Almanya, irticacıyı vatandaşlığa almadı

Güncelleme Tarihi:

Almanya, irticacıyı vatandaşlığa almadı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2001 00:00


Alaverdi TURHAN / MANNHEİM
Haberin Devamı

Almanya'da yaşayan Kaplancı müftünün Alman vatandaşlığına başvurusu ‘‘irticai geçmiş’’ nedeniyle reddedildi. Eyalet İdare Mahkemesi, ‘Müftünün Anayasa’ya bağlı kalıp kalmayacağı konusundaki tereddütler' nedeniyle bu kararı verdi.

Almanya'da vatandaşlığa geçmek isteyen Türk müftünün başvurusu, irticacı geçmişi yüzünden reddedildi.

Baden-Württemberg Eyalet İdari Mahkemesi, yıllarca Kaplancılar olarak bilinen İslami Cemaat ve Cemiyetleri Birliği'nde (ICCB) görev yapan Türk müftüye Anayasa'ya bağlı kalıp kalmayacağı konusundaki tereddütler nedeniyle Alman vatandaşlığı verilmesine karşı çıktı.

Türkiye'de de hüküm giymiş

Mahkeme, Türkiye'de de irticai faaliyetlerinden dolayı hüküm giydikten sonra 1980 yılında Almanya'ya gelen ve 1990'da iltica talebi kabul edilen Türk müftünün dini gruplarla ilişkisini kestiği ve halen ticaretle uğraştığı yolundaki gerekçesini inandırıcı bulmadı. Adı açıklanmayan müftünün şimdi, Mannheim Kenti'nde bakkallık yaptığı öğrenildi. Sözkonusu kişinin, ‘Kara Ses’ olarak bilinen Cemalettin Kaplan'ın İslami Cemaat ve Cemiyetleri Birliği (ICCB) adlı örgütünden ayrıldığını söylediği, ancak bunu kanıtlayamadığı belirtildi.

Anayasa düşmanlığı

Mahkeme, müftünün dernekten iç sürtüşmeler nedeniyle değil, Anayasa düşmanlığına ‘içtenlikle mesafe koyduğu’ için ayrıldığını kanıtlaması gerektiğine karar verdi.

İdari Mahkeme, Türk müftünün başvurusunu kabul ederken, bir üst mahkeme olan Eyalet İdare Mahkemesi nezdinde karara itiraz edildi ve dün açıklanan kararda, ‘Müftünün Anayasa’ya bağlı kalıp kalmayacağı konusundaki tereddütler' nedeniyle vatandaşlığa geçiş başvurusu reddedildi.

Anayasa'ya sadakat koşulu

Almanya'da 8 yıl sürekli yaşayan, çalışma ve oturma iznine sahip herkes vatandaş olabiliyor. Ancak, bu süre içinde 9 ay kesinleşmiş hapis cezası alanlarla, Anayasal ve temel düzene aykırı hareket ettikleri belirlenenlerin vatandaşlığı kabul edilmiyor. 1.1.2000 tarihinde yürürlüğe giren yeni yasa, Anayasa'ya sadakat şartını da koydu. Buna göre, Anayasal düzene aykırı hareket ettiği saptananlar veya bu yönde çalışmalar yapanlar, tespit edildiği taktirde vatandaşlığa alınmıyor. Bu madde, özellikle PKK ve aşırı islamcı örgüt üyelerinin vatandaşlığını engelliyor.

Demokrasiyi ret eğilimi var

Mahkeme ayrıca, ilk başvuruya red gerekçesi olarak öne sürülen, ‘Özgürlükçü-demokratik temel düzeni kabul etmeme eğiliminin vatandaşlığın reddedilmesine neden olduğu’ görüşünü de onayladı. Açıklamada ayrıca, müftünün Alman vatandaşlığına geçebilmesi için, ICCB'den iç sürtüşmelerden dolayı değil, Anayasaya aykırı düşen görüşlerinden dolayı ayrılmış olduğunu kanıtlaması gerektiğine işaret edildi. Adı açıklanmayan 56 yaşındaki müftünün Alman vatandaşlığına geçme talebinin daha önce başvurduğu Vatandaşlık Dairesi tarafından reddedildiği, müftünün bunun üzerine Stuttgart İdari Mahkemesi'nde dava açtığı öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!