Alışverişlerin yüzde 61'i kartla yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Alışverişlerin yüzde 61i kartla yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2008 15:11

Bankalararası Kart Merkezinin (BKM), banka ve kredi kartlarında davranış alışkanlıklarını belirlemek amacıyla yaptığı "Kart Monitör Araştırması" sonuçlarına göre, alışverişlerin yüzde 61'i kartla yapıldı.

Haberin Devamı

"Banka-Kredi Kartı Kullanım Alışkanlıkları Araştırması Kart Monitör 2008" sonuçları, basın toplantısıyla açıklandı.
Araştırma sonuçlarına göre, alışverişlerin yüzde 61'i kartla yapılırken, özellikle taksit uygulanan sektörlerde bu oran yüzde 80'lere çıktı.

En sık kullanılan kredi kartı limiti yüzde 28'lik oranla 1.001-2.000 YTL olurken, 2003 yılında 1.000 YTL olan ortalama limit, 2007 yılında 2.650 YTL'ye yükseldi. Kart limitlerinin yüzde 45'i kullanırken, limitinin tamamını kullanan kullanıcı oranı, yüzde 7 oldu.

Sahip olunan kredi ve ek kart sayısına bakıldığında, 2007'de ortalama kart sayısı 2,1 ve ortalama ek kart sayısı 1,4 iken, kullanıcıların yüzde 45'i tek kart sahibi ve kullanıcıların yüzde 73'ünün de ek kartı yok.

EN BEĞENİLEN ÖZELLİK TAKSİT VE PUAN

Araştırma sonuçlarına göre, kredi kartının en beğenilen ve en çok kullanılan özelliği "taksit" ve "puan" olurken, kullanıcıların yüzde 61'i kredi kartının en beğendiği özelliğini taksit, yüzde 34'ü de puan olduğunu aktardı. Taksit özelliğini beğenme oranı, 1 yıl içinde yüzde 49'dan, yüzde 61'e çıktı.

Haberin Devamı


En yaygın taksit miktarı, 51-100 YTL arasında bulunurken, 2003 yılında 100 YTL olan söz konusu tutar, 2007 yılında 160 YTL'ye yükseldi.

"Kredi kartı ile yaptığınız alışverişlerde nakit puan toplamaya çalışıyor musunuz?" sorusuna kart hamillerinin yüzde 74'ü, "evet" yanıtını verirken, nakit puanını kullananların oranı yüzde 76 oldu.

Araştırma sonuçlarına göre, kredi kartı ile ödeme yapılması istenen alanlar, elektrik, telefon ve su faturaları, pazar, devlet hastaneleri ve sağlık ocakları, ulaşım, ticari taksiler, otomotiv, ev kirası, üniversite harçları, devlet daireleri ve vergi borçları olarak sıralandı.

Kart kullanıcılarının yüzde 91'i kredi kartlarının ülke ekonomisi için önemli olduğunu belirtirken, bunların yüzde 64'ü, kartların kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına alarak vergi gelirlerini yükselttiğini belirtti.

KART HAMİLLERİNİN YÜZDE 78'İ BORÇLARININ TAMAMINI ÖDÜYOR

Araştırma sonuçlarına göre, kart hamillerinin yüzde 78'i borçlarının tamamını öderken, kredi kullanan yüzde 20'lik kesim aynı müşterilerden oluşmayıp değişkenlik gösteriyor.

Haberin Devamı


İş yerlerinin yüzde 40'ı kredi kartıyla satış yapmayı tercih etmelerinin en önemli nedeni olarak müşteri sayısını artırmasını gösteriyor.

Araştırma sonuçlarına göre kart kullanıcılarının yüzde 91'lik oranı chip-PIN uygulamasının ne olduğunu bilirken, bunların yüzde 63'ü chip-PIN'in kendileri için "güvenlik kodunu" ifade ettiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!