ALES/2 ne zaman yapılacak? ALES'te kaç soru sorulacak?

Güncelleme Tarihi:

ALES/2 ne zaman yapılacak  ALESte kaç soru sorulacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2019 19:23

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)/2 başvuru sürecini geride bırakan adaylar şimdi tarih bilgisinin yanı sıra sınava ilişkin detayları merak ediyor. 81 ilde yapılacak olan ALES/2'nin tarihi günler öncesinden ÖSYM 2019 takvimiyle duyurulmuştu. Peki, ALES/2 ne zaman yapılacak? ALES'te kaç soru sorulacak?

Haberin Devamı

ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca) başvuruları geçtiğimiz haftalarda alınan ALES'te eylül ayının yaklaşmasıyla geri sayım başladı. Lisanüstü eğitime geçiş yapmak için sınav hazırlıklarını sürdüren adaylar, bir taraftan da ALES sınav tarihini öğrenmek adına sorgulamalarını sürdürüyor. Peki, ALES ne zaman yapılacak? İşte, ÖSYM takvimine göre ALES/2 sınav tarihi.

ALES/2 sınavı ÖSYM tarafından belirlenen takvime göre, 22 Eylül 2019'da 81 il merkezi ile Lefkoşa'da (sadece Sonbahar Dönemi Sınavı) düzenlenecek. Sınavın sonuçlarının ise 17 Ekim'de açıklanması öngörülüyor.

ALES'TE KAÇ SORU VAR?

Sınavda adaylara sayısal ve sözel testler uygulanacaktır. Sayısal Testi, adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan; Sözel Testi, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan oluşacaktır.Sorular, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacak, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır. Sınav Türkçe olacaktır.

Haberin Devamı

 SINAVA GİRERKEN ADAYIN YANINDA BULUNDURMASI YASAK OLAN ARAÇ GEREÇ VE EŞYALAR

Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından adayların sınav binalarına;

Çanta, cüzdan, cep telefonu, saat (kol saati ve her türlü saat), kablosuz iletişim sağlayan bluetooth vb. cihazlarla; kulaklık, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş ve diğer takılarla; anahtarlık, her türlü araç anahtarı, plastik ve metal içerikli eşyalarla (başörtü için kullanılan boncuklu/boncuksuz toplu iğne, metal para, anahtarlıksız basit ev anahtarı, ulaşım kartı, basit tokalı kemer, basit tel toka ve basit piercing hariç), her türlü elektronik/mekanik cihazla ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlarla, her türlü plastik ve güneş gözlüğü dâhil cam eşyayla (şeffaf/numaralı gözlük hariç), banka/kredi kartı vb. kartlarla,

Cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla,

Haberin Devamı

Her türlü delici ve kesici alet, ateşli silah ve benzeri teçhizatla,

Kalem, silgi, kalemtıraş, her türlü müsvedde kâğıdı, defter, kitap, ders notu, sözlük, dergi, gazete vb. yayınlar, pergel, açıölçer, cetvel, hesap makinesi vb. araçlarla,

Şeffaf pet şişe içerisinde bandajı çıkarılmış su hariç içecek, yiyecek vb. gıda/tüketim maddeleriyle,

İlaç, alçı, sargı bezi, koltuk değneği vb. sağlık malzemeleri ve araçlarla gelmeleri kesinlikle yasaktır. (Engelli/sağlık sorunu olan adaylardan sınava engeli/sağlık sorunu nedeniyle bir araç gereç vb. ile girmesi gerekenlerin, kılavuzun “ENGELLİ/SAĞLIK SORUNU OLAN ADAYLAR VE SAĞLIK DURUMU/ENGEL BİLGİ FORMUNUN DOLDURULMASI” maddesini dikkatlice incelemeleri gerekmektedir.).

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!