Albay’a ağır dava

Güncelleme Tarihi:

Albay’a ağır dava
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2009 00:00

Cizre’deki asit kuyularında bulunan 20 kemikle ilgili tutuklanan eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz’ün 9 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istendi.

Özel yetkili savcı tarafından hazırlanan iddianamede, Albay Temizöz’ün Cizre’deki görevi sırasında bir grup oluşturduğu, bu grubun da PKK’ya yardım ettiği düşünülen kişileri sorgulayıp, bir kısmını öldürdüğü öne sürüldü.

ŞIRNAK’ın Cizre İlçesi’nde Ergenekon Soruşturması kapsamında kayıp kişilerin asit kuyularına atıldığı iddiasıyla sürdürülen kazılarda ele geçen 20 kemikle ilgili tutuklanan eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ’ın da aralarında bulunduğu 6’sı tutuklu 7 sanıkla ilgili iddianame tamamlandı. İddianamede, Albay Temizöz hakkında 9 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istendi.

104 sayfa iddianame

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nda özel yetkili bir savcı tarafından hazırlanan 104 sayfalık iddianame, Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. İddianamede, tutuklu sanıklar eski Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz, eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ, oğlu Temer Atağ, itirafçılar Adem Yakin, Hıdır Altuğ ve Abdulhakim Güven ile tutuksuz yargılanan sanık Kukel Atağ’ın, 765 sayılı TCK’nın ’Adam öldürmek’, ’Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak’ ve ’Adam öldürmeye azmettirmek’ suçlarından cezalandırılmaları istendi.

2 gizli tanık ifadesi

’Tükenmez kalem’ ve ’Sokak lambası’ adı verilen 2 gizli tanığın ifadelerinin de yer aldığı iddianamede, ayrıca Midyat Cezaevi’nde hükümlü bulunan, sanık Kamil Atağ’ın kardeşi olan, ancak yakınlarının nüfusuna kayıt edilen M.N.B’nin ifadeleri de yer aldı.

Albay’ın grubu

İddianamede, sanık Albay Temizöz’ün 1993’te Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı’nda bölük komutanı olarak göreve başladığı, göreve başlamasından itibaren ilçede, ’terörle mücadele ediliyor’ görüntüsü altında ’korucu, itirafçı ve uzman çavuşlardan oluşan bir grup oluşturduğu’ belirtildi. "Söz konusu grubun süreç içerisinde asli görevinden ayrılarak, terör örgütü PKK’ya yardım ettiğini değerlendirdiği ya da özel sebeplerden dolayı gözaltına aldıkları kişileri sorguladığı" yazılan iddianamede, bu kişilerden bir kısmını öldürdüğü öne sürüldü.

Kod adı Metin

İddianamede, Temizöz’ün 1994 yılı yerel seçimlerinde, ilkokul diploması şartı aranan belediye başkanlığı için gerekli alt yapıyı oluşturarak, Kamil Atağ’ın belediye başkanı olması için faaliyet yürüttüğü kaydedildi. Tanık anlatımlarına göre, Albay Temizöz’ün seçimlerde Atağ’a rakip olan belediye başkan adayı Salih Şık’ı tehdit ederek, Atağ’ın belediye başkanlığına itirazını engellemeye çalıştığı ileri sürüldü. Albay Temizöz’ün bu dönemden başlamak üzere ’Metin’ kod adını kullandığı vurgulanarak, şöyle denildi:

"Şüpheli Temizöz, emrinde bulunan ’Şahin Bedran’ kod adlı Adem Yakin, ’Ferit’ kod adlı Abdulhakim Güven, ’Tayfun’ kod adlı Hıdır Altuğ ile ’Yavuz’ kod, ’Selim hoca’ kod, ’Tuna’ kod ve ’Cabbar’ kod isimli kişileri ve korucubaşı Kamil Atağ ile emrindeki bir kısım korucuları suç işlemek amacıyla kurulmuş bir teşekkül haline dönüştürmüştür. Emrinde bulunan kod isimleri belirtilen uzman çavuş rütbesindeki kişilere talimatları bizzat kendisinin verdiği, bu kişilerin de kendilerine verilen talimatları yerine getirdikleri ve gerçekleştirdikleri eylemleri direk şüpheli Cemal Temizöz’e rapor ettikleri..."

Kimlikler Temizöz’e

Söz konusu grupta yer alan uzman çavuşların, itirafçılar ile gerçekleştirdikleri eylemlerden sonra öldürdükleri kişilere ait kimlik belgelerini Albay Temizöz’e teslim ettikleri iddia edildi. İddianamede, "Bir çok eylemde öldürülen kişilerin üzerlerinden kimlik belgelerinin çıkmamasının da bu hususu doğruladığı..." denildi.

Ölenlerin adları

İddianamede, 1993-97 yılları arasındaki faili cinayet sayısının 55 olduğu,48’inin 1993-1995, 7’sinin ise 1996-1997 yıllarında işlendiği, bunun "dikkat çekici" olduğu belirtildi. İddianamede, sanıklar, Ramazan Elçi, Ramazan Uykur, Abdullah Efelti, İbrahim Adak, Mehmet Gürri Özer, İbrahim Danış, Abdurrahman Afşar, Abdurrahman Akyol, ihsan Arslan, Beşir Bayar, Abdurrezak Binzet, İzzet Padır, Abdullah Özdemir, Mustafa Aydın, Süleyman Gasyak, Abdulaziz Gasyak, Ömer Candoruk, Yahya Akman, Abdulhamit Düdük ve yabancı uyruklu bir erkeğin öldürülmesi eylemlerinden sorumlu tutuluyor.

7 kişiye müebbet

İddianamede, 765 Sayılı TCK’nın "adam öldürmek", "cürem işlemek için teşekkül oluşturma" ve "adam öldürmeye azmettirmek" suçlarından sanıklardan Cemal Temizöz’ün 9, Kamil Atağ’ın 7, Temer Atağ’ın 2, Adem Yakin’in 7, Hıdır Altuğ’un 3, Abdulhakim Güven’in 6, Kukel Atağ hakkında ise bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!