AKP'de Çömez-Unakıtan kavgası hakeme havale

Güncelleme Tarihi:

AKPde Çömez-Unakıtan kavgası hakeme havale
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2005 10:45

AKP yönetimi, Balıkesir milletvekili Turhan Çömez’i, Disiplin Kurulu yerine, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile aralarında "çekişme" yaşandığı görüşüyle, taraflara "barışın" çağrısı yapmak dışında bir yetkisi bulunmayan Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu’na sevkedeceği öğrenildi.

Haberin Devamı

Turhan Çömez’in büyük tartışmalara neden olan grup konuşmasının parti yönetiminde yarattığı tepkiler ilk andaki sertliğini yitirdi. Çömez’in geri adım atmaması ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da konuyu "parti içi demokrasi" çerçevesinde ele alan yumuşak mesajlar vermesi üzerine konunun partideki gelişimi yön değiştirdi. Çömez’in konuşmalarıyla ilgili "inceleme" başlatıldığını açıklayan yönetimde bu gelişmeler çerçevesinde başka bir formül gündeme geldi.

Edinilen bilgilere göre parti yönetimi Çömez’in çıkışını, "Partiye karşı bir isyan, suçlama" şeklinde değil, özellikle "Unakıtan başta olmak üzere bazı bakanlarla ve parti yönetimiyle yaşanılan iletişim eksikliğinden kaynaklı sıkıntı" olarak tanımlama yoluna gitti.

Bu tanım çerçevesinde de Çömez’in bir disiplin işlemi istemiyle Disiplin Kurulu’na sevki yerine, "Bakan Unakıtan’la aralarında çekişme yaşandığı" görüşüyle Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu’na sevki gündeme geldi. Başbakan Erdoğan’ın da olur vermesi halinde konu, Çömez ile Unakıtan arasındaki "çekişme" sorununun çözümü için Hakem Kurulu’na taşınacak.

Haberin Devamı

AKP’nin kuruluşunda parti içi demokrasiyi yerleştirmek amacıyla Ertuğrul Yalçınbayır tarafından tüzüğe konulan Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu’nun görevi, "TBMM parti Grup üyeleri ile bu üyelerin parti genel merkezi ve yan kuruluşlar, genel merkez organları ve üyeleri arasında parti faaliyet ve görevinden kaynaklanan çekişmelerinin çözümü için sulh ortamını hazırlar ve belirler" diye tanımlanıyor.

Ancak Hakem Kurulu’nun parti yönetimince "çekişme" içinde olduğu gerekçesiyle kendilerine sevkettiği taraflara "Barışın" çağrısı yapmak, barışmazlarsa da konuyu yeniden parti yönetimine bildirmek dışında yetkisi bulunmuyor.

ÇÖMEZ’E MEDYAYA YANSITMA UYARISI

Ankara Milletvekili Nur Doğan Topaloğlu başkanlığındaki Hakem Kurulu, daha önce 2002 yılında dönemin AKP İstanbul Milletvekili Emin Şirin’in parti yöneticilerine alınan makam arabaları konusundaki suçlamaları üzerine konu Hakem Kurulu’na sevkedildi.

Hakem Kurulu taraflar adına Emin Şirin ve Dengir Mir Mehmet Fırat’ı dinleyip barış önerdikten sonra, Şirin’in barışmaması üzerine konuyu parti yönetimine iletmişti.

Haberin Devamı

Parti yönetiminin yapacağı incelemeden ise, Grup toplantılarının basına kapalı bölümlerinin "gizli" olduğu gerekçesinden hareketle, bu bölümde yaptığı konuşmayı basına yansıttığı için "uyarı" cezasının gelebileceği belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!