AKP'den bir ihraç daha

Güncelleme Tarihi:

AKPden bir ihraç daha
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2006 00:00

Başbakan Erdoğan’ı ’fevri’ olarak niteleyip, "Kasımpaşalı gibi davranmayı bıraksın" diyen Afyonkarahisar Milletvekili Mahmut Koçak dün AKP’den ihraç edildi. Oybirliğiyle alınan kararda, Koçak’ın ’partiyi küçük düşürdüğü’ vurgulandı.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan için "Kasımpaşalı gibi davranmayı bıraksın" diyen AKP Afyonkarahisar Milletvekili Mahmut Koçak, dün partisinden ihraç edildi. Koçak’ın ihracıyla AKP’nin sandalye sayısı 355’e düştü.

YARIM SAATTE KARAR

Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü başkanlığında dün Meclis’te toplanan 14’ü milletvekili 16 kişilik AKP Müşterek Disiplin Kurulu, yarım saat süren toplantı sonunda Koçak’la ilgili kesin ihraç kararı verdi. Kurul kararı, "Partiyi kamuoyunda küçük düşürücü beyanlarda bulunduğu" gerekçesiyle oy birliğiyle aldı. Karar, parti tüzüğünün, "Parti yöneticilerine, üyelerine, parti tüzel kişiliği hakkında basın yayın organları ile kamuoyu önünde gerçek dışı haber yaymak, iftira, hakaret, karalama veya küçük düşürücü beyanlarda bulunmak" maddesine dayandırıldı.

ORGANİZE HAREKET

İhraç kararının alındığı dünkü toplantıda, Koçak’ın, "Partiye yönelik sistemli bir kampanya yürüttüğü" değerlendirmesi de yapıldı. Toplantıda görüşlerini dile getiren üyeler, "Koçak, partiyi kamuoyunda küçük düşürmeye yönelik bu faaliyetlerinde de tek başına hareket etmiyor. Tam aksine, bunu planlı ve sistemli bir biçimde yürütüyor" iddiasında bulundular. Bazı üyeler, Koçak’ın bu amacına yönelik olarak parti dışından bir takım kişilerle görüşmeler içinde olduğu savını da ortaya attı. Bir disiplin kurulu üyesi ise "Kim bunlar?" sorusuna, "Meclis dışından" yanıtını verdi.

ERDOĞAN’IN UÇAĞINDA

AKP MYK tarafından ihraç istemiyle disipline sevk edilen Koçak’ı ihraç eden kurulun başkanı Köylü’nün, Erdoğan’ın önceki günkü Strasbourg gezisi heyetinde yer alması da dikkat çekti. Erdoğan, Köylü’nün de aralarında bulunduğu AKP’li 5 Meclis Adalet Komisyonu üyesine jest yaparak, özel uçağı ANA’ya aldı. Köylü, dün de ihraç kararının alındığı toplantıya başkanlık etti.

KOÇAK: TEMSİLETTİĞİNİN İHRACI

Koçak,
ihraç edilmesini, "bir milletvekilinin ihracı değil, temsil ettiği görüşlerin ihracı" olarak gördüğünü söyledi. Mahmut Koçak gazetecilerin ihracına yöneyik soruların ıcevaplandırdı. İhraç kararını basından öğrendiğini ifade eden Koçak, başka bir partiye geçmeyi düşünmediğini belirtti. Koçak, "Türkiye’de yapılması gereken en önemli reform siyaset reformu. Türkiye’de siyaset kurumsallaşamıyor. Bu gelenek hiç bozulmaz. Taban siyaseti yaparak geldim, terleyerek geldim. Giderim onlarla konuşurum" dedi. Turan YILMAZ / ANKARA

AKP’de dün ihraç edilen Mahmut Kocak’tan önce de, Hatay Milletvekili Fuat Geçen partiden atılmıştı. İstanbul Milletvekili Göksal Küçükali disiplin kuruluna verilince istifa etmişti. AKP’nin kurucularından işadamı Mehmet Gazioğlu, Erdoğan’ı eleştirip hakaret ettiği gerekçesiyle ihraç edilmişti.

Koçak ne demişti

AKP’den dün ihraç edilen Afyonkarahisar Milletvekili Mahmut Koçak, Başbakan Erdoğan’ın gergin tavrı anımsatılarak, tıp doktoru olarak kendisine yöneltilen "Size doktor olarak soruyorum. Acaba Başbakan’da ruhsal dengesine yansıyan fizyolojik mi yoksa ruhsal bir rahatsızlık mı var" sorusuna şu yanıtı vermişti:

"Ben doktor olarak şunu söyleyebilirim: Başbakan gergin. Gerginliğin belirtisi de refleks cevaplardır. Son altı aydır, bir yıldır çok daha gergin. Nerede canını sıkan bir durum olursa hemen fevri tepki gösteriyor. Bütün yetkiler, parti içindeki meseleler, belediyelerdeki sorunlar, hepsi Başbakan’ın önünde toplanırsa gelinen nokta da bu olur. Bir de tabii ki önemli olan Kasımpaşalı kültürü meselesi. Başbakan Kasımpaşalı kültürüyle yetişmiş olabilir. Ama her seferinde o şekilde davranması da olmuyor. Devlet geleneği içinde olaylara yaklaşması lazım. Bir hekim olarak söylüyorum; o gerginliği mutlaka üzerinden atması gerekiyor."

Partiye asla yararı olmaz

Bizi küçültür

Ersönmez Yarbay:
Bir parti mensuplarını atmaya başladıysa zayıflıyor demektir. Kınama, uyarma gibi cezalar. Partinin ilkelerini benimsiyorum diyen bir kişinin ihracı partiye kesin zarar verir. İhraçlarla parti büzülmeye ve küçülmeye başlar. İhraçlardan karlı çıkan tek bir parti yoktur.

Tahammül edilmeli

Ertuğrul Yalçınbayır: Koçak, parti içi demokrasi söylemlerini istikrarlı bir şekilde söyleyen arkadaşımızdı. Bu karar, sadece Koçak ya da AKP ile de ilgili değildir, Türkiye’de düşünce özgürlüğüne kurumların gösterdiği bir tepkidir. Görüşlerine katılmayabilirsiniz, hazmetmek parti üst yönetimlerinin görevleri içindedir.

Cesaret kırıcı

Turhan Çömez: Parti içi demokrasi adına umut kırıcı bir karar. Düşüncelerini ifade edenlerin cesaretlerini kıracak bir karar. Çok sesli demokratik kültürün tesisi ve ortak aklın oluşabilmesi için epey mesafe almamız gerektiği görülüyor. Söylemlerle eylemler arasında mesafe uzadıkça halkın güveni zedelenir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!