Alman Anayasa Mahkemesi kurban kesimini serbest kıldı

Güncelleme Tarihi:

Alman Anayasa Mahkemesi kurban kesimini serbest kıldı
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 15, 2002 15:45

Almanya`nın Karlsruhe kentinde bulunanFederal Anayasa Mahkemesi, kurban edilen hayvanların uyuşturulmadan kesilebileceğine hükmetti. Bir Türk vatandaşının konuyla ilgili talebini görüşen mahkeme, Müslümanların kendi inançlarına göre kurban kesebileceklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Hessen eyaletinde yaşayan Türk vatandaşı, İslam dininin öngördüğü gibi hayvanları uyuşturmadan kesmek için özel izin istemişti. Federal Yargıtay, 1995 yılında aldığı bir kararla, İslam dininin bir hayvanın uyuşturulmadan kesilmesini mecbur kılmadığı gerekçesiyle bu talebi reddetmişti.  

Almanya`da mevcut olan Hayvanları Koruma Yasası, hayvanların uyuşturulmadan kesilmesini yasaklıyor, ancak dini vecibelerin öngörmesi durumunda bunun için özel izin verilebileceğini yazıyor.  

KARAR OLUMLU KARŞILANDI  
   Â
Almanya`nın Karlsruhe kentinde bulunanFederal Anayasa Mahkemesi`nin Müslümanlara, hayvanları kendi inançlarına göre kesmelerine izin vermesi Müslümanlar tarafından olumlu karşılandı.  

Federal hükümet, Hayvanları Koruma Yasası`nın hayvanların uyuşturulmadan kesilmesini yasakladığına, ancak dini vecibelerin öngörmesi durumunda bunun için özel izin alınabileceğine dikkati çekerek, mahkemenin kararını destekledi.  

Tarım ve Tüketiciyi Koruma Bakanlığı`nın bir sözcüsü, bugüne kadarsadece Yahudilerin bu tür özel izin istediklerini, bu iznin Müslümanlara verilmesinin de normal olduğunu belirtti.  

Sözcü, ``Anayasa Mahkemesi`nin bu yönde aldığı karardan sonra, hayvanların kesimi için özel izin isteyen Müslümanların sayısı büyük ölçüde artacaktır`` dedi.  

Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Nedim Elyas da, kararlaülkedeki İslamiyet`in güçlendiğini ifade ederek, ``Bu kararla, Müslümanlar için var olan dezavantajlı durum ortadan kaldırılmıştır`` dedi.  

Bu kararın yabancıların uyumunu da olumlu yönde etkileyeceğini kaydeden Elyas, Müslümanlar için dini kesim kurullarının çok önemli olduğuna dikkati çekti.  

Hayvanları uyuşturmadan kesmek için özel izin isteyen ve Hessen eyaletindeki Asslar kentinde yaşayan Türk kasap Rüstem Altınküpe de karardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ``Böylece Almanya`daki enbüyük sorunlardan biri çözülmüş oldu`` dedi.  

Hayvanları koruma dernekleri ise Anayasa Mahkemesi`nin kararına tepki gösterdi. Alman Hayvanları Koruma BirliÄŸi BaÅŸkanı Wolfgang Apel, hayvanlarınuyuÅŸturulmadan kesilmesi talebinin ticari amaçlı olduÄŸunu savunarak, ``Ticari tutumun hayvanların korunmasından daha önemli hale getirilmesi çok üzücü`` diye konuÅŸtu.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!