Alakır'da karar zamanı

Güncelleme Tarihi:

Alakırda karar zamanı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2014 13:16

ALAKIR Nehri’nde yapımı planlanan Dereköy HES için Danıştay’ın iptal ettiği ’ÇED Gerekli Değildir’ kararı sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın firmaya verdiği ÇED Olumlu raporuna karşı Alakır Nehri Kardeşliği üyeleri ve köylülerin açtığı davayla ilgili karar 15 gün içerisinde verilecek.

Haberin Devamı

Antalya’nın Kumluca İlçesi’nde yapımı planlanan Dereköy HES’e karşı Alakır Nehri Kardeşliği (ANK) üyeleri ve yine bölgedeki köylülerin oluşturduğu Karacaören Doğa Kültür Derneği’nce, Dereköy HES için Antalya Valiliği’nce verilen ’ÇED Gerekli Değildir’ raporunun iptali için Antalya İdare Mahkemesi’nde 2010’da yürütmeyi durdurma davası açıldı. Mahkeme, HES için verilen raporu iptal etti. Antalya Valiliği’nce temyiz edilen kararlara bakan Danıştay 14’üncü Dairesi, çevreciler lehine karar vererek yerel mahkemenin iptal kararını onadı. Ancak Dereköy HES için 2013’ün Ağustos ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca verilen ’ÇED Olumlu Raporu’ ile inşaata başlandı.

ÇED Olumlu Raporu’na karşı da aynı davacılar tarafından yürütmeyi durdurma ve raporun iptaline yönelik yeni bir dava açıldı. Bakanlığın verdiği rapora karşı açılan davada mahkeme önce yürütmeyi durdurma kararı verdi. Karar sonrası firmanın inşaat faaliyetleri de durduruldu. Ancak daha sonra 5 bilirkişinin hazırladığı rapor doğrultusunda karar bozuldu ve firma 2014 Eylül’den itibaren inşaat çalışmalarına yeniden başladı. İlk ÇED Olumlu raporuna yönelik mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı sırasında firmaya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 2014’ün Temmuz ayında yeni bir ÇED Olumlu Raporu verildi.

Köylüler ve çevrecilerin açtığı davanın karar duruşması ise önceki gün Antalya 2’nci İdare Mahkemesi’nde görüldü. Davaya Bakanlık, firma temsilcileriyle davalı tarafın temsilci ve avukatları katıldı. Kararın 15 gün içinde açıklanması bekleniyor.

BİLİRKİŞİYE SUÇLAMA

Davacıların avukatı Tuncay Koç, bilirkişi raporunun hiçbir konuya açıklık getirmediği, çok alelade hazırlanmış bir rapor olduğunu söyledi. Raporda, dosyadaki iddialardan hiçbirinin temel alınmadığını kaydeden Tuncay Koç, "Özellikle alanda jeolojik etüd bulunmamakta. Hafriyat dökümüyle ilgili alanların nasıl belirlendiği, alanların toprak cinsinin ne olduğu, ekosisteme vereceği zarara ilişkin hiçbir bilgi yok. Can suyunun çok yetersiz olduğu, can suyuna ilişkin koordinatların bulunmadığı ve tüm projeyi sakatladığını belirttik. Kümülatif etki konusuna ne ÇED raporunda ne de bilirkişi raporunda değinilmemiş. Oysa Alakır’da 8 tane HES’in ardı ardına planlandığı, bunun vadiye getireceği yükün taşıyabileceği kapasiteden fazla olduğu konularında itirazlarımızı ifade ettik ve ÇED olumlu kararının iptalini istedik" diye konuştu.

DANIŞTAY KARARI DA DİKKATE ALINMAMIŞ


Hem ÇED hem de bilirkişi raporlarında Danıştay’ın Alakır’ı 1’inci Derecede Doğal SİT Alanı ilan eden kararına da hiç değinilmediğini belirten Tuncay Koç, "Oysa Danıştay’ın Alakır’ı sit ilan edilmesine ilişkin çok önemli bir kararı var ve şu anda buna uyulmuyor. Hepsini bir araya getirdiğimizde aslında Alakır’da hiçbir projenin yapılmaması gerekiyor" dedi.

Bir ÇED Olumlu raporuyla ilgili dava süreci devam ederken Bakanlığın firmaya ikinci bir ÇED Olumlu raporu vermesini eleştiren avukat Aynur Rüzgar Gökçe ise bilirkişi raporunu hazırlayan üyeler hakkında bilimsel incelemeleri yapmadıkları, SİT alanında neden inşaat yapıldığını açıklamadıkları gibi nedenlerle görevi ihmal nedeniyle suç duyurusunda bulunacaklarını dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!