Alacahöyük kazıları 100 yaşında

Güncelleme Tarihi:

Alacahöyük kazıları 100 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2007 00:00

İlk olarak 1907 yılında Rum asıllı bir Osmanlı vatandaşı Theodore Macrdy tarafından kazılan Alacahöyük, bu yıl kazı çalışmalarının 100. yılını kutluyor. Macrdy’in iki hafta gibi kısa süreli kazı serüveninin ardından duran çalışmalar, 1935 yılında Atatürk’ün emriyle yeniden başlamıştı.

Atatürk’ün ölümünün ardından ise yavaşlayarak, maddi imkansızlıklar nedeniyle 1982 yılında tamamen durmuştu. Hiç görmediği Alacahöyük’e 1938 senesinde gelmek isteyen Atatürk’e doktorları izin vermemişti. Çalışmalar, 1996’da Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu başkanlığındaki arkeoloji grubunun girişimi ile tekrar canlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi’nin desteği ile yeniden başlayan kazı çalışmalarına, Yüksel İnşaat ise sponsor olarak büyük yardımda bulunuyor.

Cumhuriyetin bilimsel ilk milli kazısı olarak bilinen Alacahöyük kazı çalışmalarının 100. yılı, belgesel ve kitabının yanı sıra "Anadolu’nun Hititleri" konulu konferans ve "Alacahöyük’te 100 yıl" sempozyumu gibi bir dizi etkinlikle kutlanacak.

Milli Piyango Genel Müdürlüğü ise höyüğe özel milli piyango bileti bastıracak. 100. yıl kutlamaları çerçevesinde tarihi Alacahöyük Hitit Barajı’nın da açılışı yapılacak.

Su tutan, Anadolu’nun en eski sulama barajı olan eserin, Boğazköy Hattuşa’da elde edilen tabletlerden, Hitit Kralı Tuthaliya tarafından Milat’tan Önce 1300’lü yıllarda yaptırıldığı tahmin ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!