Alemdaroğlu görevden alındı

Güncelleme Tarihi:

Alemdaroğlu görevden alındı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2004 18:31

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu'nu görevden aldı. YÖK, Cumhurbaşkanı Sezer'den Alemdaroğlu'nun görevden alınmasını istemişti.

Haberin Devamı

4 SUÇLAMADA HATALI BULUNDU

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet sezer tarafından görevden alınan İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu, YÖK’ün incelemeleri sonucunda hakkında hazırlanan raporda, kendisine yöneltilen 16 suçlamanın sadece 4’ünde hatalı bulunmuştu.

Alemdaroğlu hakkında usulsüzlüğe ilişkin iddiaları inceleyen Prof.Dr. Aytekin Berkman ile Nurettin Dilmaç’ın, YÖK Başkanı Teziç’e sunduğu raporda iddialar ve bunlara ilişkin öneriler şöyle sıralanıyor:

"İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nde;

-Öğrenci harçları fon saymanlığından usulsüz harcamalar yapılıp, ihaleye fesat karıştırıldığı iddiası incelendi ve iddiayla ilgili olarak yeni bir inceleme yapılmasına gerek bulunmadı.

-Öğrencilerden toplanan harçların vadesiz olarak uzun süre bankada bekletilerek Hazine’ye geç yatırma karşılığında 2002 ve 2003 yıllarında bankalarda İstanbul Üniversitesi Yardım Vakfı’na bağış alındığı iddiası incelendi ve öğrenci katkı paylarını 40-45 gün süre ile Hazine’nin zararına ve İş Bankası’na menfaat sağlayacak şekilde İş Bankası hesaplarında bırakılmasında dahli bulunan yöneticilerin hukuki ve cezai sorumlulukları bulundu.

Haberin Devamı

-186 milyar TL haksız ödeme yapıldığı iddiası incelendi ve şikayet temelsiz bulundu.

-67 adet kantin ve kafeteryanın yıllık 3 trilyona yakın tahsilatının bütçeye yatırılmayıp ancak ara sıra beş-altı kantin-kafeterya için ufak bir meblağ yatırıldığı iddiası incelendi ve iddianın gerçekleri yansıtmadığı, eksik ve yanlış bilgilere dayandığı düşünülmektedir.

-İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve İstanbul Tıp Fakültesi’nde bulunan otoparkların ihalesiz ve yetkisiz olarak rektör tarafından 25 yıllığına vakfa kiraya verildiği iddiası incelendi ve otoparkların kanun hükümlerine aykırı olarak ihale onayı düzenlenmeden, ihalede açıklık ve rekabet imkanlarından yararlanmadan ihale komisyonu kurulmadan, bu konuda yetkisi ve sorumluluğu bulunmayan Üniversite Yönetim Kurulu kararıyla kiraya verilmesinin, kanunun açık hükümlerine aykırı bir işlem olduğu belirlendi.

-İ.Ü. Baltalimanı Sosyal Tesisleri’nde 4 bine yakın kişiye yemek verilmediği halde sahte faturalarla verilmiş gösterildiği iddiası incelendi ve iddia Sayıştay raporlarından değerlendirildi bir kusur bulunmadı.

Haberin Devamı

-İ.Ü.’de 9000 kitabın kayıp olduğu iddiası incelendi ve iddiayla ilgili yapılacak birşey olmadığı kanaati oluştu.

-İ.Ü. Rektörü’nün devletin resmi telefonunu kendi evine bağlattırarak konuşma ücretini üniversite bütçesinden ödettiği iddiası incelendi ve eylemin Ceza Kanunu kapsamına giren bir fiil olduğu iddia edilse de aynı fiil ’23 Nisan 1999 tarihine kadar İşlenen Suçlardan Dolayı Şartlı Salıvermeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair 46616 sayılı Kanunun’ kapsamına da girdiğinden bu konuda yapılacak bir işlem olmadığı; ancak Ocak 1998-2004 tarihleri arasında evine bağlı ..... numaralı telefon için katma bütçeden Telekom Müdürlüğüne ödenen toplam 3 milyar 63 milyon 630 bin 240 TL’nin birlikte tahlis edilmesi gerektiği görüşündeyiz.

Haberin Devamı

-İ.Ü. Rektörü Alemdaroğlu’nun, Dr. Yusuf Akaça’nın ’Yükseköğretim ve İ.Ü. Mevzuatı’ isimli eserden YÖK Yasası’nın 17. Maddesini çıkarttığı iddiası incelendi ve herhangi bir işlem yapılmasına gerek olmadığı kanaati oluştu."

MAHKEME KARARLARINI UYGULAMADIĞI İDDİALARI

Denetleme Kurulu’nun diğer üyelerinden Prof.Dr. Doğan Tuncer ile Hüseyin Çevikbaş ise 2004 yılının mayıs ayında Alemdaroğlu’nun uygulamadığı iddia edilen mahkeme kararlarını inceledi. Alemdaroğlu’nun görevi boyunca toplam 7 mahkeme kararını uygulamadığı iddialarını değerlendiren üyeler, Kardiyoloji Enstitüsü’ne ilişkin mahkeme kararının gecikmeli uygulandığını, Hüseyin Sarıoğlu’nun doçent kadrosuna atanmasına ilişkin mahkeme kararının ise hiç uygulanmadığını tespit ettiler. Üyeler, Alemdaroğlu’nun Cemal Gürkan Eteke, Ferman Demirkol, Müstafa Uludemirciler ve Yrd.Doç. Zülfikar Tüccar’a ilişkin yargı kararlarında ise herhangi bir kusuru bulunmadığını belirlerken, Prof.Dr. Tahsin Yeşildere’nin dilekçesi çerçevesinde bir suç tespitinde bulunmadılar.

HAYIRLI OLSUN

Haberin Devamı

Alemdaroğlu, kararı "Ülkemize hayırlı olsun. Hukuk devleti anlayışımızın ne kadar gerçekçi olduğunu bir kez daha gördüğümüzü belirtiyorum" sözleriyle değerlendirdi.

Kemal Alemdaroğlu, ANKA’ya yaptığı açıklamada, YÖK Başkanlığı’ndan ve Cumhurbaşkanlığı’ndan kendisine doğrudan bir duyurunun gelmediğini belirterek, "Basın ve televizyonda geçen duyuruların doğrularına inanıyorum. Resmi duyuru gelecektir" dedi.

Alemdaroğlu, karara ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

"Ülkemize hayırlı olsun. Hukuk devleti anlayışımızın ne kadar gerçekçi olduğunu bir kez daha gördüğümüz belirtiyorum. Her hangi bir soruşturma açılmadan, savunmam alınmadan, gündem dışı getirilen görevden alınma konumla 2547 sayılı yasanın ek bir maddesi doğrultusunda -bu madde 1982’de çıkmış 1992’de de tayinlerindeki usule uygun olarak görevden alınabilirler- deniliyor. Tayinlerdeki birinci aşamayı üniversitedeki seçim oluşturduğuna göre, hukuki bir eksiklik bu işlemde var, diye düşünüyorum. Bundan sonrasına hukukçular ve yargı karar verir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!