AKP’de deprem

Güncelleme Tarihi:

AKP’de deprem
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2007 00:00

Başbakan Erdoğan 1 Mart Tezkeresi’ne muhaliflerin önemli bir kısmını ve Milli Görüşçüler’i liste dışı bıraktı. Küskün olan AKP’liler, ’Ali Dibocu ve çetecilerin’ ödüllendirildiğini öne sürdüler. Bazıları da listeyi ’27 Nisan’ veya ’Dolmabahçe listesi’ diye tanımladı.

AKP’de liste depremi yaşanıyor. Aday olamayan milletvekilleri Erdoğan tarafından hazırlanan listelere ağır eleştiriler yönelttiler. Telefonda sesi titreyen AKP’liler, listelere alınmayan 161 vekilin yanısıra, son sıralara konulanlarla birlikte 200 AKP’linin Meclis’e giremeyeceğini iddia ettiler. Küskün AKP’lilerin bir kısmı "dürüstlüğün ve fedakarlığın" cezalandırıldığını, "Ali Dibocu ve çetecilerin" ise ödüllendirildiğini söylediler. Liste dışı kalan Milli Görüş kökenli isimlerden Adana Milletvekili Abdullah Çalışkan, ’muhtıra listesi’ imasında bulundu. Çalışkan, "27 Nisan listesi midir, Dolmabahçe listesi midir bilemiyorum. Dikensiz gül bahçesi isteniyor. Ona göre liste hazırlamışlar. Ama bu farklı bir diken olacak. Dikenin nereye batacağını bilemem" dedi.

TEZKERE MUHALİFLERİ

Erdoğan’ın liste dışı bıraktıkları arasında, Irak’a asker gönderilmesine ilişkin 1 Mart Tezkeresi’ne muhalif isimlerin önemli yer tutması dikkat çekti. 1 Mart’ta AKP 99 fire vermişti. O tarihteki tezkereye muhalif tavır alan 4 bakandan Ertuğrul Yalçınbayır da aday listesinde yer alamadı. Mehmet Aydın ile oyunu vekaleten Yalçınbayır’a kullandıran Hüseyin Çelik ise yeniden aday gösterildi.

MİLLİ GÖRÜŞÇÜLER

Erdoğan, "Milli Görüş gömleğini değiştirdik" sözünü milletvekili aday listelerine de yansıttı. Erdoğan’ın 550 kişilik aday listesine sadece 3 ilahiyatçı girerken 95 hukukçu ve avukat, 88 mühendis, 45 işadamı yer aldı.

Listeye girmeyen AKP’lilerin tepkisi şöyle:

ALİ COŞKUN: BAŞARILAR DİLERİM

Listede yer almayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Başbakan Erdoğan’a "Yeni yol arkadaşlarıyla" başarılar diledi. Coşkun, AKP’nin kuruluşunda belirlenen prensiplerden birinin de 65 yaş sınırı olduğuna işaret ederek, "Bu nedenle kendim aday olmak istemedim. Ancak halkımızın ısrarı ve siyaset arenasının çalkalandığı bu dönemde bakan olarak çekilmenin yanlış yorumlara sebebiyet vermemesi düşüncesiyle kararı sayın genel başkanın takdirine bıraktım" dedi.

MEHMET DÜLGER: HAYAL KIRIKLIĞI

Partinin gerekçelerini hiç bilmiyorum. Bu temyizi olmayan tek taraflı bir karar. Eşimin başka bir partiyi tercih etmesinin etkisi de olmuş olabilir. Demirel’in bir sözü vardır; siyasete girilir ama çıkılamaz diye. Ben yine siyaset yapmaya devam edeceğim ama bu partide mi bilemem.

OSMAN SEYFİ:  ÇETE ORADA KALDI

Listelere bakıyorum, temiz arkadaşlar atılmış. Çetenin elemanları kalmış. Siyasi Kürtçüler ve Ali Dibocular olduğu yerde duruyor. Milli hassasiyetler yok edilmiş. Dürüstler, yolsuzlukla mücadele edenler, meclis çalışmalarına katılanlar çizilmiş.

SÜLEYMAN GÜNDÜZ: YSK’DAN ÖĞRENDİK

Beni inciten taraf konumumu YSK listelerinden öğrenmem oldu. Ben önemli görevler yapmış bir adamım. Bana bildirilmeliydi.

FARUK ANBARCIOĞLU: SAHTEKARLIK

Kriter ne anlamadım. Kızım, torunum hasta oldu Meclis’i terk etmedim. Şunun için koymadık desinler. Siyaseti dün 17.00’de noktaladım. İkiyüzlülükle, sahtekarlıkla geçirecek zamanım yok.

FARUK ÜNSAL: BIRAKIYORUM

Meclis’te Kürt meselesinde, insan hakları ve demokratikleşme konularında her barışçı ve bütünlükçü düşüncelerini açıklayan milletvekiliydim. Bu Demek ki bazı rahatsızlıklar olmuş. İş bakıyorum.

ZEYNEP KARAHAN USLU: MESLEK DEĞİL

Siyaset meslek değil, görev. Elimden gelenin en iyisini yaptım. Akademik hayatıma, aynı zamanda yazıp çizmeye devam edebilirim. Kitap projem var. Bildiğimiz türküleri söylemeye devam edeceğiz.

FEVZİ BERDİBEK: KIRGIN DEĞİLİM

Ben zaten hazırdım. Başbakan’a beni aday yapmayın dedim. Artık işlerimin başına döneceğim. Kimseye kırgınlığım, küskünlüğün yok. Bugüne kadar ki tavrım neyse bundan sonra da öyle olacak.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!