Akdeniz’de Çevre

Güncelleme Tarihi:

Akdeniz’de Çevre
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

Erozyona önlem

Manavgat Irmağı kıyılarındaki toprak kaybının önüne geçilecek.

DSİ Antalya 13. Bölge Müdürlüğü tarafından, Manavgat Irmağı kenarındaki erozyonu önleme çalışmalarına start verildi.

Irmağın, özellikle kış aylarında, yağışlarla akış hızının artmasıyla, kıyılarında yaşanan toprak kaybının önüne geçilebilmesi için, DSİ tarafından bir proje hazırlandı.

Projeye göre, kıyıya, kayalarla set çekilerek, toprak kaybının önüne geçilecek.

HIZLI ÇALIŞMA

1998 yılında, Maliye Bakanlığı programına alınan yeni çevreyolunun güneyinde, 4 ayrı noktada yapılacak çalışmalarda, toplam uzunluğu 2 kilometre olan, 20 bin metreküp kaya kullanılarak set çekilecek.

98 rakamlarına göre, 600 milyar lira keşif bedelli çalışmalar tamamlandığında, ırmak kıyısında, artık erozyondan söz edilemeyeceği bildirildi.

2000 yılı sezonu boyunca devam edecek olan çalışmaların, DSİ'ye ait makina araç parkıyla hızlı bir şekilde yürütüldüğü belirtildi.

Günlük enerji ihtiyacına bağlı olarak, tribünlerin çalışmasına göre, ırmakta suyun yükselip alçalması, yat ve botların dalgalarının da etkisi, Manavgat Irmağı kıyılarında sürekli sürekli toprak kaybına neden oluyor.

MANAVGAT'A SET

İlçe topraklarının bu şekilde denize akmasını önlemek için hazırlanan projenin çalışmalarına, deprem bölgesine giden tüm iş makinalarının geri dönmesinin ardından başlandı.

Bu arada, Manavgat Şelalesi'nin üst bölümünde de, 800 metre uzunluğunda set yapılarak, ırmağın yataktan çıkması önlenecek.

Doğan SÖNMEZ/MANAVGAT DHA

Piramit gölü bakım istiyor

ANTALYA'nın dünyaca ünlü kongre ve fuar merkezi Cam Piramit, yüzlerce dönüm alan üzerinde bulunan botanik bahçesi ile dikkat çekiyor. Piramit'in Fuar Alanı bölümünde kalan suni gölü ise, bakımsızlıktan gerçek göl halini aldı. Sazlıklarla kaplanan ve içerisinde kurbağaların ötüştüğü gölde gerekli temizliğin yapılmadığını belirten vatandaşlar, ‘‘Yetkililer, burayı hiç mi görmüyor. Temizlenmeyen göl, çevreye kötü koku yayıyor’’ dedi.

Yollara bahar makyajı

ANTALYA'da Büyükşehir, Konyaaltı ve Muratpaşa belediyeleri, ana caddeler üzerinde bulunan orta refüjleri yaklaşan bayramı da gözönüne alarak bahar bakımına aldı.

Bayram nedeniyle, günler öncesinden temizliğine başlanan refüjlerin toprakları yenilendi, üzerine de çim ve bahar çiçekleri dikildi.

Belediye yetkilileri, refüjlerin bir kentin temizlik konusundaki hassasiyetini gösterdiğini belirterek, bu konuda örnek olmak istediklerini söyledi. Renganerk çiçeklerle bezenen refüjler, kente hoş bir görünüm kazandırırken, Antalyalılar da çalışmayı takdirle karşıladı.

Doğada tatil

ANTALYA sosyetesinin uğrak mekanı Mavi Akdeniz Restaurant'ın işletmecisi Özlem Aykut, hafta tatilini Olympos Çamevleri'nde geçiriyor.

Her haftasonu gittiği dünyaca ünlü tatil yerine, yıllık izninde de giden güzel işletmeci, doğayla baş başa kalmayı, hiçbir şeye değişmeyeceğini söylüyor.

Ağaçların üzerine ağaçtan yapılan evlerde kalan Aykut, dünyadan uzaklaşmak için gazete ve televizyon izlemediğini söyledi.

MUTLU BİR YAŞAM

Fırsat buldukça 1 kilometre uzaklıktaki denize yürüyen Aykut, ‘‘Plajda kitap okumak dışında yaptığım her şey, doğayla bütünleşiyor. Kendi çayımı kendim demliyorum, yatağımı kendim topluyorum. Bütün günüm, tatilimi geçirdiğim mekandaki hayvanlarla oynamak ve yürüyüşlerle geçiyor. Kısacası, tatil süresince, burada mutlu bir yaşam sürüyorum’’ dedi.

Aykut, doğada tatilin bir başka olduğunu belirtti.

AĞAÇ EV

Mavi Akdeniz Restaurant'ın işletmecisi Özlem Aykut, tatil için seçtiği Olympos Çamevleri'nde, mutlu bir yaşam sürüyor. Bütün gününü doğa ile içiçe geçiren güzel işletmeci, ağaçların üstündeki ağaç evlerde, yaşamın tadını çıkarıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!