ALES ne zaman yapılacak? ALES'e yeni düzenleme

Güncelleme Tarihi:

ALES ne zaman yapılacak ALESe yeni düzenleme
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2018 22:14

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yılda iki kez düzenlenen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın bu yıl üç kez yapılmasına karar verildi. Bu kararın ardından yeni sınav tarihleri ALES'e katılmayı planlayan kişiler tarafından merak edilmeye başlandı. Peki, ALES ne zaman yapılacak? 2. ALES ne zaman?

Haberin Devamı

Yüksek lisans eğitimi almak isteyen ve akademik personel olma hayali kuran kişilerin girdiği ALES sınavının bu yıl düzenlenecek olan ikinci etabına sayılı günler kala Yükseköğretim Kurulu'ndan (YÖK) flaş bir değişiklik kararı geldi. YÖK'ün aldığı karar gereği ALES bu yıl üç kez düzenlenecek. İşte, son düzenleme sonrası yeni ALES tarihleri...

YÖK'TEN ALES DÜZENLEMESİ

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın (ALES) bu yıl üç kez yapılması kararını aldıklarını bildirdi. YÖK Başkanı Saraç, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ALES'in ilkbahar ve sonbahar dönemleri olmak üzere yılda iki defa yapıldığını hatırlattı.

"Sizlerden gelen talep üzerine bu sayının artırılması için bir süre önce bir çalışma başlatmıştık. YÖK Yürütme Kurulunun son yapmış olduğu toplantı sonrasında yılda iki kez yapılan ALES'in bu yıl üç kez yapılması kararını aldık. Böylelikle 2018 yılında ALES üç defa yapılmış olacak. ÖSYM, sınav takviminde yeni ALES'in tarihini 30 Eylül 2018 olarak belirledi."

Haberin Devamı

ALES SINAV VE BAŞVURU TARİHLERİ

ALES için taleplerine olumlu yaklaşan ve hazırlıklarını kısa süre içinde başlatan ÖSYM yöneticilerine teşekkür eden Saraç, ALES-1'in 6 Mayıs 2018 tarihinde sınavı yapıldığını hatırlattı. Saraç, şunları kaydetti:

"Geriye kalan iki sınavdan, takvime yeni eklenen ALES-2 sınavı 30 Eylül 2018, ALES-3 sınavı ise daha önceden takvimde ilan edildiği gibi 18 Kasım 2018 tarihinde yapılacak. Bu kararı almamızdaki en önemli neden lisansüstü programlara başvuracak olan akademisyen adayı arkadaşlarımızın kasım ayında yapılacak olan ALES'i beklememesi, daha erken bir tarihte sınava girerek ALES puanını edinmesi." dedi.

ALES NEDİR?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca;

Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda, ülkemizde lisansüstü eğitime girişte ve yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde ilgili kurumların kullanacakları puanları sağlayan sınav sistemidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!