Almanya'da Nazi istifası

Güncelleme Tarihi:

Almanyada Nazi istifası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2012 13:33

Neo-Nazilerle ilgili dosyaların bir bölümünü zamanaşımına uğradıkları gerekçesiyle imha ettirdiği için ağır eleştirilere hedef olan Federal Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı Heinz Fromm, emekliliğini istedi. Fromm’un bu adımı istifa olarak yorumlandı.

Haberin Devamı

Almanya’da sekizi Türk, bir Yunanlı ve bir polisin Neo-Nazi terör örgütü Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) tarafından öldürülmesinin ortaya çıkmasından yaklaşık dokuz ay sonra, Federal Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı Fromm, emekliliğini istedi.

Fromm, savcılığın, NSU cinayetleriyle ilgili dosyaları istihbarattan istediği gün dosyaların imha edilmesinin ortaya çıkmasıyla eleştirilerin hedefi olmuştu. Fromm’un, NSU cinayetleri soruşturması kapsamında yapılan hataların sorumluğunu üstlendiği ve bu ayın sonunda emekliliğini istediği belirtildi.

Fromm, 5 Temmuz’da da Federal Meclis Araştırma Komisyonu önünde ifade verecek.

İTALYANLAR UYARMIŞ
Alman güvenlik birimlerinin, cinayetlerde aşırı sağ olasılığını ciddiye almamasıyla ilgili yeni bir iddia daha gündeme geldi. İtalyan istihbarat teşkilatı AISI’nin 2003 Martı’nda, Neo-Nazi terör örgütü yapılanması konusunda Alman iç istihbaratından sorumlu Anayasayı Koruma Dairesi'ne bilgi verdiği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Frankfurter Rundschau Gazetesi’nin verdiği bilgiye göre, Alman istihbaratının İtalya’dan gelen istihbaratı takip etmedi. Hatta İtalyan istihbaratının 21 Mart 2003 tarihinde cinayetlerden sorumlu terör örgütü üyeleri Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos’un faaliyetleri konusunda bilgi verdiği belirtildi.

İtalyan istihbaratının 2002 yılında Belçika’da yapılan ve aralarında Alman ve İtalyan aşırı sağcıların da bulunduğu buluşmayı takip ettikleri de ifade edildi.

BOZEN’DE BULUŞMUŞLAR
Buluşma sonrası tutulan raporda, Neo-Nazi toplantısında, Avrupa çapında militan bir Neo-Nazi yapılanması kararı alındığı belirtildi.

Özellikle Bavyera ve Thüringenli Neo-Nazilerin İtalyan Neo-Nazilerle sıkı bağlar kurdukları açıklandı. NSU terör örgütüne yardımcı olmakla suçlanan Ralf Wohlleben’in aralarında Mundlos, Böhnhardt ve Zchaepe’nin de bulunduğu aşırı sağcı grupla 2009 yılında Bozen’de İtalyan Neo-Nazilerle buluştuğu belirtiliyor.

İtalyan istihbaratına göre bu buluşmada Alman Neo-Nazilerin, İtalyan Neo-Nazilere yardım amaçlı 20 bin euro verdikleri ifade ediliyor. 2008 yılında güney Tirol’de bir araya gelen İtalyan ve Alman Neo-Nazilerin, İtalya’da da yabancılara karşı saldırı planları konusunda fikir alışverişinde bulunduğu da ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Raporda, ayrıca Neo-Nazi lideri Alman Jürgen Riegers yönetiminde Neo-Nazi suç örgütünün yapılanmasından bahsedildi. 2009 yılında ölen Riegers, 1970’lerden bu yana militan Neo-Nazi yapılanmanın öncüsü olarak biliniyor.

Ölmeden önce NDR’ye konuşan Riegers, “Eğer ilk gazeteci öldürülürse, ilk hakim vurulursa, bilin ki o zaman başlıyoruz. Gazeteciler, hakimler, polisler ve siz” demişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!