Almanya Başbakanı Merkel Moskova'da

Güncelleme Tarihi:

Almanya Başbakanı Merkel Moskovada
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2006 20:09

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin İran ile ilişkilerde “ihtiyatlı” olunmasını isteyerek, Rusya'nın İran'ın nükleer programı konusunda AB ve ABD ile işbirliğini sürdüreceğini söyledi.

Haberin Devamı

Putin, temaslarda bulunmak için Moskova'ya gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin İran'ın nükleer programı konusundaki sorusu üzerine Putin, “Bu konuya (İran'ın nükleer programı) büyük bir ihtiyatla yaklaşmak ve keskin adımlardan kaçınmak gerekiyor. Kendime vakitsiz açıklama şansı vermeyeceğim gibi, dışişleri bakanlığımızın tek bir yanlış adım atmasına da izin vermeyeceğim. Rusya her durumda bu sorunun çözümü için ABD ve Avrupalı ortaklarıyla işbirliğini sürdürecek” dedi. “Rusya'nın Avrupalı ortaklarıyla ABD'nin İran konusunda benzer konumları” diyen Putin, şunları kaydetti:

“Asıl sorun uranyum zenginleştirilmesi. İranlı ortaklarımıza Rusya'da ortak girişim yapmamızı önerdik ve İranlı ortaklarımızdan bu konuda farklı yaklaşımları duyduk. Bunlardan biri İran dışişleri bakanlığı tarafından açıklandı. Bu açıklamada da böyle bir seçenek göz ardı edilmiyor. Dışişleri bakanları yardımcıları bu konuyu Londra'da ele alacaklar. Bu görüşmenin sonucunu beklememiz gerekiyor. İran konusunda adımlarımızı birleştirme ve yakın koordine etme konusunda anlaştık.”

Haberin Devamı

Merkel ile yaptığı 3 saatlik görüşmenin sonuçlarından memnun olduğunu ifade eden Putin, “Görüşmeler çok verimli, samimi ve içtendi. Rus-Alman ortaklığını sürdürme konusunda ortak çabamızın ispatı oldu. İletişimimizi hem ikili hem de çok taraflı seviyede geliştirme ve güçlendirme kararı aldık” diye konuştu.
Putin, Rusya'nın Tomsk bölgesinde Nisan ayında iki ülke hükümetlerinden üst düzey yetkililerinin katılacağı bir toplantı konusunda anlaştıklarını ifade eden Putin, iki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 32 milyar dolar civarında olduğunu kaydetti.

GAZ KRİZİNDE ŞÜKRAN

Avrupalı ortaklarını Ukrayna ile yaşadıkları gaz krizi konusunda zamanında ve net olarak bilgilendirme konusunda başarılı olamadıklarını itiraf eden Putin, “Bizim hatamız olayın içeriğini yeterince net anlatmamızdan kaynaklanıyor. Eğer insanlar sorunun içeriğini ve vardığımız anlaşmayı anlamış olsalardı, o zaman Rusya ile Ukrayna'ya teşekkür bile ederlerdi” dedi.
Ukrayna yönetiminin bu konuda çok önemli ve doğru bir şey yaptığını söyleyen Putin, “Önceki yıllarda şeffaflık yoktu. Avrupa'ya enerji sevkıyatımız Rusya'nın Ukrayna'ya verdiği gazla ilgili düzenlemelere bağlıydı. Şimdi bunları birbirinden ayırdık. İlk defa 5 yıllığına Ukrayna'ya gaz verilmesi ve Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gaz gönderilmesi konusunda iki değişik anlaşma yaptık” diye konuştu.

FİYAT ARTIŞI

Fiyat artışına da değinen Putin, “Bu basit bir fiyat artışı değil. Avrupalı ortaklara uygulanan fiyatlandırma formülü getirdik. Oyunun değişmez kurallarını oluşturduk. Bu Avrupa için önemlidir” dedi.
Putin, bir soru üzerine de, Rusya'da uluslararası sivil toplum örgütlerinin zarar görmemesi için elinden gelenin en iyisini yapacağını belirterek, “Batılı ortaklarımızın bizim yasalarımıza bu kadar yakından ilgi göstermesine memnunum” dedi.

MERKEL'İN AÇIKLAMASI

Almanya Başbakanı Merkel de konuşmasında Kuzey Avrupa Gaz Boru Hattı'nın Avrupa'nın enerji güvenliği için yapılmış bir yatırım olduğunu belirterek, Litvanya, Letonya, Estonya ve Polonya'yı kastederek, “Bu proje kimseye karşı değildir” diye konuştu.
Enerji güvenliği konusunun G-8'in bu yıl Rusya'nın, gelecek yıl da Almanya'nın dönem başkanlığı sırasında da değerlendirileceğini söyleyen Merkel, “Bu gelecekte de gelişecek stratejik ortaklığımızın bir bölümü” dedi.
Merkel, Putin'i bu yıl sonbaharda Almanya'nın başkenti Berlin ve Dresden kentlerinde yapılacak Havacılık Şovu'na da davet etti.
Rus İtar-TASS ajansı, Putin ve Merkel'in ikili görüşmesinin planlanandan bir saat fazla sürdüğünü belirterek, Putin'in görüşmede Merkel'i tebrik ettiği ve açıkladığı konumunu iki ülke ilişkilerinin gelişmesinde değişiklik olmayacağı şeklinde algıladıklarını söylediğini duyurdu.
TASS ajansı, Merkel'in de görüşmede, iki ülke ticaret hacminin geçen yıl 32 milyar dolar civarında olduğunu belirterek, Rusya-Almanya ekonomik işbirliğinin gelişmesinden büyülendiğini söylediğini bildirdi. Haberde, iki liderin Nisan ayında Rusya'nın Tomsk ve sonbaharda Almanya'nın Dresden kentinde biraraya gelme konusunda anlaştıkları belirterek, iki liderin görüşmede Almanca konuştukları vurgulandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!