Alman polisi PKK'yı bastı

Güncelleme Tarihi:

Alman polisi PKKyı bastı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

300 Alman polisi, 6 eyalette PKK şubesi gibi hareket eden dernek ve lokalleri bastı. Polisin arama yaptığı yerler arasında ‘‘Kürt Kızılayı’’ diye bilinen dernek şubeleri de var. Alman Koblenz Başsavcılığı, sözkonusu derneğin PKK'ya aktif destek sağladığını açıkladı.

Almanya'nın altı eyaletinde 300 güvenlik görevlisi PKK sempatizanları ve derneklerine büyük bir baskın düzenledi Operasyonda çok sayıda doküman ve para makbuzu ele geçirildi. PKK, Almanya'ya bu tutumundan vazgeçmesi çağrısı yaparken tehdit etti. Alman basını da, Avrupa'da başarısızlığa uğrayan Abdullah Öcalan'ın tehditlerle bunu örtmeye çalıştığını yazdı.

Baskın yapılan yerler arasında Ramazan ayında Müslümanların fitre ve zekatlarına göz diken 'Kürt Kızılayı' konumundaki ‘Hevya Sor a Kürdistan’ isimli merkezi Linz kentinde bulunan derneğin, Berlin ve Hamburg şubeleri de var. Koblenz Başsavcılığı bu derneğin PKK'ya aktif destek sağladığını, örgütün siyasi kanadı ERNK adına faaliyet gösterdiğini açıkladı. Gözaltına alınan bazı kişilerin ifadelerinin alınmasından sonra bırakıldığı belirtildi. ERNK yaptığı açıklamada Alman polisinin operasyonu eleştirilirken, Almanya'ya üstü kapalı tehditte bulunuldu. Örgüt açıklamasında ‘Almanya’nın tahrik edici tutumu değişmezse ilişkileri zorlayıcı bir boyut kazanır ki, bu durumda gelişebilecek olayları önlemek geç olabilir' denildi.

AVRUPA FIRTINADAN KAÇTI

öcalan'ın Roma'dan ayrılmasından sonra Almanya'nın ciddi gazetelerinden Frankfurter Rundschau, bölücübaşının İtalya'da kaldığı iki ayın sonunda başarısızlığa uğradığını, bunun ardından yeniden silahlı mücadele tehdidinde bulunduğunu yazdı.

Handelsblatt gazetesi ise, İtalya Başbakanı Massimo D'Alema'nın Abdullah Öcalan'ın yargılanmadan salıverilmesinin Avrupa'yı terörle mücadele konusunda zayıflattığını yazdı ve Almanya'nın hakkında tutuklama kararı çıkarmasına karşılık bölücübaşını istememesini eleştirdi.

Neue Osnabrücker Zeitung'taki bir yorumda ise son gelişmelerle ilgili şöyle denildi: ‘‘Öcalan şimdi bu başarısızlığını tehditlerle örtbas etmek istiyor. Ama yeniden silahlı mücadeleye başlayacağı yolundaki açıklamalarının Türkiye'de panik yarattığı söylenemez. Çünkü, PKK'nın askeri açıdan uzun zamandan beri tutunacak hali kalmadı.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!