ALES sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte 30 Eylül ALES soruları ve cevapları

Güncelleme Tarihi:

ALES sonuçları ne zaman açıklanacak İşte 30 Eylül ALES soruları ve cevapları
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2018 12:38

30 Eylül tarihli ALES soruları ve cevap anahtarının yayınlanması ardından sonuç sorgulamalara başladı. 2018-ALES/2 Temel Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarı resmi sayfası üzerinden paylaşıldı. Peki, ALES sonuçları ne zaman açıklanacak?

Haberin Devamı

ALES soruları ve cevapları ÖSYM tarafından yayımlandı. Sınava başvuran adaylar, 10 gün süreyle ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile soruların tamamına ulaşabilir. 2018 iş takvimine göre, 30 Eylül Pazar günü Türkiye genelinde yapılan ALES'in sonuçları 25 Ekim'de açıklanacak.

30 Eylül 2018 tarihinde uygulanan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (2018-ALES/2) Temel Soru Kitapçığına, sınava başvuran adayların sınav sorularını inceleyebilmeleri amacıyla ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi üzerinden 02 Ekim 2018 tarihinde saat 16:00’dan itibaren erişilebilir. 

2018-ALES/2 Temel Soru Kitapçığı ile Cevap Anahtarı (% 10) aşağıdaki bağlantıda sunulmuştur.

ALES SORULARI VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYIN

Haberin Devamı

SINAV SONUÇLARI 5 YIL GEÇERLİ OLACAK

Soruların, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacağı belirtilmişti. Sınavda, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte sorulara yer veriliyor.
Sınavın sonuçları, açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerli olacak.

ALES PUAN HESAPLAMA

Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın cevap kâğıtları ÖSYM'de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecek. Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir.

Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal ve Sözel Standart Puanlar (SP) hesaplanacaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacaktır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!