Akıbeti meçhul

Güncelleme Tarihi:

Akıbeti meçhul
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

Okulun Levent kampüsünün inşaatı 1994'te tamamlandı. Bu tarihte Şişli Terakki Lisesi tüm birimleriyle Levent'e taşındı ve Nişantaşı'ndaki binaları da tamamen boşaltıldı.

Yeni binanın 3 katı alışveriş merkezi olurken, geri kalan kısım otopark haline getirilecek. İnşaat bittikten sonra D.B. İnşaat, yeni binayı 20 sene kullanacak ve karşılığında vakfa 2 milyon doları peşin olmak üzere toplam 80 milyon dolar ödeyecek.

Haluk Arığ:Şişli Terakki Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı

BEŞ AYI KALDI

Nevzat Ak hapisten çıktığında iş yeniden devam edebilir. Binanın yıkımı şu anda durmuş olabilir ama zaten büyük oranda tamamlandı. Ak'ın önümüzdeki Mayıs ayına kadar bize belediyeden imar tadilatını yaptırması, yani orayı iş merkezi olarak değiştirtmesi ve bize 500 bin dolar vermesi gerekiyor. Sonra da projeyi belediyeye onaylatıp bize bu sefer 1 buçuk milyon dolar daha verecek. Bizim cebimizde 2 milyon dolarlık teminat mektubu var. Eğer yükümlülüklerini yerine getirmezse avukatlarımız ilgilenecek.

ÜÇ MÜTEŞEBBİSİN KÖTÜ KADERİ

Terakki Vakfı ile bir anlaşma yaparak buranın projesini üstlenen D.B. İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ'nin sahibi Nevzat Ak, tutuklanarak cezaevine kondu. Nevzat Ak'a ait Nevak şirketinin sahibi gözüktüğü D.B. İnşaat'ın, geçtiğimiz Ağustos ayına kadar ikinci ortağı da bankasına el konulan Dinç Bilgin'di. Binanın otopark işletmecisi Süleyman Namver ise bir trafik kazasında hayatını kaybetti.

HAKSIZ KAZANÇ SUÇLAMASI

Bina ile ilgili tartışma ilk olarak Şişli Terakki Vakfı Mezunları Derneği Başkanı Yetkin Gürsel ve Sabetaycılık üzerine yazdığı kitap ve makalelerle tanınan Ilgaz Zorlu tarafından gündeme getirildi. Gürsel ve Zorlu, okulun yönetiminden sorumlu Terakki Vakfı yönetimini, bu okulun bulunduğu araziyi değerlendirmeyerek okulu zarara uğratmak ve kendilerine haksız kazanç sağlamakla suçladılar.

Şişli Terakki Okulları'ın sahibi olan Terakki Vakfı'nın Nişantaşı'ndaki eski okul binası, burayla ilgili iş yapmaya çalışan herkese uğursuzluk getiriyor. Terakki Vakfı ile bir anlaşma yaparak buranın projesini üstlenen D.B. İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ'nin sahibi Nevzat Ak, tutuklanarak cezaevine kondu. Nevzat Ak'a ait olan Nevak Şirketi'nin sahibi gözüktüğü D.B. İnşaat'ın, ağustos ayına kadar ikinci ortağı olan şahıs da, geçtiğimiz haftalarda bankasına el konulan Dinç Bilgin idi. Binanın otopark işletmecisi Süleyman Namver ise bir trafik kazasında hayatını kaybetti.

Ak'ın cezaevine girmesiyle, 6 yıldan beri otopark olmak dışında bir türlü değerlendirilemeyen Sabah Gazetesi'nin karşısındaki 3 bin metrekarelik arazi üzerine kurulu binanın akıbetinin ne olacağı meçhul. Terakki Vakfı yöneticileri hakkında ise Nişantaşı'ndaki bina üzerinden kişisel menfaat sağladıkları yönünde çeşitli iddialar gündemde.

Şişli Terakki Lisesi'nin Nişantaşı'ndaki binası ile ilgili tartışma, ilk kez Şişli Terakki Vakfı Mezunları Derneği Başkanı Yetkin Gürsel ve Sabetaycılık üzerine yazdığı kitap ve makalelerle tanınan Ilgaz Zorlu tarafından gündeme getirildi. Gürsel ve Zorlu, okulun yönetiminden sorumlu vakıf yönetimini, okulun bulunduğu araziyi değerlendirmeyerek, okulu zarara uğratmak ve haksız kazanç sağlamakla suçladılar. Vakıf yönetimi ise Zorlu ve Gürsel'i Şişli Terakki'nin büyüyen rantından istifade etmeye çalışmakla itham etti.

10 yıllık hikaye

Şişli Terakki Lisesi, vakfın 1964 yılında Levent'teki Polis Okulu'nun arkasında satın aldığı 30 dönümlük araziye taşınmaya karar verdiğinde yıl 1990 idi. O yıl vakfaa başkan seçilen Haluk Arığ o tarihte, Nişantaşı'ndaki arsanın daha iyi değerlendirilebileceğini ve okulun Levent'e taşınabileceğini düşünerek, fikri projelendirmiş ve 1991 yılında da Levent'te inşaata başlamıştı. Levent kampüsünün inşaatı 1994'te tamamlandı ve lise tüm birimleriyle Levent'e taşındı. Nişantaşı'ndaki binaları da tamamen boşaltıldı.

Boşaltılan bina, bu tarihten sonra bir türlü gelir getirici bir şekle dönüştürülmüyor, dernek yöneticilerine göre okul zarara uğratılıyordu. Binanın bulunduğu yer sadece otopark olarak kullanılıyordu. Bu arada Ilgaz Zorlu'nun bir iddiasına göre de otoparkın işletmecisi, Vakıf Başkanı Haluk Arığ'ın şoförünün bir arkadaşıydı.

Terakki Vakfı'na Nişantaşı'ndaki bina ile ilgili ilk aşamada üç teklif sunuldu. Tekliflerin sahipleri, Yapı Kredi GYO-Koray İnşaat, Transtürk Holding ve Alarko Holding'ti. 1998 yılında vakfın mütevelli heyeti tarafından yapılan bir toplantıda en iyi teklifin Yapı Kredi GYO-Koray İnşaat konsorsiyumunun olduğuna karar verildi ve proje bu iki şirkete teslim edildi. Görüşmeler sonuçlandırılıp imza aşamasına gelindiğinde yaşanan ekonomik kriz yüzünden iş bozuldu.

Anlaşma ikili imzayla

2000 Martı’nda vakfa aynı bina için, bu kez D.B. İnşaat AŞ bir teklif sundu. Mayıs’ta toplanan mütevelli heyeti, vakfın yönetim kurulundan iki kişiyi görevlendirerek, anlaşma için imza yetkisi verdi ve anlaşma mayıs ayında imzalandı. Görevlendirilen kişiler de Arığ ve Başkanvekili Bora Gönenç idi. Anlaşma ağustos ayında Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden onay alınca 14 Ağustos günü D.B. İnşaat'a noter yoluyla bildirildi. Bu tarihten itibaren D.B. İnşaat'ın taahhütlerini yerine getirmesi için gereken süre de başlamış oldu. Proje, ihale yapılmadan, gazete ilanı da verilmeden D.B. İnşaat'ın olmuştu.

D.B. İnşaat'ın sahibi başlangıçta Dinç Bilgin ve şu anda Fatih'teki bir orman arazisini usülsüz yollardan üzerine geçirdiği iddiasıyla tutuklu bulunan İstanbul'un emlak kralı Nevzat Ak idi. Şirketin adı da Dinç Bilgin'in isminin baş harflerini simgeliyordu. Fakat ağustosta şirketin ortaklık yapısı değişti. Dinç Bilgin'in sahibi olduğu şirketler ortaklıktan çekilince tek patron Nevak'ın sahibi Nevzat Ak oldu.

D.B. İnşaat'ın teklifi 20 yılı içeriyor. Anlaşmaya göre D.B. İnşaat önce eski binayı yıkıp yerine, 3000 metrekarelik arsada, içinde alışveriş merkezi ve otoparkın yer alacağı bir inşaat yapacak. Üç katı alışveriş merkezi olurken, geri kalan kısım otopark haline getirilecek. İnşaat bittikten sonra D.B. İnşaat, yeni binayı 20 sene kullanacak ve karşılığında vakfa 2 milyon doları peşin olmak üzere toplam 80 milyon dolar ödeyecek. Ödeme planı azdan çoğa doğru gidecek.

Arığ'ın cevapları

Vakıf Başkanı, kendisi hakkında ortaya atılan iddiaları cevaplandırırken, Nişantaşı binasıyla ilgili yapılan tüm işlemlerin, vakfın mütevelli heyetinin ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün yetkilileri nezaretinde yapıldığını söylüyor. Arığ, binanın otoparkının işletmesinin şoförünün bir arkadaşı olan emekli bir polis tarafından yapıldığını da, projeyi üstlenen D.B. İnşaat'ın kurucu ortaklarından Dinç Bilgin'in danışmanlığını yaptığını da kabul ediyor. Ancak vakfı zarara uğrattığı iddialarını reddediyor.

‘‘ Hiç kimseye tek başıma bir imtiyaz veremem. Yetkilerim müsait değil bir defa. Tüm işlerin altında vakfın mütevelli heyetinin imzası vardır. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün bir yetkilisinin gözetimi vardır. Bunları atlayıp nasıl bir işten menfaat salarım.’’

Hakkında iddiaları ortaya atan Gürsel ve Zorlu'nun ise kişisel menfaat peşinde koştuklarını öne sürüyor. ‘‘Bu insanlar vakfın büyüyen rantından yararlanmaya çalışıyor. Mezunlar Derneği Başkanı olan Yetkin Gürsel bir müteahhit ve bu binayı almak istiyor. Pakkımızda o yüzden bu tür iddialar ortaya atıyor. Zorlu ise birkaç yıl önce gelip para istedi. Bülbül Deresi dönme mezarlığı için harcayacağını söyledi. Vermek istemeyince bu tür saçma iddialar ortaya attı. Sonuçta ikisi de kişisel husumettir.’’

Arığ, bunca yıl oranın neden değerlendirilmediği sorusunu, o sırada Levent'teki kampüs inşaatıyla ilgilenildiğini söyleyerek cevaplıyor. Ayrıca araya türlü aksilikler girdiğini belirtiyor. Arığ, ekonomik krizler, arsayla ilgili projeler üreten şirketlerle yapılan görüşmelerde yaşanan anlaşmazlıkların, Nişantaşı'nın şimdiye kadar gelir getirici bir biçimde kullanılmasına bir türlü müsaade etmediğini öne sürüyor.

Şimdiki durum

Vakıf Başkanı Arığ, inşaat devam ederse, alışveriş merkezinin üç buçuk yıl içinde çalışmaya başlayabileceğini söylüyor. Arığ, Ak'ın tutuklanmasından sonra binanın inşaatının ne olacağı sorusunu ise şöyle yanıtlıyor:

‘Ak, şu anda sanık durumunda. Çıktığında iş yeniden devam edebilir. Binanın yıkımı şu anda durmuş olabilir ama zaten büyük oranda tamamlandı. Yüzde doksanı yıkılmış vaziyette. Orası halen belediyede okul olarak gözüküyor. Ak'ın, ağustos ayında kendisine anlaşmanın noter tarafından tebliğ edilmesinden sonra 9 aylık süre içinde belediyeden imar tadilatını yaptırması, yani orayı iş merkezi olarak değiştirtmesi ve bize 500 bin dolar vermesi gerekiyor. Sonra da projeyi belediyeye onaylatıp bize bu sefer 1 buçuk milyon dolar verecek. Cebimizde 2 milyon dolarlık teminat mektubu var. Yükümlülüklerini yerine getirmezse avukatlarımız ilgilenecek.’’

Şişli Bld. Başkanı

Şartlarım olacak

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Şişli Terakki'nin binası yerine yapılacak inşaat ilgili şartları olduğunu söylüyor. Sarıgül ayrıca şu ana kadar oranın projesiyle ilgili bir başvuru da yapılmadığını belirtiyor.

‘‘Şu ana kadar oranın imar durumuyla ilgili bize ulaşmış bir başvuru yok. Sadece yıkım ruhsatı istediler, biz de verdik. Çünkü bina çok eskiydi ve çevreden şikayetler vardı. Ancak bana proje için geldiklerinde bazı şartlarım olacak. Site Sineması'nda Darüşşafaka Vakfı ile yaptığımız projenin aynısını orada uygulamak istiyorum. Bir defa o inşaatın altında en az 780 araçlık bir otopark istiyorum. Onun dışında projede yine en az 3 sinema, 3 tiyatro salonu ve bir sanat galerisi olacak. Getirecekleri projede bunlar olmazsa konuşmam bile. Gerisine bakarız.’’

MEZUNLAR DERNEĞİ BAŞKANI

Şişli Terakki Lisesi Mezunlar Derneği Başkanı Yetkin Gürsel ise D.B. İnşaat'a verilen işle ve Haluk Arığ ile ilgili olarak şunları söylüyor:

‘‘Bu inşaatı neden ihaleye açmadılar. Neden kimse bilmiyor. Neden oldu bittiye getirildi. Haluk Arığ, 10 senedir başkan. Her iki senede bir uzatırlar. Terakki Vakfı yöneticileri, vakıftan hiç bir şekilde ücret almazlar. Ama Arığ 10 senedir bu işi bırakmıyor. Ne menfaati var?’’

Arığ'ın malvarlığı

Şişli Terakki Vakfı Başkanı Haluk Arığ, hakkındaki iddiaları cevaplandırırken, malvarlığını da açıklıyor. 1967'den beri yeminli mali müşavir olduğunu söyleyen Arığ, Teşvikiye'de bir apartman katı, Bodrum'da bir evi ve Nissan marka bir otomobili olduğunu belirtiyor. Bu arada Arığ, D.B. İnşaat'ın kurucularından olan Dinç Bilgin'in dört yıldır danışmanlığını yaptığını ve Sabah Yayınevi'nin yönetiminden sorumlu olduğunu kabul ediyor. Arığ, D.B. İnşaat'tan, bu iş için 3 milyon dolar komisyon aldığı iddialarına ise gülüp geçtiğini söylüyor.

Terakki Vakfı'na ait Şişli Terakki Lisesi'nin Nişantaşı'ndaki eski okul binasının akıbeti müteşebislerin başlarına gelen olaylar nedeniyle meçhul.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!