AKP'li Fatsa: Etnik köken araştırması fayda sağlamaz

Güncelleme Tarihi:

AKPli Fatsa: Etnik köken araştırması fayda sağlamaz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2005 18:17

AKP Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa, etnik kökenlerin araştırılmasının, “ne araştırana, ne araştırılana ne de ülkeye fayda sağlayacağını” söyledi. Fatsa, Cumhurbaşkanı Sezer’in 29 Ekim resepsiyonuna rektörleri davet etmesinin doğal olduğunu, ek protokolü Meclis'e getirmede acele etmeyeceklerini ve IMF'nin Sosyal Güvenlik Yasası'nı daha çok bekleyeceğini bildirdi.

Haberin Devamı

AKP Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa, TBMM'de gazetecilerle yaptığı sohbette, gündemdeki bazı konulara ilişkin partisinin görüşlerini açıkladı.

 

PROF. AŞKIN'IN ERMENİ ASILLI OLDUĞU İDDİALARINA YANIT

  

AKP Aksaray Milletvekili Ramazan Toprak'ın, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın, “Ermeni” olduğu yönündeki iddiasının hatırlatılması üzerine Fatsa, “İnsanların etnik kökenlerini araştırmak, ne araştırana, ne araştırılana ne de ülkeye fayda sağlar. Farklı etnik kökenler olabilir. Kaldı ki ülkemizde Ermeni kökenli de var başka etnik kökenden insanlar da var. Bundan daha tabii ne olabilir?" dedi.

 

Haberin Devamı

Fatsa, insanların farklı etnik kökenlerden olabileceğini, Türkiye'de Ermeni kökenli vatandaşların bulunduğunu; bunların her türlü kurumlarda görev yapmasının doğal olduğunu söyledi.

  

Ramazan Toprak ile görüşmediğini bildiren Fatsa, “Ermeni bir vatandaşımız profesör de rektör de olabilir, bundan doğal ne var. Türkiye, bunları hazmedecek kadar demokratik olgunluğa erişti” diye konuştu. 

 

SEZER'İN 29 EKİM RESEPSİYONUNA REKTÖRLERİ DAVET ETMESİ

  

Fatsa, bir gazetecinin, “Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 29 Ekim resepsiyonuna rektörleri de davet etti. AKP olarak bu resepsiyonu protesto etmeyi düşünüyor musunuz?” sorusunu şöyle yanıtladı:

  

“Hayır, Cumhurbaşkanımız resepsiyona arzu ettikleri herkesi çağırabilirler. Rektörler de bu ülkede önemli görevler yapan insanlardır. Resepsiyona çağrılmalarından daha tabii bir şey olamaz.”

 

 "EK PROTOKOLÜ MECLİS'E GETİRMEDE ACELEMİZ YOK"

  

Haberin Devamı

AB ile Ek Protokol'ün TBMM'ye ne zaman getirileceğinin sorulması üzerine de Fatsa, “Ek Protokolü Meclise getirmek gibi bir acelemiz yok, böyle bir mecburiyet de bulunmuyor” dedi.

  

Fatsa, 17 Aralık ve 3 Ekim'le ilgili gizli, saklı bir şey bulunmadığını; bütün açıklamaların televizyonlardan canlı olarak yayınlandığını ifade ederek, bunun bir zafer olup olmadığına kamuoyunun karar vereceğini söyledi.

Fatsa, katma protokol ve limanların Kıbrıs Rum kesimine açılması konusunda gayet net olduklarını belirterek, “Kıbrıs Rum kesimine limanların açılması isteniyorsa, KKTC'ye uygulanan izolasyon kaldırılmalı ve KKTC limanları da dünyaya açılmalıdır” dedi.

 

Haberin Devamı

"IMF DAHA ÇOK BEKLER"

  

Bir başka soru üzerine Fatsa, Sosyal Güvenlik Kanunu Tasarısı'nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesine Ramazan Bayramı'ndan sonra devam edileceğini söyledi. Fatsa, bu tasarıyı doğrudan Genel Kurul'a getirmeyi düşünmediklerini, bunu doğru da bulmadıklarını kaydetti. Tasarıyı sadece muhalefetin değil, kendi arkadaşlarının da tartışmasını istediklerini ifade eden Fatsa, tasarının Türkiye için önemine dikkati çekti.

  

Fatsa, bir gazetecinin, “IMF heyeti adeta Türkiye'ye yerleşti. Sosyal Güvenlik Kanunu çıkmadan da gitmeyecekler herhalde” demesi üzerine, “IMF, Sosyal Güvenlik Yasası'nı bekliyorsa daha çok bekler. Türkiye'yi, sonbaharda tatil için tercih ediyor olabilirler” dedi.

 

Haberin Devamı

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN MUHALEFETLE MUTABAKAT HENÜZ SAĞLANMADI

 

Anayasa değişikliği konusunda muhalefetle mutabık kalıp kalmadıklarının sorulması üzerine Fatsa, şu anda aralarında bir mutabakat bulunmadığını ancak, yaptıkları görüşmelerden “muhalefetin zorluk çıkarmayacağı” izlenimini edindiğini söyledi.

  

Anayasa değişikliğinin, devlette yeniden yapılanmanın aşamalarından birisi olduğunu ifade eden Fatsa, “Anayasa, yasalara uyduruluyor” yönündeki eleştirilere katılmadığını söyledi.

 

Bu durumu eleştiren AKP Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay ile bir görüşme yapmadığını bildiren Fatsa, farklı düşüncelerde olan arkadaşlarına saygı duyduklarını kaydetti.

Haberin Devamı

  

Fatsa, CHP'den geçen hafta istifa eden Ağrı Milletvekili Naci Aslan'ın AKP'ye katılacağı yolundaki haberlerin hatırlatılması üzerine de “Hayır, gündemimizde böyle bir şey yok. Bu konuda konuşulmuş, uzlaşılmış bir durum yok. Ancak bu arkadaşın açıklamalarında AK Parti'ye geçmek istediği yorumunu çıkardık” diye konuştu.

      

TERÖRLE MÜCADELE YASASI

  

Fatsa, Terörle Mücadele Yasası'nda (TMY) yapılması düşünülen değişikliğe ilişkin soruları yanıtlarken, bu konuda Türkiye'yi demokratik kazanımlarından geriye götürecek bir düzenlemeyi kabul etmeyeceklerini söyledi.

 

Mevcut yasalarda terörle mücadele için herhangi bir boşluk olmadığını savunan Fatsa, “Şu an için acil olarak gündemimizde TMY bulunmuyor. Adalet Bakanımızın da görüşü o noktadadır ki mevcut yasalarda, terörle mücadele konusunda bir boşluk yok” dedi.

 

28 ŞUBAT
  
Bir başka soru üzerine de Fatsa, Kamu Alacaklarının Tahsili ve Terkinini Öngören Yasa Tasarısı'nda, doktora için yurtdışına giden ve 28 Şubat döneminde ilişkileri kesilenlerin yeniden üniversitelere dönmelerine imkan sağlayan bir madde bulunduğunu hatırlattı.

28 Şubat'ın normal bir süreç olmadığını söyleyen Fatsa, “O dönemde doktora için yurtdışına giden insanlar mağduriyete ve haksızlığa uğramışlarsa, bunu gidermek parlamentonun görevidir” dedi. 

 

UNAKITAN YASASI

 

Fatsa, “bu insanların sadece bir inançtan veya görüşten gibi gösterilmelerinin doğru olmadığını” ifade ederek, haksızlıkların giderilmesinin önem taşıdığını belirtti.
  
Aynı tasarıda Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın da adının geçtiğini, aracılı ihracatla ilgili dosyaya af getirildiğini hatırlatan gazeteciyi de Fatsa, “Şahıslara özel kanuni düzenlemeler yapılmaz. Bu konudan mustarip başka insanlarda var. Ayrıca, Maliye Bakanımız Sayın Unakıtan bu konulardan yargılanmış ve beraat etmiştir” diye konuştu.
  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!