ALES sınav süresi ne kadar? ALES yeni sınav sistemi nasıl olacak?

Güncelleme Tarihi:

ALES sınav süresi ne kadar ALES yeni sınav sistemi nasıl olacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2017 16:57

ALES için adayların uzun süredir heyecanla beklediği an geldi. Bugün sınava girecek olan adaylar, akademik kariyerleri için iyi bir puan almaya gayret gösterecek. Alacakları puan üzerinden değerlendirilecek olan adaylar, bu puan türlerine göre üniversitelerde yüksek lisans başvurusunda bulunabilecek. Peki, ALES sınav süresi ne kadar olacak? Yeni uygulamaya geçen ÖSYM, yeni ALES sisteminde neleri uygulayacak? İşte, sınav öncesi kısa detaylar

Haberin Devamı

ALES sınav giriş belgesi nasıl alınır sorusu yüz binlerce ALES sınavına girecek öğrenci tarafından en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaya başladı. 19 Kasım Pazar günü yapılacak olan ALES sınavı için ÖSYM'den sınava girecek olan adaylara uyarı geldi. Peki, ALES sınav giriş belgesi nasıl alınır? İşte detaylar.

ÖSYM'DEN HATIRLATMA! 19 Kasım 2017 Pazar günü yapılacak olan ALES Sonbahar Dönemi'nde adaylar saat 10.00'dan sonra sınav binalarına alınmayacaktır.

ALES SINAV GİRİŞ BELGESİ NASIL ALINIR?

Sınav giriş belgeleri yayınlandı. ÖSYM'nin resmi internet sitesinin aday işlemleri kısmına T.C. kimlik numaranızı ve aday şifrenizi girerek sınav giriş belgenize ulaşabilirsiniz.

ALES GİRİŞ YERİ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ

ALES'TE SINAV SÜRESİ, SORU SAYISI ve HANGİ BÖLÜMLER VAR

Haberin Devamı

ALES sınav süresi 150 dakika. Sınavda 100 soru olacak. ALES sınavının bölümleri ise, sayısal ve sözelden oluşan bir test uygulanacak.

KALEM VE SİLGİ ÖSYM'DEN

Kurşun kalem, silgi, kalemtıraş, peçete, ÖSYM tarafından temin edileceğinden, şeffaf pet şişe içerisindeki su dışında hiçbir araç, gereç, içecek ve yiyeceği sınava gireceğiniz binaya getirmeyiniz. Sınava şeffaf pet şişe içerisinde su getirebilirsiniz. Adayların sınava girebilmeleri için Sınava Giriş Belgesinden
başka fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgelerini de yanlarında bulundurmaları zorunludur:

Nüfus cüzdanı/Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı

Süresi geçerli pasaport, pasaportları bulunmayan KKTC vatandaşlarının fotoğraflı ve kimlik numaralı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kimlik Kartı

Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar

YENİ ALES SINAVI NASIL OLACAK?

ALES’te test sayılarında azaltmaya gidilmiştir. Dört test/bölüm sayısı ikiye indirilmiş olup yeni ALES, Sözel ve Sayısal olmak üzere iki bölümden ve testten oluşacaktır. Sözel-I ve Sözel-II ile Sayısal-I ve Sayısal-II testleri ayrımı ortadan kaldırılmıştır.

Yeni ALES'te belirlenen testlerin içeriğine ilişkin de yeni düzenlemeler yapılmıştır. ALES Sözel Testi; sözcükte, cümlede ve parçada anlam; cümle ve metni tamamlama; kesin yargıya ulaşma, düşünce akışını bozan ifadeyi bulma ve parçada anlam bütünlüğü sağlama gibi başlıklar altıda yer alan soru alanlarından oluşacaktır. Burada adaylardan temel dilbilgisi becerilerinin yanı sıra daha çok sözel akıl yürütme becerilerini ölçmek amaçlanmıştır.

Haberin Devamı

ALES Sayısal Testi; temel matematiksel işlemler, matematiksel ilişkilerden yararlanma; tekli, ikili ve üçlü problemler ve geometri gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarını içerecektir. Burada adayların sıralama, çözümleme, analiz etme, yorumlama ve mantıksal akıl yürütme gibi daha çok ileri düşünme becerilerinin ölçülmesi amaçlanmıştır.

Yeni ALES’te (a) soru sayısı azaltılmış, (b) soru başına düşen süre artırılmış, (c) bununla birlikte toplam sınav süresi kısaltılmıştır. Sınav, 160 soru ve 180 dakikadan (3 saat) oluşmakta iken yeni düzenleme ile 50’şer sorudan oluşan sözel ve sayısal iki ayrı testten meydana gelecektir. Toplamda 100 sorudan oluşan sınavın süresi, 150 dakika (2.5 saat) olarak belirlenmiştir. Bu düzenlemenin sınav stresinin azaltılmasına da katkı sağlayacağı beklenmektedir.

Haberin Devamı

Eşit ağırlıklandırılmayan ALES Eşit Ağırlık puanı, artık eşit ağırlıklı hale getirilmiştir. ALES Sayısal ve ALES Sözel puanının hesaplanmasına yönelik ağırlıklar değiştirilmemekle birlikte, ALES Eşit Ağırlık puanının hesaplanmasında Sayısal Testinin %50, Sözel Testinin de %50 etkili olmasına karar verilmiştir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!