Almanya'da sosyal demokratlar çözüm arayışında

Güncelleme Tarihi:

Almanyada sosyal demokratlar çözüm arayışında
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2009 00:49

Der Spiegel’de yayımlanan haberde, Alman Sosyal Demokrat Parti’de (SDP) yeniden toparlanmak adına parti içi uyumun sağlanması gerektiğine inanıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği (AB) üyeliğine verdiği destek ile Türkiye için önemli bir konumda olan SDP zor günler yaşıyor.

                                         

Der Spiegel'de Eylül ayında yapılan seçimlerde elde edilen yüzde 23’lük oy oranı ve yaşanan tarihi yenilginin, 11 yıldan sonra iktidardan düşen parti için gelecek yılların belirleyicisi olacağını ifade edildi. Yorumda, yenilginin ardından kendi içinde suçlama sürecine giren partinin hemen yeni lider seçimine gittiği belirtildi. 

                                      

Partiden yapılan açıklamada “Sosyal Demokratların parti olarak kendilerini ciddi bir şekilde gözden geçirmeleri gerektiği ve üretime yönelik bir değişimle geleneksel güçlerine tekrar ulaşmak istedikleri” ifade edildi.

 

Haberin Devamı

TEKRAR GÜÇLENECEĞİZ                               

Der Spiegel, SDP’nin tekrar dirilmek adına ilk adımlarını Cuma günü Dresden’de gerçekleştirilen toplantı ile attıklarını belirtirken, eski başkan Franz Müntefering’in “Savaşmaya hazırız ve geri geleceğiz” sözlerine yer verdi.

            

Haberde Müntefering ve öncesindeki başkan Gerard Schröder’in yapmış olduğu hataların partinin çöküşünde etkin olduğu ileri sürüldü.                                        

                                    

Analizde iki başkan döneminde SDP’nin Alman refah devleti sisteminde beşikten mezara kadar etkili olan bir kesintiye gittiği, özellikle halk arasında adı kötüye çıkmış olan Hartz IV yasası ile getirilen işsizlik imtiyazları kesintilerinin halkta olumsuz tepki yarattığı vurgulandı.                   

                      

SDP’nin emeklilik yaşını 65’ten 67’ye çıkarmak istediği dönemde kendi içinde bile tartışmalar yarattığını belirtirken, alınan kararlar ile hem eyalet, hem de ulusal alanda destek kaybeden Müntefering’in, koltuğunu Sigmar Gabriel’e bırakmadan önce özeleştiri yapmaktan her zaman çekindiğini ifade edildi.

Haberin Devamı

                        

KESİN ÇÖZÜM VAR MI?

Partinin tekrar toparlanmasının oldukça zor olacağına değinilen haberde, Hartz IV reformunun ve emeklilik yaşı değişikliğinin parti tarafından tanınmaması için sayısız çağrı aldığına dikkat çekerken, parti için kesin çözümün sola kaymaktan başka bir şey olmadığını belirtti.

 

Diğer yandan, partinin en solun temsilcisi olan Sol Parti ile beraber çalışma arzularının kendiliğinden ortaya çıkmaya başladığını öne sürüldü. Haberde SDP’nin sol kanadının temsilcisi olan ve partinin genel sekreteri konumuna gelen Andrea Nahles’in bu olasılığı arttırdığına değinildi.

 

Haberde sadece SDP’nin değil, Avrupa’daki tüm sosyal demokratların başta Almanya olmak üzere toparlanma çabası içine girdikleri, bunu da ilk başta işbirliği yaparak deneyeceklerinin sinyallerini verdikleri öne sürüldü.

 

Haberin Devamı

SADECE YÜZDE 21 OY

Yeni başkan Sigmar Gabriel’in “1998’den 2009’a kadar olan sürecin var olmadığını varsayacak halimiz yok. Bu süreç içinde yaptığımız her şeyin doğru olduğunu kabul edip, Alman seçmenlerin bunu anlamayacak kadar aptal olduklarını söyleyecek değiliz” sözlerine yer verildi.

 

Haberde, parti üyesi Frank Steinmeier’in, Angela Merkel’in iş dünyasının müttefiki konumunda olan destekçileri Serbest Demokratlar ile parlamentoyu kontrol etmekten aciz olduğunu ve yeni politik döneme devasa hatalar ile başladığını belirten konuşması ardından, SDP’nin muhalefetteki ayağı olarak öne çıktığı vurgulandı.

 

Analizde son olarak tek bir hafta sonu toplantısı ve iktidar eleştirisi ile SDP’nin tırmanışa geçemeyeceğini, Pazar günü bir anket şirketi tarafından yapılan ankete göre oyların şimdiden yüzde 21’e düştüğüne dikkat çekildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!