Ali İsmail Korkmaz: Vahşi bir cinayetin anatomisi

Güncelleme Tarihi:

Ali İsmail Korkmaz: Vahşi bir cinayetin anatomisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2015 11:33

Haberin Devamı

Ali İsmail Korkmaz: Vahşi bir cinayetin anatomisi
*Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü 1. Sınıf öğrencisiydi Ali İsmail Korkmaz (19). Eskişehir’deki Gezi eylemlerine katıldığı 2 Haziran 2013, gece yarısı eylemcilere sert müdahale eden polisten kaçarken eli sopalı esnaf ve sivil polisler tarafından bir sokakta önü kesildi, linç edilircesine dövüldü. Yere düşürülmüşken bile tekmelerle başına ağır darbeler alan Korkmaz can havliyle çıktı o sokaktan. Buluştuğu arkadaşının yardımıyla Yunus Emre Devlet Hastanesi’ne gitti. Dr. Hasan Gülcü, çekilen tomografinin ardından Korkmaz’ı beyin cerrahisi yerine ortopedi servisine yönlendirdi, ardından evine yolladı.

Ali İsmail Korkmaz: Vahşi bir cinayetin anatomisi
POLİS MEMURU SALDOĞAN 4 YIL 2 AY SONRA SERBEST

Haberin Devamı

ATEŞİ SÖNMEMIŞ GEZİ'NİN SEMBOL İSMİYDİ

*Ali İsmail 3 Haziran günü polis merkezine gidip ifade verdi. Hatırlama ve konuşmada güçlük çekiyordu, arkadaşıyla beraber Eskişehir Devlet Hastanesi’ne gitti bu kez. Beyin kanaması teşhisiyle acil olarak Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne sevk edildi oradan. Ertesi gün ameliyata alındı. 37 gün komada kaldı, 10 Temmuz 2013 günü yaşama veda etti. Büyük infial yarattı ölümü. Cenazesi yurdun her tarafında, zaten ayakta olan büyük kalabalıklar eşliğinde uğurlandı. Ateşi o günlerde daha sönmemiş Gezi’nin sembol ismiydi artık o.

KARARTILAN KAMERADAN TESPİT EDILDI FAİLLER

*Cumhuriyet Savcısı Hakan Ali Erkan yürüttü bu karanlık, karartılmaya çalışılan cinayetin soruşturmasını. Karartma dedik çünkü olay yerini gören ve el konulan kameralardan bir bölümü formatlanıp birkaç kez silinmişti. Kamera Jandarma Kriminal Dairesi’ne gönderildi ve görüntüler kurtarıldı. Görüntülerden tespit edilen, Korkmaz’ı öldüresiye dövenlerden fırıncı İsmail Koyuncu, akrabaları Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever ve Ebubekir Harlar ile polis Mevlüt Saldoğan gözaltına alındı, hepsi tutuklandı. Olay yerinde bulunan polis memurları Şaban Gökpınar, Hüseyin Engin ve Yalçın Akbulut tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

*5’i tutuklu, 4’ü polis 8 kişi hakkında kasten adam öldürme, suçu kolaylaştırma iddiasıyla dava açıldı, 10-15 yıl arası hapis ve müebbet hapisleri istendi. Polis Mevlüt Saldoğan’ın iki kez dönüp baş kısmına tekme atarak Korkmaz’ın kasten ölümüne neden olmaktan müebbet hapsi isteniyordu.

Ali İsmail Korkmaz: Vahşi bir cinayetin anatomisi

KAYSERİ’YE ÖTELENDİ, 4’E BÖLÜNDÜ DAVA

*Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul etti ve 20 Kasım 2013 tarihini ilk duruşma günü olarak verdi. Mahkeme tensiple birlikte Valilik ve Başsavcılığa bir yazı yazarak, güvenlik gerekçesiyle davanın başka bir ile nakline dair görüş istedi; her iki kurum nakil yönünde görüş bildirince dosya Yargıtay’a gitti. 5. Ceza Dairesi Kayseri’de görülmesi kararı aldı. Dosya dörde bölündü; tanıklar Eskişehir ve Ankara’da, Korkmaz ailesi Hatay’da ifade verdi.

Haberin Devamı

*Adli Tıp Kurumu, Ali İsmail’in aldığı darbelerle ölümü arasında illiyet bağı tespit etti. Raporda, boyun ve yüzdeki kemik kırıklarının beyin kanamasına ve ölüme yol açtığı, kullandığı ilaçların beyin kanamasını hızlandırdığı kaydedildi.

Ali İsmail Korkmaz: Vahşi bir cinayetin anatomisi

ANNE FERYAT ETTİ, AVUKATLAR AĞLADI

*Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşma, sonrakiler gibi büyük güvenlik önlemleri altında yapıldı. Katılım büyüktü, yüzü aşkın avukat temsil etti Korkmaz ailesini. Anne Emel Korkmaz’ın kucağında oğlunun büyük boy resmi, sanıklara dönerek "O pis ellerinizle dokunmayın çocuğuma, ben Ali'yi temiz ellerimle büyüttüm. Nasıl bakabiliyorsunuz çocuklarınızın yüzüne?" feryadı avukatları ağlattı, beyinlere kazındı. İlk sorgular yapıldı ardından.

Haberin Devamı

*12 Mayıs’ta görülen ikinci duruşmada savcı ve avukatların tutuklanmasını talep ettiği polis Yalçın Akbulut ve diğer sanıkların tutuksuz yargılanmasının devamına karar verildi. Duruşmaya damgasını vuran, avukat ağabey Gürkan Korkmaz’ın bir sanık avukatıyla ilgili “Sınıf arkadaşımdı, Ali İsmail hastanede yatarken defalarca ziyarete geldi. Arkadaşlık ilişkisiyle gelmiş, bilgi almıştır, vekillikten çekilmesini talep ediyorum” sözleri oldu.

Ali İsmail Korkmaz: Vahşi bir cinayetin anatomisi

VEKİLLE TEKMECİNİN TELEFON DİYALOGU

*14 Temmuz’da görülen 3’üncü duruşmada sanık avukatları görüntülerdeki kişinin Ali İsmail Korkmaz olmadığı, ölüm sebebinin merdivenden düşme olduğu iddialarını sürdürdü. Müdahil avukatlarından Ümit Erdem, Mevlüt Saldoğan tutuklandıktan sonra AKP Batman Milletvekili Ziver Özdemir ile iki kez görüştüğüne dair telefon kaydı olduğunu hatırlattı. Beyanında, 'Beni aradılar ama ben ilgilenmedim' diyen Özdemir’in, sanığı kendisinin aradığı anlaşıldı.

Haberin Devamı

*Savcı Erkan, Dr. Hasan Gülcü hakkında uzman doktorun tavsiyesine rağmen Korkmaz’ı beyin cerrahisi yerine ortopedi polikliniğe yönlendirdiği için ‘taksirle ölüme sebebiyet verme’ suçundan, hastanede Ali İsmail Korkmaz’ın ifadesini almayıp kendisini karakola yönlendiren polis memuru Vedat Esen’e de ‘görevini kötüye kullanma’ suçundan dava açtı. Erkan, 18 Temmuz’da görevini bir başka savcıya, Hasan Gönen’e devretti. 7 Temmuz 2014’te Dr. Hasan Gülcü hakkında takipsizlik verildi.

*9 Ekim’de görülen 4. duruşmada görüntülerin 4 kez silindiğine dair TÜBİTAK raporu okundu. Raporda yargılanan kişilerin, görüntülerdeki kişiler olduğu tespiti yapıldı. Anne Emel Korkmaz’ın feryadı yükseldi salonda yine.

Ali İsmail Korkmaz: Vahşi bir cinayetin anatomisi


MÜTALAADA MÜEBBET DE VAR, BERAAT DA

*27 Kasım tarihli 5. duruşmada savcı mütalaasını verdi. Sanayi Sokağı’na giren bir gencin tekmelenerek yere düşürüldüğünü; sanıkların yerde olan gence elle ve tekmelerle vurmaya devam ettiklerini; daha sonra Mevlüt Saldoğan’ın göğsüne ve başına gelecek şekilde 3 tekme attığını belirten savcı, dövülen kişinin Ali İsmail Korkmaz olduğunun görüntülerle tespit edildiğini belirtti. Savcı sanık polis Saldoğan için kasten adam öldürmekten müebbet hapis, sanık polis Yalçın Akbulut için kasten yaralama suretiyle ölüme sebebiyet vermekten 12-16 yıl hapis, fırıncı İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever ve Ebubekir Harlar hakkında ise 8-12 yıl hapis cezası istedi. Polis memurları Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin için ise “delil yetersizliğinden beraat talep etti.

KARAR GÜNÜ

*26 Aralık tarihli 6. duruşmada son sözlerin ardından karar bekleniyordu. Bir gün önce tutuklu sanık Mevlüt Saldoğan’ın böbrek ameliyatı geçirdiğini belirten avukatı erteleme dilekçesi verdi. Müdahil avukatları bu girişimin davayı uzatmaya yönelik olduğunu öne süren bir açıklama yaptı. Mahkeme Başkanı mazeret nedeniyle “karar veremeyeceğiz” diyerek duruşmayı 21 Ocak 2015 tarihine erteledi. Ve bugün karar verildi.

Ali İsmail Korkmaz: Vahşi bir cinayetin anatomisi

VERİLEN CEZALAR

Ali İsmail Korkmaz davasında mahkeme heyeti sanık polis memuruı Mevlüt Saldoğan’a ’Ölüme sebebiyet vermek’ suçundan 13 yıl hapis cezası verirken bunu 10 yıl 10 ay hapse çevirdib Diğer polis memuru Yalçın Akbulut’a ise önce 12 yıl hapis cezası verilirken 10 yıla indirildi. Diğer sanıklar fırıncı İsmail ve Ramazan Koyuncu ile Muhammet Vatansever’e verilen 8’er yıl hapis cezaları 6’şar yıl 8’er ay hapis cezasına indirildi. Ebubekir Harlar adlı sanığa ise 8 yıl hapis cezası verilirken suç yardım düzeyinde kaldığından 3 yıl 4 aya indirildi. Bu sanığın tutukluluk süresi göz önüne alınarak tahliyesi kararlaştırıldı.

Tutuksuz yargılanan sanık polis memurları; Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin ise, kanıt yetersizliğinden beraat etti.

adaglar@hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME!