Alman Bakan: Twitter yasağından endişeliyim

Güncelleme Tarihi:

Alman Bakan: Twitter yasağından endişeliyim
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2014 13:45

Almanya’nın ilk kadın savunma bakanı olarak, dünya basınında geniş yankı bulan Ursula von der Leyen’in Berlin’den Kahramanmaraş’a uzanan iki günlük seyahatine eşlik ettim. Savunma Bakanı von der Leyen, Kahramanmaraş’ta bir yıldır görev yapan NATO hava savunma sistemi patriot bataryalarında görev yapan Alman askeri birliğini ziyaret etti. von der Leyen, Twitter yasağını endişe verici bulduğunu ve bilgi alma özgürlüğünün en önemli kazanım olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Merkel, Cumhurbaşkanı Gauck ve bakanların seyahatlerinde kullandığı Alman hava kuvvetlerine ait uçakla pazartesi günü Berlin’den İncirlik hava üssüne uçtuk. Bakana 23 gazeteci ve 20 civarında Alman asker eşlik etti... Uçaktaki tek Türk gazeteci bendim... Uçağa Berlin Tegel Askeri Havaalanı’nda, Alman Dışişlerine ait yabancı devlet başkanlarının kullandığı kapıdan girdik. Uçağa binmeden önce bakanla birlikte fotoğraf çektirmek için foto muhabirleriyle dışarıda bekledim.

İLK TÜRKİYE SEYAHATİ

Alman Bakan: Twitter yasağından endişeliyim

Savunma Bakanı von der Leyen yüzünden eksik etmediği tebessümle uçağa geldi. Bana, “Benimle gelin” dedi. Merdivenleri birlikte çıkarken, Türkiye seyahatine çok sevindiğini, bunun kendisinin ilk Türkiye seyahati olduğunu anlattı. “Doğayı çok merak ediyorum” dedi. Uçakta çalışacağını, ama Türkiye’ye indikten sonra konuşmak için yeterli vaktinin olacağını belirterek, geniş çalışma odasına geçti. Yanı başında dinlenmesi için bir de yatak odası bulunuyor.

Haberin Devamı

PİLOT BİZİ UYARDI
Berlin’de hava rüzgarlıydı. Pilot, havalanmadan önce havanın fırtınalı olduğunu, yükselirken biraz sallanacağımızı söyledi ve “Korkmayın emin ellerdesiniz” diyerek bizi rahatlattı. Dediği de oldu. Ama hazırlıklı olduğumuz için hava boşluğuna düşünce, kimse korkulu sesler çıkarmadı. Sadece pilot değil, Savunma Bakanlığı yetkilileri de Kahramanmaraş’ta yüzde 30 yağmur ihtimaline varıncaya kadar tüm bilgileri verdi. Kahve, aperatif, üç çeşit yemek ve çaydan sonra, Bakan von der Leyen, gazetecilerin oturduğu bölüme gelerek, herkesin tek tek elini sıktı. Bakanla çalışma odasında kısa bir görüşme imkanı daha buldum.

BAKAN'DAN DONDURMA ŞOVU

O YAZININ ANLAMINI SORDU
Üç buçuk saat uçak yolculuğundan sonra İncirlik Hava Üssü’ne indik. Kapıların açılması için 15 dakikayı aşkın bir süre merdivenlerin gelmesini bekledik. Pilot, “Galiba çok hızlı ve erken gelip sürpriz yaptık, ortada merdiven gözükmüyor” diyerek, gecikmeyi alaylı bir dille yerdi. Bakan Leyen kendisini karşılayan Türk subaya havaalanı binasının cephesinde büyük harflerle “Güçlü ordu güçlü Türkiye” yazısının anlamını sordu. Kimlik kontrolleri merdivenin gelmesinden çok daha kısa sürdü ve karayoluyla konvoy halinde iki saatlik bir yolculuktan sonra Kahramanmaraş’a ulaştık. Maraş’a girişte Mediamarkt, Mango ve Piazza eğlence merkezi binasını gören Alman gazeteciler, “Ooh çok modern bir kente benziyor” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

BURASI İKİNCİ VATANIM
Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl, Ramada otelde verdiği akşam davetinde Patriot bataryalarında görev yapan birliklerin Türkiye’de gördüğü sıcak misafirperverliği vurgularken, Türkiye için “Burası benim ikinci vatanım” dedi. Bakan von der Leyen, Patriot birliğinin Türk askeri birliğiyle futbol turnuvaları yaptığını, turnuvanın galibi olmadığını belirtirken, müttefik Türkiye’yi korumak gibi ciddi bir görevle de burada bulunduklarını hatırlattı. Türkiye’nin 770 bin Suriyeli mülteciyi kabul etmesine dikkati çeken von der Leyen, bunu, “Olağanüstü uyum çabası” diye niteledi.

MARAŞ DONDURMASI
Akşamın en ilgi çeken bölümü ise Bakan’a Kahramanmaraş dondurmasının sunumu oldu. Keçi sütünden yapılan Maraş dondurmasının ününü duyduğunu söyleyen Bakan von der Leyen’e özel bir gösteri yapıldı. Dondurma ustası, Maraş dondurmasını çengele astı ve bakana bıçakla kestirdi. Ardından dondurmayla havada gösteriler yaptı. Antep fıstığına batırılan dondurmayı bir türlü kaşıktan koparamayan von der Leyen eğlenceli anlar yaşadı.

Haberin Devamı

ENDİŞE VERİCİ GELİŞME
Davetten sonra gazetecilerle bir araya gelen Bakan von der Leyen’e şu iki soruyu sordum:

1) “Patriot bataryalarında görev yapan Alman askeri birliği başlangıçta bazı zorluklar yaşadı. Bu zorluklar tamamen aşıldı mı?”

2) “Türkiye’ye indikten sonra tweet attınız mı?”

Salonda gülüşmeler oldu... Bakan, sadece Alman askerlerle değil, Hollandalı ve Amerikalı askerlerle de konuştuğunu, gerçekten hepsinin Türkiye’de büyük bir mutlulukla görev yaptığını söyledi. İkinci soruya gelince, aslında iç politikaya yönelik bir şey söylemek istemediğini, ancak böyle bir gelişmeyi endişe verici bulduğunu, bilgi alma özgürlüğünün en önemli kazanım olduğunu vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!