AKP ve HADEP için ‘acele’ karar verin

Güncelleme Tarihi:

AKP ve HADEP için ‘acele’ karar verin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2002 02:06

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, AKP'ye ihtar başvurusunu 4.5 aydır, HADEP'in kapatılması davasını üç yılı aşkın süredir bir türlü sonuçlandırmayan Anayasa Mahkemesi'ne dün şok bir başvuruda bulundu.

Kanadoğlu, her iki başvurunun da ‘‘Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü’’ ile ilgili olduğu için ‘‘öncelikle ve ivedilikle’’ sonuçlandırılmasını istedi. Kanadoğlu, Anayasa Mahkemesi'ni de uyarı niteliği taşıyan yazısında özetle şöyle dedi:

HADEP SEÇİM HESAPLARI İÇİNDE

HADEP'in, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği iddiasıyla açılan davanın iddianame tarihi 29 Ocak 1999'dur. Bu siyasi parti, bugün dahi, gelecekte yapılacak olan milletvekili seçimi nedeniyle gerek seçim barajı, gerekse seçim ittifakları yönünden, siyasi hesapların, pazarlıkların adı konulmayan etkili bir parçası olmakta, bir taraftan da davalı parti, siyasi faaliyetlerine devam etmektedir.

ÖCALAN'I LİDER GÖSTERİYORLAR

Bu bağlamda, HADEP Parti Meclisi ve il başkanlarının 4 Aralık 2001 tarihli ortak toplantısına ait sonuç bildirgesinde görüleceği gibi, davalı parti, PKK terör örgütünün siyasallaşma çabalarına yardımcı olacak biçimde terör örgütü liderini yasal bir siyasi parti lideri gibi, PKK Genel Başkanı olarak göstermekten çekinmemektedir.

YA REDDEDİN YA KAPATIN

İddia ya doğrudur, bu halde, HADEP temelli kapatılarak, demokratik siyasi hayatın dışına çıkarılmalıdır. Ya da doğru değildir, o halde de Demokles'in kılıcı gibi üzerinde yoğunlaşan kapatma tehdidi ortadan kaldırılmalıdır. Hiçbir gerekçe, TC'nin ülkesiyle ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü tehlike ihtimalini gözardı edemez ve bu ilkenin önüne geçemez.

HUKUK DIŞILIK ÖZENDİRİLİYOR

AKP ile yazımızda belirttiğimiz sakıncalar da birer birer gerçekleşmektedir. Hukukun üstünlüğüne dayalı devletin ayırıcı niteliği, hukuka aykırı eylemlerin önlenmesini ve hukuk düzenine dönüşün bir an önce sağlanmasıdır. Aksi halde toplumda siyasal ve sosyal yaşamın hukuka aykırı biçimde yürütebileceğine ilişkin yanlış ve zararlı bir kanının doğmasına yol açılabilir. Daha da önemlisi, oldu bitti yaratarak, hukuk dışı eylemlerinin uzun süreli devamını sağlayanların başkalarını özendirici olmasıdır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!