Almanya: Türkiye karikatür krizinin çözümüne yardımcı

Güncelleme Tarihi:

Almanya: Türkiye karikatür krizinin çözümüne yardımcı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2006 15:10

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, İslam dünyasını rahatsız eden karikatür krizinin çözümünde Türkiye'nin bilinçli ve yapıcı bir rol oynadığını söyledi.

Haberin Devamı

Steinmeier, Almanya'da akredite olan yabancı gazeteciler için başkent Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, Danimarkalı bir gazetecinin, karikatür krizinin çözümünde Türkiye'nin nasıl bir rol oynayabileceği şeklindeki sorusu üzerine şunları söyledi:

“Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in, Türkiye'nin bu konuda yapıcı rol oynayabileceği şeklinde açıklaması oldu. Ben, bu konuda Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile de görüştüm. Türkiye, karikatür krizinin çözümünde bilinçli ve yapıcı bir rol oynamaktadır. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun da bu konuda bir ortak bildirileri olduğunu gazetede okudum. Bu bildiride yer alan görüşler benim görüşlerime de uygun...”

Steinmeier, “Almanya'daki Müslüman kuruluşlarının gerginliği azaltacak şekilde açıklamalar yapmasından çok memnun olduğunu, bazı Arap ülkelerinde meydana gelen şiddet olaylarını ise kınadıklarını” belirtti.
“Karikatürlerden Müslümanların rahatsız olmalarını anlayabildiğini, ancak şiddete karşı olduklarını” ifade eden Steinmeier, “bazı Arap ülkelerindeki şiddet olaylarının belirli çevreler tarafından teşvik edildiğini” kaydetti.
Tahran yönetiminin “Yahudi soykırımını inkar eden bir karikatür yarışması” çağrısında bulunmasını da eleştiren Steinmeier, “Tahran yönetiminin, krizin giderilmesi yerine, özellikle bu konuda kışkırtıcılık bile yaptığını” söyledi.
Steinmeier, “İran'ın tutumunun sorunların çözümünü kolaylaştırmadığını, İran'ın nükleer programıyla ilgili endişelerinde de haklı olduklarını gösterdiğini” ifade etti.

Haberin Devamı

“Arap ülkelerindeki meslektaşlarına Almanya'daki basın özgürlüğünün çok geniş alanları kapsadığını anlattığını, bunun sadece İslamiyet değil, tüm dinler için de geçerli olduğunu” belirten Steinmeier, “kendilerinin de devlet olarak basın özgürlüğüne müdahale etme hakkına sahip olmadığını” kaydetti.

Steinmeier, “Türkiye'nin AB üyeliğinin Avrupa ekonomisine katkı sağlayıp sağlamayacağı” sorusuna karşılık da, “Türkiye dışında AB'ye yeni giren 10 yeni ülkeyle birlikte bile AB ekonomisinin olumlu gelişme kaydettiğini” söyledi.
“Kopenhag'da Avrupa'nın sınırları konusunda yapılan tartışmalara rağmen, sonuçta Türkiye ile AB üyelik müzakerelerine başlanması yönünde karar alındığına” işaret eden Steinmeier, “Türklerin, bundan sonraki gelişmelerin kendi çabalarına bağlı olduğunun bilincinde olduklarını” kaydetti.
Steinmeier, “Filistin'de seçimleri kazanan Hamas örgütüne yardım yapıp yapmayacakları” sorusu üzerine, “bunun Ortadoğu için yeni bir durum olduğunu ve bekleyip gelişmeleri görmeleri gerektiğini” söyledi. Steinmeier, “Hamas'ın şiddetten vazgeçmesi, silahlarını bırakması, İsrail'in mevcudiyet hakkını tanıması ve eski Filistin yönetimlerinin İsrail ile yaptığı anlaşmalara sadık kalması gerektiğini” tekrarladı.
(EA-HA-GAM-ALŞ)

14:55 09/02/06
"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!