AKP: Türbansız adaylar bulun

Güncelleme Tarihi:

AKP: Türbansız adaylar bulun
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2004 01:12

AKP Genel Merkezi, partili türbanlı kadınlardan ‘‘gerilim olmaması için fedakarlık göstererek’’ yerel seçimlerde aday olmamalarını istedi. 28 Mart seçimlerinde kadın adaylar için uygulanması planlanan yüzde 30’luk kotadan da vazgeçen AKP yönetimi, teşkilattan yörelerinde türbansız aday bulmaları talimatını gönderdi.

AKP yönetimi, türbanlı partili kadınlardan ‘‘3 Kasım seçimindeki gibi bu yerel seçimde de bir dönem daha fedakarık yaparak aday olmamalarını’’ istedi. AKP yönetimi ayrıca 28 Mart yerel seçimlerinde kadın adaylar için uygulamayı planladığı yüzde 30'luk kotadan da vazgeçti. AKP yönetimi teşkilatlara talimat göndererek, yerel seçimler için ‘‘türbansız kadın adaylar’’ bulmalarını istedi.

ERDOĞAN HEDEF KOYMUŞTU

Daha önce adayların yüzde 30'unun kadın olması yönünde karar alınmasına rağmen bu karardan vazgeçilmesinin arkasında muhtemel türban sorununun yaratacağı sıkıntının bulunduğu konuşuluyor. AKP yönetimi, kadın adaylar konusunda aldığı yeni kararlarda daha önce Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından tartışmaya açılan, ‘‘Adayların yüzde 30'unun kadın olması’’ hedefinden vazgeçildi. Yöneticiler, bu hedeften vazgeçilmesinde teşkilatla yapılan görüşmeler sonucunda Türkiye çapında bu rakamın yakalanamayacağının görülmesinin belirleyici olduğunu söylüyor.

ÇETİNKAYA: HAKSIZLIK

AKP Seçim İşleri Başkanı Necati Çetinkaya, kota konusundaki değişikliğini şöyle yorumladı:

‘‘Kadınlara kota uygulamayı doğru bulmuyoruz. Çünkü kota ile ayrıcalık tanımak kadınlara haksızlık. Kadınlar da siyasetin her kademesinde olduğu gibi adaylıkta da kota ya da başka ayrıcalığa ihtiyaç duymadan kendi temsillerini gerçekleştirebilecek güçtedir.’’

ANKETE KATILACAKLAR


Bu yeni karara göre AKP'de kota yerine aday adayları arasında yapılacak anketlere varsa kadın adaylar da konulacak. AKP'nin türbanlı aday konusundaki tutumunu ise sürdürme kararı aldı. Teşkilatlara ‘‘yörelerinde türbansız kadın aday adayı bulmaları’’ konusunda talimat verdi. Parti yönetimi, 3 Kasım 2002 seçimlerinde olduğu gibi türbanlı kadınlardan ‘‘bir dönem daha aday olmayarak fedakarlık yapmalarını’’ isteme kararı aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!