Akdeniz'de ilk tango

Güncelleme Tarihi:

Akdenizde ilk tango
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2013 02:18

Rusya, Doğu Akdeniz'e doğru ateşlenen iki balistik "nesne" tespit edildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

RUSYA GÖRDÜ: Rusya dün TSİ 09.16’da “Orta Akdeniz’den Doğu Akdeniz’e doğru seyreden iki cisim tespit edildiğini” duyurdu. Suriye’ye askeri müdahalenin gündemde olduğu bir dönemde dünya bölgeye kilitlendi.

İSRAİL İTİRAF ETTİ: İsrail ve Suriye önce “Biz füze tespit etmedik” dedi. Ancak İsrail, TSİ 13.30’da, ABD ile ortak tatbikat sırasında Akdeniz üstündeki bir savaş uçağından denize deneme füzesi fırlattığını itiraf etti.

SURİYE UYUDU: Böylece olası Suriye müdahalesi öncesi hem İsrail’in Arrow füze savunma sistemi test edildi, hem de Rusya’nın “uyanıklığı” ölçüldü. Suriye ise “Biz bir şey görmedik” dedi.

ABD Kongresi’nin haftaya Suriye saldırısı için onay verme ihtimali artarken, ABD ve İsrail dün Akdeniz’de sessiz bir füze savunma tatbikatı yapmak istedi. Tel Aviv, müdahale durumunda Suriye’nin, kimyasal başlıklı yüzlerce SCUD füzesiyle kendisini vurabileceğinden endişeli. Bu nedenle Arrow füze kalkanı sürekli test ediliyor. Dün sabahki ortak tatbikatta da bir İsrail uçağı, Suriye’nin 500 km menzilli Scud D ile İran’ın Şahab-3 füzelerine benzeyen Blue Sparrow (Mavi Serçe) tipi iki “tatbikat hedef füzesini” Orta Akdeniz’den doğuya doğru fırlattı.

Haberin Devamı

DÖRT SAATLİK BİLMECE

Rusya Savunma Bakanlığı TSİ 09:16’da, Kafkaslar bölgesinde bulunan Armavir erken uyarı radarının Akdeniz’de iki balistik “cisim” tespit ettiğini açıkladı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu doğrudan Devlet Başkanı Vladimir Putin’e rapor verdi. İsrail ve Suriye dakikalar sonra “Biz füze tespit etmedik” diye açıklama yaptı. Moskova’dan TSİ 12.54’te “Akdeniz’deki bir ABD savaş gemisi, daha detaylı meteorolojik (hava durumu) ölçüm yapmak için roket fırlatmış olabilir. Roketler denize düştü” diye bir açıklama daha geldi. İsrail ise TSİ 13.30’da durumu “itiraf etti” ve tatbikatın başarılı olduğunu bildirdi.

RUSYA VE İSRAİL HAZIR

Pentagon “Tatbikat rutin, Suriye ile ilgisi yok” dedi. İsrailli uzmanlar da bu tür tatbikatların hep yapıldığını, ancak Rusya’nın Akdeniz’de teyakkuza geçmesi nedeniyle bu kez füzeleri saptadığını bildirdi. Böylece Armavir radarının Doğu Akdeniz’e çevrildiği görüldü. Rusya’nın olası harekatta güç kullanmasa bile ABD’nin BM kararı olmadan kullandığı silahları kayıt altına alacağı belirtildi. Tatbikatın başarılı olduğu doğruysa, İsrail füze sistemi de harekata hazır.

Haberin Devamı

KONGRE ONAYI YAKIN

Obama Yönetimi ise Suriye’ye karşı operasyonun “birkaç füzeden fazlası” olabileceği, Yönetim’e geniş yetkiler veren ‘tezkere’nin de daraltılabileceği sözüyle Cumhuriyetçi “şahinlerin” birçoğunu dün ikna etti. Haftaya yapılacak oylama öncesi Kongre’de lobi faaliyetleri yoğunlaştı. Huffington Post, “Savaş haftası” başlığını attı.

Ankara manidar buldu:‘Haberdar olmuştuk’

ANKARA’dan bir yetkili “RUSYA’dan gelen haber üzerine ilgili birimlerimizle görüştüğümüzde, böyle bir tatbikattan haberdarlardı. Böyle bir dönemde bu tatbikat manidardır” dedi. İncirlik Üssü’ne dün saat 18.15’te İngiltere Hava Kuvvetlerine ait C-17 tipi bir askeri kargo uçağı indi. Bu arada Sprarrow füzeleri, 2 Ekim 1992’de Türkiye’nin Muavenet zırhlısını vurmuştu. ABD’nin USS Saratoga gemisinden ateşlenen füzeler Muavenet’in karargahını vurmuş, gemi komutanı Kurmay Yarbay Levent Kudret Güngör’ün yanı sıra 1 subay, 1 astsubay, 2 er şehit olmuş, 22 asker de yaralanmıştı. ABD bu olayın kaza olduğunu açıklamış ve tazminat ödemişti. ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!