Alkol fiyatında Avrupa'yı solladık

Güncelleme Tarihi:

Alkol fiyatında Avrupayı solladık
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2007 18:33

Türkiye, 37 Avrupa ülkesi arasında satınalma gücü paritesine göre (SGP) geçen yıl, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda orta sırada yer alırken, alkollü içkiler grubunda dördüncü en pahalı ülke oldu.

Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), EUROSTAT  ve OECD işbirliğiyle  yürütülen SGP çalışmaları çerçevesinde, Avrupa Karşılaştırma Programına  katılan 37 ülke için gıda, içki ve tütün grubuna ait 2006 yılı  karşılaştırmalı fiyat düzeyi endekslerini açıkladı.

Avrupa Birliği'ne üye 27 ülkenin ortalaması 100 olacak şekilde hesaplanan endeks sonuçlarına göre, Türkiye, alkollü içkiler grubunda, Avrupa'nın en pahalı  ülkeler grubunda dördüncü sırada yer aldı. En pahalı ülke 229 endeks puanı ile Norveç  olurken, bu ülkeyi 226 ile İzlanda, 181 ile İrlanda ve 176 ile Türkiye izledi. Bu grupta Türkiye'yi sırasıyla Finlandiya, İngiltere ve İsveç  takip etti.

Alkollü içkiler grubunda Avrupa'nın en ucuz ülkeleri 65 endeks puanı ile  Makedonya olurken, bu ülkeyi 69 ile Bulgaristan ve 72 ile Slovakya  izledi.

Haberin Devamı

Tütün grubunda Türkiye, 37 ülke arasında 56 endeks puanı ile İspanya ve  Slovenya'nın ardından 22. sırada yer alırken, Türkiye'yi Macaristan ve  Çek Cuumhuriyeti takip etti. Tütün grubunda 227 endeks puanı ile Norveç birinci olurken, bu ülkeyi  İngiltere, İrlanda izledi. Bu grupta en ucuz ülke ise 24 endeks puanı  ile Karadağ olurken, bu ülkeyi Sırbistan ve Letonya takip etti.

SGP'ye göre Türkiye, gıda, içki ve tütün grubu alt kalemlerinden gıda grubunda 82 endeks puanı en pahalı 22. oldu. 37 ülke arasında gıda grubunda en pahalı ülke İzlanda, en ucuz ülke  Bulgaristan olarak belirlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!