yeni gelen askerlerle zorunlu dinleme saatleri yeniden düzenlendi.

Haberin Devamı

İncirlik Üssü'nün kuzey batısındaki Patriot füze savunma sistemlerinin konuşlandırıldığı bölgede fırlatma rampaları Suriye'ye çevrili vaziyette bekletilirken, buraya yakın tarlalarda tarım işçileri yakıcı güneşin altında çalışmayı sürdürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!