AKP'li Yalçınbayır: AKP'nin yönetemi yanlış, toplumda çatışma ortamı var

Güncelleme Tarihi:

AKPli Yalçınbayır: AKPnin yönetemi yanlış, toplumda çatışma ortamı var
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2007 10:34

AKP Bursa eski milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır, yeni anayasa çalışmalarının bir parti kaynaklı olmasının şık olmadığını belirterek, AKP’nin yöntemini yanlış bulduğunu söyledi.

AKP'li Yalçınbayır, yeni anayasa tartışmalarıyla toplumda çatışmaya dönüşen bir ortam yaşandığına dikkat çekti. Çalışmaları devam eden yeni anayasa metnini usul bakımından incelediğini belirten Yalçınbayır, “Yeni metin iyi hazırlanmış bir metin ve güzel. Ancak, birkaç maddeye odaklanmanın esası gözden kaçırdığını bilmek gerekir. Özellikle türban, eğitim gibi kritik maddeleri değiştirme yöntemi yanlış” dedi. Yöntemlerde demokrasi tam ortaya çıkmadığı sürece toplumda bir güven bunalımının oluştuğunu ifade eden Yalçınbayır, “Çatışmaya dönüşen bir ortam var. Bugüne kadar bütün anayasal çatışmayla oldu. Şimdi ki anayasa bir örnek olmalı” diye konuştu.

“AKP’NİN YÖNTEMİ YANLIŞ”

“Bu teklifin bir parti kaynaklı olması şık değil” diyen Yalçınbayır şöyle devam etti:

“AKP’nin, yöntemi yanlış. Anayasa hazırlanırken, katılımcı ve çoğulcu desteğiyle sürecin işlemesi lazım. Elbette, YÖK’te görüşlerini belirleyecek. Sivil toplum örgütleri, yargı da. Sadece süreci kendi alanlarıyla değil, her alanda değerlendirebilecekler. Öneri sunabilecekler. Bu tür tartışmalardan kaçınmak gerekir. Tartışma devam ederse o zaman ciddiyetini kaybeder. Türbana odaklanıp o nedenle anayasa değişiyor demek yeterli değil. Türbanın çözümü konuşunda ki yöntem yanlış.”

“CUMHURBAŞKANI VE MECLİS BAŞKANI LİDERLERİ TOPLAMALI”

Anayasa çalışmaları konusunda Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanının siyasi parti liderlerini toplayarak “yöntem” tartışması başlatmaları gerektiği görüşünü savunan Yalçınbayır, 1995-2001 yıllarında olduğu gibi Anayasa değişikliği yapılırken, bir uzlaşma komisyonunun kurulmasının daha doğru olacağını kaydetti. Yalçınbayır konuşmasına şöyle devam etti :

“Laikliği tanımlamak son derece yersizdir. Egemenlik neyi getirir, neyi götürür. Eğitim çok önemli. Her kesim görüşüne ihtiyaç var. Doğru olanda budur. Dolayısıyla tepeden gelen bir anlayış olmaz, bu ne ihtilaldir ne genel başkandır.Aşağıdan yukarı gelsin, halkın talepleri dikkate alınsın. Yapanlar anayasaya uysun, metnin muhatapları onlara uysun."

“YEREL SEÇİMLERLE BİRLİTE HALK OYLAMASI YAPILMALI”

Yalçınbayır, yeni hazırlanan taslağın bu kadar aceleye getirilmesinin sakıncalı olacağını, bu kadar kısa sürede, bu kadar geniş kapsamlı bir anayasa çıkarmanın toplumu gereceğine işaret etti. Yeni hazırlanacak anayasanın yerel seçimlerle iki sandıkla birlikte yapılması gerektiğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!