Aleviler kitlesel eylem hazırlığında

Güncelleme Tarihi:

Aleviler kitlesel eylem hazırlığında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2012 00:00

Aleviler, Yargıtay’ın “Cemevi ibadethane değildir” kararına tepkilerini dile getirmek için kitlesel eylem hazırlığında. Alevi Bektaşi Federasyonu ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği örgütleri, Türkiye genelinde miting düzenleyerek Yargıtay kararını protesto edecek.

Haberin Devamı

Tepkiler şöyle:

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kemal Bülbül: Yargıtay, AKP’nin yarattığı inkârcı konseptten talimat alarak bu kararı verdi. Durumdan vazife çıkardı. Bu dayatmaya karşı kitlesel eylem başlatacağız. AKP’nin ustalık döneminde çoğulculuğa yer yok. Yargı da bundan talimat aldı. Yeni anayasa çalışmalarının da başladığı şu günlerde, çok kimlikli bir Türkiye mi olacağız yoksa tek bir kimlik mi olacak? Bunları bilmemiz lazım. Ancak hükümet yargıyı yönlendirerek tek kimlikliliğe örgütleniyor. Kürt, Alevi, Ermeni sorunları da buradan çıkıyor.

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel: Yargıtay’ın kararı doğru değil. Hem siyasi hem yasal açıdan doğru kabul edilemez. İnanç mabedine devlet karışamaz. Bu aynı şekilde cami için de geçerli. Camiye de devlet karar veremez. Bu karar Türkiye’de Alevi- Sünni gerginliğini tırmandıran ve ayrım yaratan bir karar. Ancak zihniyet yıllardır değişmiyor. Biz binlerce yıldır varız. Örgütlerimizle görüşüyoruz. Kararı protesto etmek için eylem yapacağız. Mitingler düzenleyeceğiz.

Haberin Devamı

Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Genel Başkanı Fermani Altun: Türkiye’nin içinde bulunduğu bu durum, Ortaçağı aratmamaktadır. Dünyada insanların inanç tercihlerini, ibadetlerini yasalarla engelleyen ve engellemeye çalışan bir devletin kaldığını sanmıyorum. Gerekçe gösterilen bu çağdışı yasaların kaldırılması, din ve vicdan özgürlüğünün Avrupa standartları düzeyine çıkarılarak, devletin inançlardan elini çekmesi ve tarafsız olması gerekmektedir. Gerçek laiklik budur.

Hukukçular Birliği Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kılıçkaya: Türkiye’de başörtüsünü yasaklayan anlayış ile cemevlerinin ibadethane olmadığını iddia eden anlayış aynıdır. Yargıtay’ın bu kararı devletin bugüne kadar sürdürdüğü dayatmacı din anlayışını devam ettirmek istemesidir. Bugüne kadar devlet, vatandaşların hangi dine, hangi mezhebe inanacaklarını, hangi ibadetleri yapacaklarını ve yapamayacaklarını hem de zor kullanarak tayin etmiş, tek tip insan yetiştirmek çabası içerisinde olmuştur. Bunda da başarısızlığı ortadadır. Bugün PKK ve benzeri birçok sorunun kaynağı, bu yaklaşım tarzıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!