Alkışlama eyleminin kaynağı nedir?

Güncelleme Tarihi:

Alkışlama eyleminin kaynağı nedir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2016 11:35

Alkış bize güzel gelen, onayladığımız, desteklediğimiz durumlarda kullandığımız bir eylemdir, Peki, alkışlama eyleminin kaynağı nedir? Alkışlama çok eskilere mi dayanır? İşte cevabı..

Haberin Devamı

 Alkış; bize güzel gelen, onayladığımız, desteklediğimiz durumlarda kullandığımız bir eylem. Bebeklerin bile ilk öğrendikleri şeylerden biri budur. Peki bunu neden yapıyoruz?

İlk ne zaman alkışlamaya başladığımız konusunda bir takım tahminler olsa da bunu tam olarak bilmek imkansız. Bazı tarihçiler, Roma İmparatorluğu zamanında edinilen bir alışkanlık olduğunu söylüyor. Anlatılana göre; imparator Heraklius, barbarların kralını davet eder ve onu herkesin önünde küçük düşürmek ister. Ama o sırada imparatorluk gücünü kaybetmeye başlamış olduğundan, bunu yapmak için yeni bir yoldenemeye karar verir. Plana göre; barbar kral konuşurken, halkın içinden birkaç kişi kralın konuşması duyulmasın diye aynı anda alkışlamaya başlayacaktır. O gün başlayan bu hareket, daha sonra imparatorun güzel sözlerini onurlandırmak için de kullanılır. Ama bu hikayede bir sorun var. Nitekim alkışlayan tek tür biz değiliz. Goril, şempanze ve orangutanlar da bu eylemi gerçekleştiriyorlar. Onlar genelde dikkati kendilerine çekmek için kullanıyorlar tabii. Dolayısıyla alkışın doğada rastlanan bir durum olduğunu ama onaylamak adına kullanan tek türün biz olduğumuzu söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!