AKP'den Koray Aydın'a Meclis soruşturması

Güncelleme Tarihi:

AKPden Koray Aydına Meclis soruşturması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2001 14:07

AK Parti eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın hakkında Meclis soruşturması açılması için TBMM Başkanlığı'na önerge verdi. Önergede, Aydın'ın kamu vicdanında aklanmadığı savunuldu ve Meclis'e güvenin sarsıldığı ileri sürüldü.

Haberin Devamı

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Ali Şahin, TBMM`de düzenlediği basın toplantısında, Aydın hakkında Meclis Soruşturması açılmasına ilişkin önergeyi Meclis Başkanlığı`na sunduklarını açıkladı. AK Partili milletvekillerinin yanı sıra bazı bağımsız üyelerin de imza verdiği önergede, şu ifadelere yer verildi:

``Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yaptığı dönemde usulsüzlüklere vesuiistimallere yol açtığı ve göz yumduğu, bu hususlarla ilgili gereklitedbirleri almayarak, görevini kötüye kullanması sebebiyle TCK`nın 228, 230, 240 ve 346. maddelerini ihlal ettiğinden dolayı Koray Aydın hakkında Meclis Soruşturması açılmasını teklif ederiz.``

Şahin, soruşturma önergesinde, kurulacak olası bir komisyonda görev alacak AK Parti`li iki milletvekilinden imza almadıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

KAMU VÄ°CDANI AKLAMADI

Şahin, bir kamuoyu araştırmasında ``Ülke sorunlarını çözümünde kime güveniyorsunuz?`` sorusuna yüzde 34.2 oranında ``hiçbiri`` yanıtı verildiğini bildirdi. ``Meclis`e güven``in yüzde 3.8 olduğunu anlatan Şahin, ülkede güven krizi bulunduğunu savundu.

Güvensizliğin ``siyasiler çözüm üretemiyor`` ve ``suç işleyenin yanına kar kalıyor`` inancından kaynaklandığını kaydeden Şahin, ``Halkın siyasete olan güveni en alt safhaya inmişse bu, kamu vicdanında aklanmayan kişilerle ilgili Meclis`te gereğinin yapılmamasıdır`` dedi.

MECLİS TÖHMET ALTINDA

Şahin, haklarındaki iddialardan sonra bakanlık görevlerinden istifa eden Cumhur Ersümer ile Koray Aydın`ın ``suçlu sayılması`` gibibir iddianın peşinde olmadıklarını, ``TBMM bu işleri örtbas ediyor`` şeklindeki kanaatin önemli olduğunu ve siyasilerin bunu düşünmesi gerektiğini söyledi. Mehmet Ali Şahin, şöyle konuştu:

``Temiz siyaset ve saydam yönetimin yolunun işleyen, ciddi bir denetimden geçtiği kanaatindeyiz. Mutlaka denetim yollarını en iyi şekilde kullanmak ve Meclis üzerinde bir gölge bırakmamak, (Meclis, suçlu olduğu ile sürülen kişileri koruyor) töhmetinden mutlaka kurtulmak zorundayız.

Sayın Aydın`ı suçlu gördüğümüz için deÄŸil ama kendisiyle ilgili, hakkında iddia bulunan siyasiler ve bakanlarla ilgili (Meclis`te gerekli iÅŸlemler yapılmıyor) düşüncesini ortadan kaldırmak için denetim yollarını kullanmaya devam edeceÄŸiz.``Â
   Â
YENÄ°DEN GÃœVEN KAZANMAK

Haberin Devamı

Şahin, Koray Aydın`ın milletvekilliğinden istifası kabul edilmiş olsaydı bile Bakanlığı ile ilgili konulardan yargılanmasının mümkün olmadığını belirterek, mutlaka soruşturma yoluyla Yüce Divan yolunun açılması gerektiğini söyledi. Şahin, şöyle konuştu:

``Siyasetin yeniden güven kazanması, TBMM`nin itibarını yeniden elde etmesi bakımından, Parlamento`da iktidar ve muhalefet, hakkında iddia bulunan Bakanla ilgili denetim yollarını çalıştırmak durumundadır.

Biz bu mekanizmayı çalıştırmak suretiyle iktidara bir imkan tanıyoruz. Sayın Aydın ile ilgili bir soruşturma komisyonu kurulsun, iddiaları araştırsın. Ya (Yüce Divan`a gitmesine, yargılanmasına gerek yoktur) ya da (vardır) diye bir karar versin. Ama bu mekanizma çalışsın. Bu mekanizma çalışmadığı sürece Parlamento ve siyaset itibar kaybetmeye devam edecektir.``

Haberin Devamı

Åžahin, BaÅŸbakan Bülent Ecevit`in ``Muhalefetin çalışmaları aksattığı`` sözlerini de eleÅŸtirdi. Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸinin uzlaÅŸmayla çıktığını anlatan Åžahin, Türk Medeni Kanunu Tasarısı`nın da muhalefetin desteÄŸiyle temel yasa olarak görüşüldüğünü söyledi. Ecevit`in, muhalefete haksızlık ettiÄŸini savunan Åžahin, Meclis denetim yollarının da istismar edilmemesi gerektiÄŸini sözlerine ekledi.Â
 Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!