Almanya´da iÅŸ fırsatı

Güncelleme Tarihi:

Almanya´da iş fırsatı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2001 14:19

Fortune Danışmanlık, Almanya´da çalışmak isteyen kişilere danışmanlık hizmeti veriyor. Bugüne kadar 85 kişiyi Almanya´daki firmalara yerleştiren şirket Alman danışmanlık firması ISEDATA GMBH işbirliğiyle çalışıyor. Fortune, bu hizmetine ek olarak üniversite öğrencilerine ve yeni mezunlara kariyer danışmanlığı yapıyor.


Birçok gelişmiş ülke işgücü piyasalarını ´dinamikleştirecek´ genç ve nitelikli elemanlar arıyor. Almanya bu ülkelerin başında geliyor. Almanya Çalışma Bakanlığı´nın yaptığı araştırmaya göre ülkede 70 bin bilişim elemanına ihtiyaç var. Bakanlık, Ağustos 2000´den bu yana dünya genelinde nitelikli eleman avına çıktı. Ülkenin eleman bulma ve yerleştirme süreci üç yıl devam edecek.
Haberin Devamı

Türkiye´de yaşanan ekonomik kriz pek çok nitelikli elemanın işsiz kalmasına neden oldu. ´Kriz kurbanları´ yurtdışındaki iş fırsatlarından yararlanma arayışına girdiler.

Fortune Danışmanlık, geçtiğimiz Eylül´den bu yana Almanya´da çalışmak isteyen kişilere danışmanlık hizmeti veriyor. Şirket Alman danışmanlık firması ISEDATA GMBH (Information Systementwicklung und Datenverarbeitung GMBH) işbirliğiyle yapıyor. Fortune´a gelen özgeçmişler bu firma aracılığıyla eleman alacak şirketlere yönlendiriliyor. Genel Müdür Ayşen Arıduru, şu ana kadar 85 kişinin Köln ve Bonn´daki firmalara yerleştirildiğini belirtiyor. Bu hizmet için adaylardan herhangi bir ücret talep edilmiyor.

ARANAN ÖZELLİKLER

Fortune Danışmanlık´ın hizmetlerinden faydalanmak isteyen kiÅŸilerinÂöncelikle Ä°ngilizce ve/veya Almanca özgeçmiÅŸlerini ÅŸirkete göndermeleri,Âön yazılarında uygun oldukları ve istedikleri görevleri belirtmeleri gerekiyor.

Haberin Devamı

Arıduru, Almanya´daki şirketlerin özellikle yazılım uzmanlarına ihtiyaçları olduğunu belirtiyor: ``Almanca´yı çok iyi derecede bilmek tercih nedeni ama çok iyi düzeyde İngilizce bilip, Almanca'yı orta düzeyde bilmek de yeterli oluyor. Şirketler daha çok telekomünikasyon, internet teknolojileri, GSM ve bankacılık alanlarında yazılımcılar, proje yöneticileri ve sistem mühendisleri arıyorlar.``

ÃœCRET POLÄ°TÄ°KASI

Almanya´da çalışan kişilerin yıllık brüt ücretleri 70 bin mark ile 100 bin mark arasında değişiyor. Arıduru, gelişmiş ülkelerin Türkiye´yi seçmelerinin nedenini genç ve nitelikli insan gücünün fazla olmasına bağlıyor: ``Almanya´da ücretler Türkiye'ye kıyasla daha yüksek. Giden kişilerle üç, altı ya da 12 aylık kontratlar yapılıyor. Kontrat süresi bitince her iki taraf da memnunsa işe devam ediliyor ve kontratlar yenileniyor. Anlaşmalar saat ücreti üzerinden yapılıyor. Saat ücreti 25-50 mark arasında değişiyor.``

Şirket, İngiltere ve Fransa'da bulunan şirketlere de insan kaynakları hizmeti veriyor. Arıduru, başvuruların kriz nedeniyle arttığını belirtiyor: ``İşsizlik nedeniyle Almanya projemiz için başvurular artmış durumda. Türkiye´deki kalifiye kişileri zaman geçtikçe kaybetmeye başladık. Kişilerin bulundukları organizasyona güvenleri ve inançları kalmadı. Yurtdışında çalışmak için başvuranların sayısı yüzde 60 arttı. Yurtdışının iş hayatı bakımından daha güvenli olduğunu söyleyebilirim. Ancak bunun da riskleri var tabii. Gidenlerden, umduklarını bulamayıp dönenler de var.``

Haberin Devamı

Fortune Danışmanlık, yurtdışı bağlantılı olarak yapılacak ´Tele-working´ çalışmasını Türkiye'ye getiriyor. Buna göre kişiler internet üzerinden proje yapabilecek ve bu preojelerden para kazanabilecekler. Uygulama kapsamında her türlü projeye yer verilecek. (Ayrıntılı bilgi için tel: 0212 257 43 43) 

ÖĞRENCİLERE KARİYER PLANI

Fortune Danışmanlık´ın öğrencilere, yeni mezunlara, kariyerlerinin başındaki kişilere yönelik kariyer danışmanlığı hizmeti de veriyor. Şirket bu amaçla pazar günleri üniversite öğrencilerine ve yeni mezunlara yönelik ´İş Bulmak da Bir İştir´ adlı seminerler düzenliyor. Seminerler beş kişilik gruplarla gerçekleştiriliyor. Ücreti 30 milyon TL. Ödemeler iki taksit halinde yapılabiliyor.

Haberin Devamı

Kariyer danışmanlığı hizmetinden yararlanmak isteyen öğrenciler bu seminerlerden ücretsiz olarak yararlanabiliyorlar. Kariyer danışmanlığının ücreti 80 milyon TL. Fortune danışmanları kariyer danışmanlığı almak isteyen kişilerle dört kez görüşüyorlar. Bu görüşmeler sırasında ´kişilik envanteri´ yöntemini uygulanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!