Kritik görüşme sona erdi! İlk açıklama geldi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2018 19:23

CHP ile İYİ Parti arasında yerel seçimlerde işbirliği sağlandı. Önceki gün tıkanan müzakerelerde dün yoğun görüşme trafiği yaşandı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Lideri Meral Akşener son noktayı koydu. İki liderin baş başa görüşmesinden 21 büyükşehirde işbirliği çıktı. Krize neden olan Ankara’da CHP’nin, Balıkesir’de ise İYİ Parti’nin aday çıkarmasına karar verildi. Mersin’de iki parti de kendi adayı ile seçime girecek.

Haberin Devamı

CHP ile İYİ Parti arasında 13 Kasım’da Kılıçdaroğlu’nun Akşener’i ziyaretiyle başlayan yerel seçimlere ilişkin işbirliği görüşmeleri, Mansur Yavaş’ın İYİ Parti’den Ankara Belediye Başkanı adayı olmayı reddetmesiyle çıkmaza girmişti. Önceki akşamki görüşmede, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın’ın CHP ile köprüleri attığı öne sürüldü. Yaşanan tıkanıklık üzerine “İşbirliği sona erdi” yorumları yapıldı ve İYİ Parti, gelinen noktayı basın toplantısı ile duyuracağını açıkladı. 

SUBAŞI DEVREDE

Dün sabah saatlerinde İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı’nın devreye girmesiyle taraflar “devrildi” denilen masa etrafında yeniden bir araya gelmeye karar verdi. Subaşı, CHP’liler ile görüşmesinden sonra Akşener’e, “CHP’nin köprüleri atma eğiliminde olmadığını” söyledi.

Haberin Devamı

AÇIKLAMA ERTELENDİ

Bunun üzerine İYİ Parti’de saat 11.00’da yapılması planlanan basın toplantısı ertelendi. Akşener, bazı genel başkan yardımcılarıyla makamında bir araya geldi. Daha sonra partinin en yetkili karar organı olan Genel İdare Kurulu (GİK) saat 14’te toplandı. Toplantıda, Akşener’in, “Bugün (dün) itibarıyla karşı taraftan gelen talep doğrultusunda görüşmeler devam ediyor” bilgisini verdi. Akşener, yaşanan sıkıntıları aşmak ve İYİ Parti’nin de masayı dağıtmama eğilimini iletmek için Kılıçdaroğlu ile telefonla görüştü.

TRAFİK HIZLANDI

Bunun ardından iki parti genel merkezi arasında trafik hızlandı. İlk olarak İYİ Parti Genel Sekreteri Cihan Paçacı ve Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın, CHP’ye giderek Kılıçdaroğlu ile görüştü. Aydın, CHP Genel Merkezi’nden ayrılırken akşam saatlerinde iki liderin buluşacağını duyurdu. CHP Genel Başkan Yardımcıları Oğuz Kaan Salıcı ile Seyit Torun 16.45’te İYİ Parti Genel Merkezi’ne geldi. İki parti arasında ‘al-ver süreci’ başladı. Akşener’in, “Ankara’da CHP’yi destekleme karşılığında Balıkesir’den adayınızı çekin” önerisini Kılıçdaroğlu’na götüren CHP’liler, kısa bir toplantının ardından saat 18.00’de bir kez daha İYİ Parti’ye giderek Akşener ile görüştü. Bu görüşme trafiğinin ardından saat 20.00’de Akşener ve ekibi CHP Genel Merkezi’ne gelerek Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi. Bu toplantıda işbirliği ile ilgili el sıkışıldı.

Haberin Devamı

GÜNDEMİMİZDE TÜRKİYE VAR

Kılıçdaroğlu ve Akşener, yaklaşık 40 dakika süren görüşmelerinin ardından ortak basın açıklaması yaptı. Kılıçdaroğlu, yoğun bir mesai harcandığını belirterek, şunları söyledi:

“İş birliği yapmanın zorluklarını üç aşağı beş yukarı tahmin edersiniz. Ama bizim gündemimizde her zaman olduğu gibi yine Türkiye vardı. Türkiye’nin demokrasisi var, insanların bizden beklentileri var. Türkiye’nin çağdaş uygarlığı yakalaması lazım. Dolayısıyla özel, kişisel angajmanlara girmeden Türkiye’yi düşünerek, vatandaşlarımızı düşünerek, onların umutlarını büyüterek yolumuza devam ettik. Güzel bir çalışma oldu. Bu iş birliği dolayısıyla katkılarından ötürü Sayın Genel Başkana ve arkadaşlarına yürekten teşekkür ediyorum.

Haberin Devamı

BAHARI YAKALAYACAĞIZ

Bir kış ortamındayız. İnşallah baharda Türkiye de bir baharı yakalayacak. Huzur içinde, umut içinde güzel bir Türkiye’yi yerel yönetimlerden başlayarak, demokrasiyi güçlendirerek, yolumuza devam edeceğiz. ‘Güzel şeyler olacak.’ demiştik. Sayın Genel Başkan da demişti. Evet güzel şeyler olacak. Biz kendimizi Türkiye’ye adamış olan iki sayın genel başkanız. Kendimizi Türkiye’ye, bu ülkenin toplumuna adayan insanlarız. Bireysel hiçbir beklentimiz, hiçbir çıkarımız yok. Bütün mesele çocuklarımız daha güzel bir Türkiye’de yaşasınlar, daha güzel okullara gitsinler, işsizliğin olmadığı, yoksulluğun olmadığı bir Türkiye’yi inşa etmek istiyoruz. Yerelden başlayarak bunu inşa etmek istiyoruz.”    

UMUT OLSUN

Haberin Devamı

Akşener de heyetlerin anlaştığını, iki genel başkan olarak burada olduklarını belirterek, ittifakın Türkiye’ye umut olması temennisinde bulundu. Akşener, adaylara da başarı diledi.    

Açıklamanın ardından Akşener CHP Genel Merkezi’nden ayrıldı.    

İŞTE O İLLER

- CHP ile İYİ Parti 21 büyükşehirde işbirliği yapma kararı aldı. Büyükşehirler dışında kalan iller ve bazı metropol ilçelerle ilgili de görüşmeler devam edecek. Bu il ve ilçelerde işbirliği imkanı olup olmadığı araştırılacak. Eğer işbirliği imkanı bulunmazsa her parti kendi adayını çıkaracak. Mersin’de iki parti de kendi adayı ile seçime girecek. İki parti arasında krize neden olan Balıkesir’de de CHP adayını çekecek. Bu ilde CHP, İYİ Parti adayını destekleyecek. Daha önce İYİ Parti’nin aday açıkladığı Mersin, Erzurum ve Ordu işbirliği kapsamı dışında kaldı. Görüşmede aday ismi konuşulmadığı da öğrenildi. İki parti arasındaki mutabakata göre ortaya çıkan tablo şöyle:

Haberin Devamı

CHP’nin aday çıkartacağı iller: Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Aydın, Muğla, Tekirdağ, Hatay, Eskişehir, Bursa ve Adana

İYİ Parti’nin aday çıkartacağı iller: Balıkesir, Kocaeli, Denizli, Manisa, Konya, Samsun, Trabzon, Kayseri, Sakarya ve Gaziantep.

ÖZASLAN’LA GÖRÜŞTÜ

Kılıçdaroğlu, Ankara adaylığı için adı geçen Metin Özaslan’la Genel Merkezdeki makamında bir araya geldi. Kılıçdaroğlu ile Özaslan’ın İYİ Parti ile yapılan görüşmelerde CHP’nin Ankara’da aday çıkarmasının kesinleşmesinin ardından bir araya gelmeleri dikkat çekti.

İYİ PARTİ’DE SAAT SAAT NE OLDU

- 09.00: Başkanlık Divanı yapılacağı ve sonrasında ise saat 12.00’da Paçacı’nın açıklama yapacağı duyuruldu. Bu açıklama ertelendi.

- 14.00: Akşener başkanlığında GİK toplandı.

- 15.00: İttifak görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadığı iddiası basına yansıdı.

- 15.10: Akşener GİK’ten çıkarak Kılıçdaroğlu’nu aradı.

- 15.20: Aydın ile Paçacı CHP Genel Merkezi’ne gitti. Genel Merkez’e dönüş Akşener’e ile görüştüler.

- 17.00: Salıcı ve Torun İYİ Parti Genel Merkezi’ne geldi.

- 19.58: Akşener ve İYİ Parti Heyeti CHP Genel Merkezine geldi. Akşener ve yakın kurmaylarını Salıcı ile Torun kapıda karşıladı.

- 20.40: Kılıçdaroğlu ile Akşener, baş başa görüşmenin ardından basının karşısına geçip işbirliğinde anlaştıklarını duyurdu

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!