AKP’de tezkere kafa karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

AKP’de tezkere kafa karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2007 12:20

Kuzey Irak’ta PKK'ya yönelik askeri operasyonu da içeren olası tezkere, siyasi kulisleri seçimler öncesi bir kez daha hareketlendirmesine karşın, AKP’lilerin tezkere konusunda düşünceleri net değil.

DÜLGER: “ŞEFTALİYİ ÇEKİRDEĞİYLE YUTMAK”

TBMM Dışişleri Komisyonu Mehmet Dülger tezkerenin Meclise gelmesi halinde oturuma katılacağını belirtmesine karşın, Kuzey Irak’a yönelik bir askeri operasyon için temkinli konuştu. Tezkerenin mutlaka izahını isteyeceğini belirten Dülger, şöyle dedi:

“Irak’a girmek şeftaliyi çekirdeğiyle yutmak demektir, çekirdek zor çıkar. Türkiye’nin dış ilişkilerini fiili olarak etkiler. Şu andaki durumla içeriye asker sokma arasındaki iki uç içinde yapılacak çok şey vardır. Bütün bunları toplanıp konuşacaksınız. Bu işi anlamayan adamlarla da olmaz. Olayın NATO boyutu da enteresan. NATO Anlaşmasının 5’inci maddesini işletebilecekler mi? NATO komutanı bunu Antalya’da ima etmiş. Bu durum Türk kamuoyu önüne hiç getirilmemiş bir ihtimal.”

SANAY: "ÖNEMLİ OLAN TEZKERENİN İÇERİĞİ"

TBMM Dışişleri Komisyon Başkanvekili Eyüp Sanay da tezkerenin Meclise gelmesi halinde oturuma katılacağını ancak tezkerenin içeriğine göre hareket edeceğini ifade etti. Sanay, “Biz 105 arkadaşımızla daha önce böyle bir ihtiyaç olduğunda oturuma katılacağımızı kamuoyuna açıkladık. Diğer arkadaşlarımı bilemiyorum ama ben sözümde duruyorum ve oturuma katılırım. Askeri operasyon o kadar kolay değil, birçok riski var. Gerek hükümet gerekse Genelkurmay’ın bunu çok iyi hesaplaması lazım. Olaya sadece siyasi ve oy açısından bakmak yanlış olur."

YARBAY: “RET OYU KULLANIRIM”

AKP Ankara milletvekili Ersönmez Yarbay ise olası bir tezkereye karşı ret oyu kullanacağını açıkladı. Yarbay şöyle konuştu:

“Yurtdışı operasyonun faydalı olacağını düşünmüyorum. Tunceli, Bitlis, Ankara hudutta olan illerimiz değil. Güvenlik güçlerin görevi sınırları kontrol altına almaktır. Sınır ötesi operasyon yaptığımız sonra bir süre sonra aynı gerekçelerle bizim sınırlarımıza da operasyon yapılır. Huduttan girenler vurulsun. Terör siyasi amaçlı kullanıyor. Herkes kendi siyasi konumuna göre operasyonun yanında veya karşısında oluyor. Ben meclise katılırım ve ret oyu kullanırım. Daha önce 16-17 harekat yapılmıştı ve netice alınmamıştır. Türkiye, Irak’a girdiği zaman Irak’taki terör Türkiye’ye taşınır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!