AKP Kürtçe’den vazgeçti

Güncelleme Tarihi:

AKP Kürtçe’den vazgeçti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2007 00:00

Anayasa taslağı üzerindeki genel çalışmasını tamamlayan AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), ilköğretim, lise ve üniversitede Kürtçe öğretime olanak sağlayan düzenlemeden vazgeçti.

AKP MYK’nın önceki akşamki toplantısında, taslakta bazı değişiklikler yapılması benimsendi. ’Eğitim ve öğretim hakkı’ başlıklı maddede, bilim adamlarının önerisiyle gündeme gelen "Türkçe’den başka dillerle eğitim-öğretim" düzenlemesinin taslaktan çıkarılması kararlaştırıldı. Kürtçe öğretime olanak sağladığı için tartışılan hüküm şöyle: "Türkçe’den başka dillerde eğitim ve öğretim yapılması ile ilgili esaslar, demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olarak kanunla düzenlenir." Bu konunun, uygulamada olduğu gibi özel kurslarda Kürtçe öğrenilmesine olanak sağlayacak çerçeveyle sınırlı bırakılması kararlaştırıldı.

ANA İLKELER ENGEL Mevcut Anayasa’daki değiştirilemez hükümlerin korunması nedeniyle bu açılımın yapılamayacağı belirtildi. Bilim adamları, taslakta "Devletin dili Türkçe’dir" yerine "Resmi dili Türkçe’dir" ifadesini önermişti. AKP yönetimi, değiştirilemeyen 4 maddeye dokunulamadığı için bu düzenlemeden vazgeçmişti.

Anayasa fiskosu

21 Ekim’de referanduma sunulacak Anayasa değişikliği paketinde yer alan bazı maddelerin çıkarılmasını öngören Anayasa değişikliği teklifi, dün TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldü. Genel Kurul’a katılan Başbakan Tayyip Erdoğan ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, baş başa verip, dudakları okunması diye elleriyle ağızlarına kapatarak uzun süre konuştular.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!