Aliağa için endüstriyel kaza uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Aliağa için endüstriyel kaza uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2008 11:04

Gemi söküm iş yerlerinin denetimi sonunda yayımlanan raporda, Aliağa'da yakıt dolum ve depolama tesisleri ile yakıcı maddelerin yoğun olarak depolanıp kullanıldığı gemi söküm tesislerinin yan yana bulunmasının “endüstriyel kaza” riski oluşturduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Aliağa Gemi Söküm Bölgesi'ndeki iş yerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği kültürü oluşturulması ve geliştirilmesi, daha etkili önlemlerin alınması ve iş kazası ve meslek hastalıkları ile bunlara bağlı kayıpların önlenmesi amacıyla geçen yılın Ekim ayında “Gemi Söküm İş Yerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Teftiş Projesi” gerçekleştirdi.

İş Teftiş Kurulu Başkanlığı İzmir Grup Başkanlığında görevli iş müfettişlerince gerçekleştirilen denetimlerde, faaliyette bulunan 20 iş yerine ulaşıldı. Müfettişler, 19'unda gemi söküm, 1'inde asbest söküm faaliyeti yürütülen iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği mevzuatının gereklerinin yerine getirilip getirilmediğini denetledi.
Denetlenen iş yerlerinde, 314'ü erkek ve 24'ü kadın toplam 338 işçinin çalıştığı belirlendi. İşçilerden 291'inin Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği ile Sanayi, Ticaret, Tarım ve Orman İşlerinden Sayılan İşlere İlişkin Yönetmelik'te tanımlanan sanayiden sayılan işler kapsamında çalıştığı tespit edildi.

Haberin Devamı

İş yerlerinde 50'den az işçi çalıştırıldığı için iş sağlığı ve güvenliği kurulu oluşturulmasına, iş güvenliği ile görevli mühendis veya teknik eleman ile iş yeri hekimi görevlendirilmesine gerek bulunmadığı belirlendi. Buna rağmen iş yerlerinde iş yeri hekimliği sertifikasına sahip bir hekim görevlendirildiği, Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği hizmet binasında iş yeri sağlık birimi oluşturulduğu ve bir hemşire istihdam edildiği kaydedildi.

18 İŞ YERİNDE 131 EKSİK

Denetimler sonunda müfettişlerce hazırlanan rapora göre, 2 iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği açısından herhangi bir eksikliğe rastlanmadı. Bunun yanında 18 iş yerinde 56 başlık altında 131 eksiklik tespit edildi. İşverenlere, eksiklikleri gidermeleri için süre verildi.


Rapora göre, denetlenen iş yerlerindeki bazı eksiklikler ve karşılaşılan iş yeri sayıları şöyle:

-Elektrik ve topraklama tesisatı: 13
-Vinçlerin kapasite levhası: 9
-Kompresörlerin kontrolü: 6
-Ağır ve tehlikeli işlerde sağlık raporu: 5
-İlkyardım elemanı: 5
-İş sağlığı ve güvenliği eğitimi: 5
-Sıvı petrol gazı tankı periyodik kontrolü: 5
-Yıllık eğitim planı: 4
-Yangın eğitimi ve tatbikatı: 3
-Elektrik panolarının zeminleri: 3
-Sıvı petrol gazı tank topraklaması: 2
-Oksijen tankının topraklaması: 2
-Maske kullanımı: 2

İŞ KAZALARI

Raporda, gemi söküm bölgesinde kurulu iş yerlerinde 2004-2007 arasında meydana gelen iş kazalarıyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İzmir Bölge Müdürlüğünden alınan bilgilere de yer verildi.

Haberin Devamı


Buna göre, söz konusu dönemde bölgede trafik kazası nedeniyle ölümle sonuçlanan 1 iş kazası oldu. Parça düşmesi nedeniyle uzuv kaybıyla sonuçlanan 1 iş kazası yaşandı, ayrıca çeşitli nedenlerle ağır yaralanmayla sonuçlanan 4 iş kazası oldu. Bunların dışında, bölgede hafif yaralanma ve ayakta tedaviyi gerektiren iş kazaları gerçekleşti.

“GEREKLİ ÇALIŞMALAR YAPILMALI”

Raporun sonuç bölümünde, son yıllarda bölgede akaryakıt, sıvılaştırılmış petrol gazı, doğalgaz dolum ve depolama tesisleri kurulduğuna işaret edildi.
Bu depolama tesislerinde yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı nitelikteki akaryakıt, sıvılaştırılmış petrol gazı ve benzeri kimyasal maddelerin büyük miktarlarda depolandığına dikkat çekilen raporda, gemi söküm tesislerinde ise sıvı oksijen gibi yakıcı maddelerin yoğun olarak depolandığı ve kullanıldığı vurgulandı.

Haberin Devamı

Raporda şunlar kaydedildi:
“Deprem, yangın, sabotaj ve diğer nedenlerle kontrolsüz olarak ortama yayılabilecek kimyasal maddeler, yapılan işlerin nitelikleri, arazinin özellikleri ve tesislerin yerleşimi gibi hususlar da dikkate alındığında büyük endüstriyel kazalara sebebiyet verebilecektir. Bu tür kazalar çalışanlar, bölgede yaşayanlar ve çevre için felaket kabul edilebilecek sonuçlar doğurabilecektir. Söz konusu sonuçlar göz önünde tutularak, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında gerekli iş birliği ve koordinasyon sağlanmalı, bölge bir bütün olarak ele alınarak mevcut ve muhtemel riskler değerlendirilmeli ve elde edilen sonuçlar doğrultusunda büyük endüstriyel kazaları önleyici, koruyucu ve etkilerini sınırlandırıcı nitelikte gerekli çalışmalar yapılmalıdır.”

Haberin Devamı

Raporda, gemi söküm iş yerlerinde sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlanarak çalışanların yaşam standartlarının yükseltilebilmesi için şu önerilere yer verildi:

“-Sektör genelinde güvenlik kültürü oluşturulmalı.
-Sektöre özgü sağlık ve güvenlik politikası oluşturulmalı, bu politika çerçevesinde görev, yetki ve sorumluluklar belirlenmeli ve uygulamalar sürdürülmeli.
-Sektörde çalışanlara sektöre özel riskler dikkate alınarak yeterli eğitim verilerek kalifiye eleman ihtiyacı karşılanmalı.
-İş sağlığı ve güvenliği konusunda sektörde karşılaşılan sorunların çözümü için kamu kurumları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ile sosyal taraflar arasında iş birliği artırılarak sürdürülmeli.
-İş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin etkin bir şekilde alınması ve sürekli geliştirilmesi, teftiş hizmetleri ile birlikte işveren, işçi ve ilgili tüm tarafların iş sağlığı ve güvenliği konusuna öncelik vererek yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmeleri ve gerekli olanı yapmaları ile sağlanabilecektir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!