AKP'li Başkandan Ecevit heykeli

Güncelleme Tarihi:

AKPli Başkandan Ecevit heykeli
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2008 07:29

İZMİR'in eski DSP'li şimdiki AKP'li Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy, ilçesinde 4.70 metrelik Bülent Ecevit heykeli ve park yaptırdı.

Haberin Devamı

AÇILIŞ TÖRENİNDEN FOTOĞRAFLAR

AKP'li Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy, Buca'nın Barış Mahallesi'ne DSP'nin merhum Genel Başkanı Bülent Ecevit'in adına park ve 4.70 metrelik heykelini yaptırdı. Heykelin ve rekreasyon alanının açılış törenine Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy, İzmir İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, DSP İzmir Milletvekili Harun Öztürk, AKP ve DSP İl Başkanları ile vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Başkan Şeboy, parkı yaparken bazı eleştireler aldığını belirterek, “Sen AKP'li Belediye Başkanısın. Nasıl olurda DSP Genel Başkanının heykelini yaptırır, parka adını verirsin? Sana partin bir şey demez mi?’ diye bazı örümcek kafalılar eleştirede bulundu. Başta AKP İl Başkanımız, İzmirli bakanlarımıza ve milletvekillerimize bu konuyu danıştım. Siyasette ahde vefanın olması gerektiğini, yaptığım işin doğru olduğunu söylediler. Yıllarca Türk siyasi hayatına hizmet eden, damgasını vuran, Başbakanlık yapmış bir insanın burada adının yaşatmak, heykelinin benim ilçemde olması bana gurur verir. Bu ülkeye kim çivi çaktıysa heykeli dikilmelidir. Siyasete emeği geçmiş, ekmeğini benle bölüşen birini unutmamamız gerekiyor. ‘Politikada ahde vefa olmaz’ derler. Ben bunun böyle olduğunu düşünmüyorum” dedi.

‘EFSANEYDİ’

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de, Ecevit'in Türk siyasi, fikri ve edebi hayatına katkılarda bulunduğunu anlattı. Ecevit'in Türkiye'nin en ücra köşesine Karaoğlan olarak ulaştığını belirten Gönül, Ecevit'le ilgili anılarını anlatıp, şunları söyledi:

“1978'de Emniyet Genel Müdürüyüm. Sayın Ecevit de Başbakan. O zaman 38 yaşındayım. Ne zaman karışılaşsak, yerinden kalkar. Önünü ilikler ve nezaketle eğilir. Sayın Başbakan'ın bu nezaketi adeta bir efsane idi. Sayıştay Başkanlığı seçimine giriyorum. Ecevit o dönemde Meclis'te söz sahibi. ‘Acaba beni destekler mi?’ diye yanına gittim. ‘Biz seni tanıyoruz. Dürüst olduğunuz için destekleyeceğim’ dedi. Benim belki çocuklarıma, torunlarıma bırakacağım nadir bir hatıra. Çünkü bunu sıradan birisi söylemiyor. Türk siyasi hayatında dürüstlüğü ile tanınan birisi söylüyor.”

‘KAHRAMAN BİR ADAMDI’

Gönül'den sonra kürsüye gelen DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, 20 yıl beraber çalıştığı Bülent Ecevit'in bir devlet adamı olduğunu söyledi. Sezer, “İtiraf etmeliyim onu çok özlüyorum. Ecevit devlet adamıydı. Aynı zamanda bir gönül adamı, doğa ve insan severdi. Ecevit bir barış adamıydı. Kıbrıs'taki kardeşlerimizin birliği tehdit altına girdiğinde savaş kararı verirken o, savaşa barış adını verebilen bir barış severdi. Ecevit aynı zamanda bir sanatçıydı. Siyasete ülke yönetimine bazen siyasetin dışına çıkarak şiirle bakardı. Ecevit herkes için şiir yazardı. Tabii Rahşan Ecevit'e de sevgi dolu şiirler yazardı. Bazen oturup sonsuzlukta kendini bulurdu. ‘Öylesine düzenliydi ki Tanrı'nın kurgusu! Tanrı'ya ne gerek var diyenler boşlukta bir başına kaldılar’ diye şiirler yazardı. Ecevit, ömrünü siyaset yoluyla halkına hizmete adamıştı. 50 yıl aktif siyasette kaldı bir tek gazeteciyi mahkemeye vermedi. Yani demokrasiye içtenlikle bağlıydı. Türk insanına dönük tehditlere karşı dimdik durabilen bir kahraman adamdı” diye konuştu.

PROTOKOL KRİZİ

Törende kısa sürelide olsa protokol kirizi yaşandı. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, programa yaklaşık yarım saat geç kaldı. Sezer'le birlikte açılış için parka gelen DSP Genel Başkan Yardımcısı Melda Bayer ayakta kaldı. AKP İzmir İl Başkanı Aydın Şengül'ün yanının boşalması üzerine buraya yönlendirilen Bayer, Şengül'ü görünce boş koltuğa oturmak istemedi. Bunun üzerine DSP İzmir İl Başkanı Özdemir Sökmen, Şengül'le yer değiştirmek istedi fakat Şengül bu teklifi kabul etmedi. Bayer ve Şengül konuşmaları birlikte dinlemek zorunda kaldı.
Öte yandan DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'in konuşması sırasında DSP İzmir İl Başkanı Özdemir Sökmen'in ağladığı görüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!